perjantai 19. syyskuuta 2008

Elokuvamuistutus ja muita ajatuksia perjantaille


Tänään tulee tv1:llä Woody Allenin mestarillinen elokuva Match Point. Olen pitänyt elokuvasta,ja nähnytkin sen pariin kertaan. Pidän juuri sen kylmästä maailmasta, rikos ja rangaistus-teemasta. Siinä on rakkauttakin, mutta se saa pohtimaan; mikä rakkaus on aitoa.

Allenin roolivalinnat ovat onnistuneet; Jonathan Rhys-Meyers ja Scarlett Johansson suorastaan hehkuvat intohimoa toisiinsa. Lainaan Kalevan kriitikkoa Tero Vainiota tältä perjantaipäivältä; 'Fotogeeniset Rhys-Meyers ja Johansson tuovat oman verevyytensä kokonaisuuteen '. Hienosti kiteytetty.

Ja sitten huomio, jonka olen tehnyt kun jonkin verran kuitenkin Big Brotheria seuraan; helsinkiläinen, 25-vuotias Cheryll muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon walesilaista, samanikäistä laulaja Duffya. Onkohan Cherylille siitä mainittu.. Toivottavasti luonteet eivät ole samanlaiset; Cheryll vaikuttaa hemmotellulta diivalta, antaa vaikutelman siitä kuin haluaisi olla muiden yläpuolella jo pelkän ulkonäkönsäkin vuoksi..


Yläkuvassa siis Cheryll ja alakuvassa Duffy. Voisivat olla kyllä ihan siskoksia.

Duffysta on tullut lyhyessä ajassa huippusuosittu koko Euroopassa, Suomessakin levyä on myyty tosi paljon. Minäkin kuuntelen sitä säännöllisesti. Duffysta on tullut myös muoti-ikoni, hänellä on ihan oma tyylinsä, hyvin naisellinen. Kaikenlisäksi hän vaikuttaa tervehenkiseltä, mikä on aina plussaa.


Ihan oikea elokuva Suomesta valittiin kilpailemaan ehdokkuudesta Oscareihin. Toivotaan, että kävisi hyvin ja Dome Karukosken hyvä elokuva pääsisi peräti siihen viiden joukkoon, jotka kilpailisivat ulkomaisen elokuvan Oscarista. Elokuva on ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Pidetään peukkuja sinnekin suuntaan.

8 kommenttia:

Merja K kirjoitti...

Itsekin bongasin aamulla tuon leffan hesarin ohjelmasivulta ja ajattelin laittaa äänitykseen. En ole sitä ennen nähnytkään.

Mamma Mia oli tosiaankin hyväntuulinen ja iloinen leffa. Pidin kovasti, varsinkin tanssikohtaukset olivat kivaa katsottavaa :)

Mitä pidät tuosta Härkösestä? Itse sain sen juuri luettua, eikä kirja oikein kolahtanut. Aihe oli hyvä ja mukava, että sitä lähestytään joskus tuosta toisestakin näkökulmasta. Jäin kuitenkin kaipaamaan jotain syvällisempää, en oikein itsekään tiedä mitä..

Mukavaa viikonloppua!

Sooloilija kirjoitti...

Merja, en ole vielä päässyt kovin pitkälle kuuntelussa. Härkösellä on paljon dialogia. Ehkä siitäkin johtuen joskus tuntuu, ettei teksti ole niin syvällistä. No, katsotaan, kerron myöhemmin mitä pidin..

anu kirjoitti...

Kiitos leffa vinkistä!
ja tytöt ovat todellakin saman näköisiä!
ja toivon myös tuolle leffalle menestystä!

Elisa kirjoitti...

Match Point katsottu noin kymmenenteen kertaan. Ja hyvä oli edelleen. Kyllä Woody Allen osaa!

Hienoja ostoksia olit tehnyt kirppikseltä, kengät olivat suloiset.

Sooloilija kirjoitti...

Lauantaiaamuna:
Minäkin katsoin taas Match Pointin ja Elisan sanoin hyvä se oli edelleen. Jonathan Rhys-Meyers parhaimmassa roolissaan!

Marguetta kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Oli tosiaan hyvä tuo Allenin kuva, vaikkei kyllä ehkä ihan tavanomaisin hänen tekeleistään. Ja hyvä niin. Oli jäänyt hyviä teemoja hänen tavastaan tehdä kuvaa, mutta uudistunut kiintoisaksi. Tuli kyllä mieleen Kaurismäen versio rikos ja rangaistuksesta. Liekö Allenkin lukenut Dostojevskinsä?

katriina kirjoitti...

Kehtaanko tunnustaa, että pidin tuota paljon kehuttua Match Pointia pitkästyttävänä enkä jaksanut katsoa sitä loppuun. Vaikka Rhys-Meyes ja Johansson ovat suosikkejani ja todella 'fotogeenisiä', en jaksanut kiinnostua juonesta.
Oli outoa, että nuorten nykyihmisten kuvauksessa soitettiin 40-luvun radiomusiikkia Allenin omilta lapsuusajoilta. Ja köyhä 70-80 -luvulla syntynyt irlantilaispoika luki Dostojevskiä ja rakasti oopperaa. Näiden triviaalien yksityiskohtien pohdintaan kaatui sitten kiinnostus.

Sari kirjoitti...

Minulla oli viime viikolla Match Point kädessä videovuokraamossa ja pitkään jahkasin sen ja Wicker Parkin välillä... Wicker Park oli tosi hyvä elokuva ja suosittelen, jos et ole sitä katsonut, mutta tuo Match Point on nyt omalla katsottavien listallani.

Kiinnostus heräsi mainitsemaasi Suomen Oscar-ehdokastakin kohtaan. Onko tämän elokuvan nimi siis Tummien perhosten koti? Ja onko vielä valkokankaalla vaiko jo ehkä DVD:nä saatavana?