maanantai 27. lokakuuta 2008

William Hurtin Huuma(a)

Maanantai on usein kirjastopäiväni, kuten tänäänkin. Mukaan tarttui tämä 80-luvun alun tuote: Body Heat - Huuma, jonka pääosissa hehkuvat ihana William Hurt ja karismaattinen Kathleen Turner. Tämä dvd on elokuvan 25-vuotisjuhlajulkaisu, ohjaaja Lawrence Kasdanin hyväksymä versio. Dvd:llä on myös mm. ylimääräisiä kohtauksia ja haastatteluja. Eihän sellaisista ollut tietoakaan 80-luvulla kun vhs-nauhalta filmejä katseltiin..

Olen pitänyt William Hurtista näiltä ajoilta lähtien eli 25 vuoden ajan. Heti ensinäkemältä pidin hänen puhetyylistään ja olemuksestaan: rauhallinen, punnitseva, hieman kriittinen ja nariseva puhetyyli vetosi persoonallisuudellaan. Ja juuri se, ettei hän ole koskaan ollut atleettinen komistusnäyttelijä (vaikka onkin hyvännäköinen), vaan herkkäkasvoinen, älykkörooleja näytellyt mies, jolla on hurja läsnäolo; lähes isällinen ja dominoiva tyyli olla valkokankaalla.

William Hurt on tänä päivänä arvostettu, Oscarin kerran saanut, harvakseltaan hieman erikoisempia elokuvia tekevä näyttelijä.


Olin parikymppinen kun näin Sanattoman rakkauden (kuva yllä), jossa William esitti kuurojen koulun opettajaa ja rakastui, myös oikeassa elämässä, kuulovammaista nuorta opiskelijaa näytelleeseen Marlee Matliniin. Pidän sitä vieläkin yhtenä romanttisimmista näkemistäni elokuvista. Haluan pitää sen illuusion enkä välttämättä nähdä elokuvaa uudelleen, ja kenties pettyä.. No nyt heräsi kyllä mielenkiinto, joten varmasti etsin käsiini jonain päivänä myös Sanattoman rakkauden. Haluan ehkä nähdä ovatko käsitykseni ja ajatukseni romanttisesta rakkaudesta muuttuneet parissakymmenessä vuodessa.

Mutta tänä iltana Huumaa William Hurtin kanssa.

7 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Body heat kyllä kestää katselua, edelleen. Siinä oli kyllä sitä jotain.. Ihan kuulen korvissani nyt Hurtin äänen, sellainen vähän laiskakin vivahde siinä on.

katriina kirjoitti...

William Hurt on aina vedonnut minuunkin. Juuri sellainen suomalaisestakin käyvä, miellyttävän näköinen ja hyväkäytöksinen älykkö.

Suurimman vaikutuksen on tehnyt The Big Chill (Sisärengas), Laurence Kasdanin sekin, jossa kuusi ystävystä kokoontuu seitsemännen hautajaisiin.

Huuma on vielä näkemättä, Kathleen Turnerkin osaa olla vahvasti läsnä.

Anonyymi kirjoitti...

Hihhii, tuli ihan lapsuus mieleen kun näin tämän leffan vähän niinkuin vahingossa äidiltä salaa ;O)

Anonyymi kirjoitti...

Oli se kuumaa kamaa tuolloin tuo Body Heat! Ja William on edelleen yksi suosikkejani :) Mukava muistin virkistys tämä!

Sooloilija kirjoitti...

Merja, laiska ja pohdiskeleva vire siinä Hurtin puhetyylissä on. Se miellyttää. Hänen persoonansakaan ei ole räiskähtelevä, mutta tiettyä kiihkeyttä kyllä löytyy..

Katriina, minäkin olen nähnyt Sisärenkaan kahdesti ja se on hyvä. Siinä puhutaan paljon.

Mikaela, olihan se vähän sellainen, että äidiltä salaa saakin katsoa. Minäkin odotin, että lapseni nukkuivat jo ennenkuin aloin katsomaan.. Ja nyt väsyttää kun piti yötämyöten katsoa.

Lepis,ihana muistutus oli tämä William Hurt minullekin, kun olen kuitenkin koko aikuisikäni hänestä pitänyt.. Hänestä on tullut nyt aikuinen mies, 58-vuotias.. karisma sen kuin lisääntyy vaan..

Elisa kirjoitti...

Huuma on mahtava!! Ei yksin William Hurtin ja karismaattisen Kathleen Turnerin vuoksi - leffan juoni oli nerokas ja ovela.

Sanaton rakkauskin oli hyvä, mutta ei tehnyt niin suurta vaikutusta. Näin sen leffateatterissa vuonna 1 ja 2.

Kiitos muistutuksesta!! Voimia, iloa ja valoa viikkoon!

Sooloilija kirjoitti...

Elisa, juoni oli tosi hyvä, jopa monimutkainen, katsoin sitä välillä lähes hengittämättä. Huomasin, että juoni kiehtoi enemmän kuin pääparin erotiikan huuruinen rakkaustarina.