perjantai 16. tammikuuta 2009

Pakkaspäivänä leivotaan lämmintä pullaa ja uppoudutaan satumaailmaan


Ensin kuitenkin pieni kävely rantaan päin.. Pakkasta parissakymmenessä, kun laukaisee kuvan, pitää olla hengittämättä, ettei tule huuruisia kuvia.

Tammikuussa kuuluu olla pakkasta ja puiden kuuluu olla kauniisti huurteessa. Vielä kun oppisi pukeutumaan niin, ettei tule kylmä.

Nyt kun pullataikina on kohoamassa ja tulikuumaa jauhelihakeittoa on juuri saatu massu täyteen; soijarouhe näyttää niin jauhelihalta, että nimitän keittoa jauhelihakeitoksi, jospa lapsetkin suostuisivat sitä maistamaan. Tai sitten heille pitää tehdä oma ruoka..


Eilenkin kun pakkanen paukkui, eikä haluttanut ulkoilla, päätimme lapsen kanssa uppoutua Saksikäsi Edwardin lumottuun satumaailmaan. Tyttäreni pitävät kovasti Johnny Deppistä, kuten minäkin. Hän on hurmannut tyttäremme jo Pirates-elokuvillaan ja Jali ja suklaatehdas-elokuvallaan. Ja nyt oli vuorossa tämä Tim Burtonin luoma upea Saksikäsi Edward vuodelta 1990.

Elokuva käsittelee hienosti erilaisuutta, joukkoon sopeutumista/sopeutumattomuutta, ja hyvän ihmisen hyväksikäyttöä. Deppin esittämä Edward on saksikäsineen kummajainen, joka yrittää sopeutua elämään tavallista elämää.

Depp on luonut unohtumattoman hahmon; kiltin ja vähän pelokkaan, yksinäisen Edwardin, johon ei voi olla rakastumatta. Winona Ryder Edwardiin rakastuvana tyttönä oli tässä elokuvassa uransa alussa; 18-vuotias. Johnny Depp oli 26-vuotias. Ja kaikkihan tietävät, että he tulisesti ja intohimoisesti rakastuivat myös oikeasti elokuvan teon aikoihin. Se oli kaunista, he menivät kihloihinkin, mutta erosivat muutaman vuoden sisällä.


Vaikka nimitän tätä satuelokuvaksi, ei tämä kuitenkaan sovi ihan pienille katsojille. Vähän on mukana kuitenkin aikuisille suunnattua materiaalia välillä. Ikäraja on Suomessa 11v. Onneksi siinä ei tapahdu kuitenkaan mitään liian shokeeraavaa. Mielestäni sopii 9-10-vuotiaallekin.
' Ihan superparas elokuva', sanoi 9½-vuotias äsken kun näki minun kirjoittavan tätä juttua.


Traileri tässä.

10 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Jopas sattui, ostin tuon leffan joskus joulun alla. En ole sitä nähnyt ja kun löysin sen ALE-laarista, niin oli pakko ostaa. En ole vielä sitä katsonut, joten hyvä kun muistutit!

Kauniita lumisia kuvia sinulla!

katriina kirjoitti...

Mitäpä tuon parempaa ohjelmaa pakkaspäivälle olisikaan. Keittoa ja leipomista tein minäkin, mutta ulos en viitsinyt lähteä, yritän illalla.

Tykkäsin myös Saksikäsi-Edwardista sen joskus nähtyäni. Jali ja suklaatehdas on edelleen näkemättä.

Sooloilija kirjoitti...

Elegia ja Katriina, Johnny Depp on niin ihana, että häntä katsoo kyllä roolissa kuin roolissa. Jännästi hän muuttaa ulkonäköään aina eri rooleihin.

Papi kirjoitti...

Meilläkin on -10, mutta kuvistasi näkee, että siellä pakkasta on vielä enemmän. Ja mikä nyt mukavampaa olisikaan tuollaisella säällä, kuuma keittoa, pulla ja Deppin Johnnya.

Olen Burtonin elokuvien ystävä ja tämä on niin hyvähyvä. Johnny ja Winona suorastaan loistavat. Mutta kuten aina tällaisissa hyvä-hirviö -elokuvissa, minulla pukkaa itkua lopussa, niisk.

Tuima kirjoitti...

Kyllä olisi tänään lämmin pulla maistunut... Huuruinen valokuva voisi olla kyllä mukava :)

PupuLihavisto kirjoitti...

Tänään oli aivan täydellinen pakkaspäivä, varsinki aamuiset maisemat olivat silmiähivelevät:) Tallustelin itekki aamupäivästä torinrannassa ja kävin kirjastossa.

Saksikäsi Edward on tosi ihana elokuva, oikiastaan koko Tim Burtonin tuotanto kuuluu suosikkeihini. Ja Johnny on tietenki aivan lumoava otus;)

Sooloilija kirjoitti...

Papi, loppu on herkkää, itkua pukkaa..

Tuima, liian monta pullaa meni, mutta huomenna on taas uusi päivä.

PupuLihavisto, kuvat otin puoliltapäivin, tunnin päästä siitä alkoi aurinko paistaa kirkkaasti. Kuvista olisi tullut aurikoisempia.

Johnny Deppistä jossain vaiheessa laajempi kuvakavalkadi blogissani.

Merja kirjoitti...

Edward... eiku Johnny.. on ihana. Tykkään tosi tosi paljon tuosta elokuvasta. Pitääkin katsoa uudelleen. Oliskohan se liian rankka meidän 7-vuotiaalle?

Sooloilija kirjoitti...

Merja, en osaa sanoa.. Alussahan se on hieman pelottava ja yhdessä kohdassa on väkivaltaa. Niin ja yhdessä kohdassa viitataan seksiin kun vanhempi rouva ihastuu Edwardiin ja rupeaa riisuutumaan hänen edessään. Mutta lapset osaavat aika hyvin ohittaakin tällaisia juttuja, saattavat vähän hymyillä..ja sitten ollaankin jo seuraavassa kohtauksessa.

Kaikenkaikkiaan ihanaa maagista tunnelmaa, satumaista musiikkia ja herkkiä hetkiä, rakkautta ja 'taikuutta'.

Lapsesta on jännintä se miten Edward pystyy saksillaan leikkaamaan mm.puista ja pensaista hienoja eläinkuvioita.

arleena kirjoitti...

Jauhelihakeitto ja lämpimät pullat, mikäs sen parempaa pakkaspäiväruokaa.
Kauniin talvista siellä Oulussa.