maanantai 24. maaliskuuta 2008

Ensin ihastuin Gaeliin ja sitten löysin ohjaajan..


Näyttää siltä, että meksikolaiset ovat makuuni. Tai ainakin nämä kaksi; näyttelijä Gael Garcia Bernal ja ohjaaja Alejandro Gonzáles Inárritu. (Meksikolaisyntyinen on myös Salma Hayek, joka myös lukeutuu suosikkeihini).

Ohjaajan 'kuoleman trilogiaksi' sanotut elokuvat: Amores Perros, 21 grammaa ja Babel on nyt kaikki nähty. Ne ovat sykähdyttäviä, monikerroksisia tarinoita ihmisten irrallisuudesta. Elokuvissa ihminen on jatkuvasti liikkeessä ja ihmisiä kuolee, usein tapaturmaisesti. Ohjaaja Inárritu osaa todellakin kiteyttää yksilön tragedian. Lohdullisuuttakin näen hänen elokuvissaan, vaikka niiden maailma usein on synkkä kuviltaan ja väreiltään.

Gael Gacia Bernal näyttelee Amores Perrosissa ja Babelissa. Ohjaaja mielellään käyttää tätä maanmiestänsä ja ystäväänsä elokuvissaan. Yläkuvassa on Gael sekä osa Babelin näyttelijöistä ohjaajan kanssa Cannesissa vuonna 2006. Cannesissa Inárritu palkittiin parhaan ohjaajan palkinnolla Babelista. (Alla kuva Babelista: siinä Brad Pitt tekee yhden parhaimmista roolisuorituksistaan Cate Blanchettin aviomiehenä)


Suosittelen näitä kolmea yllä mainittua elokuvaa, mutta ne eivät ole helppoa katsottavaa. Niitä on pureskeltava ja niiden maailmaan on jollain tavalla upottava. Myöhemmin huomaa, että jokin niissä on kiehtonut niin, että monen päivän päästäkin jonkin ihmisen kohtalo mietityttää vieläkin. Näin kävi juuri äsken kun katsoin tv:stä sen aiemmin jo mainitsemani 21 grammaa-elokuvan. Vieläkin mietityttää siinä olleiden ihmisten kohtalot. Käsikirjoitus oli aivan huippuluokkaa!

2 kommenttia:

-Anne- kirjoitti...

Se 21 grammaa ei todellakaan ollut teemansa puolesta mitään mieltä ylentävää katsottavaa. Amores Perros on minulta vielä näkemättä, mutta Babelin kävin aikoinaan elokuvissa katsomassa, ja pidin siitä.

Sooloilija kirjoitti...

Se Amores Perros on myös aika kovasta maailmasta kertova tarina. Koiratappelukohdat minun oli "kelattava" pikana ohi. Mutta silti elokuva kosketti, vaikkei mikään kaunis kokemus ollutkaan.