tiistai 24. maaliskuuta 2009

Mennyt maailma tiivistettynä versiona


Ostin viime joulun jälkeen itselleni vihdoin Mennyt maailma-tv-sarjan, sen 80-luvun alussa tehdyn. Katsoin joulun ja uudenvuoden välillä parissa päivässä koko sarjan. Ja olin aivan lumoutunut kun sain taas pienen paussin jälkeen palata Bridesheadiin; Charlesin, Sebastianin ja Julian maailmaan.

Nyt vuokrasin viime vuonna tehdyn elokuvan Brideshead Revisited. Se kertoo reilussa kahdessa tunnissa sen mitä tv-sarja aikoinaan kertoi 11,5 tunnissa.

Elokuvaan on varmasti tarkoin ja harkiten valittu näyttelijät, jotka ovatkin brittinäyttelijöiden aatelia. Bridesheadin sisarusten äitiä, Lady Marchmainia näyttelee Emma Thompson hyvin uskottavasti. Charlesina loistaa Matthew Goode, joka on tullut tunnetuksi ainakin Woody Allenin Match Pointissa. Hän on melkein yhtä karismaattinen kuin alkuperäinen Charles eli Jeremy Irons. Hän on roolissaan hieman pehmeämpi, ei ihan niin pidättyväinen kuin Irons. Jokainen rakentaa roolinsa aina omalla tavallaan. Ja vaikka käsikirjoitus ja ohjaaja käskevät tekemään jonkin asia tismalleen tietyllä tavalla, jokaisella näyttelijällä on oma tyyli, omat kasvot, oma ääni..


Charlesin näyttelijän siis hyväksyin. Samoin Juliaa näytelleen Hayley Atwellin (ihan uusi tuttavuus), mutta Sebastianin tärkeän roolin alkoholisoituvana homoseksuaalina näytteli ihan erinnäköinen nuori mies kuin aikoinaan oli Anthony Andrewsin Sebastian. Ben Whishaw on näyttelijän nimi. Hän on tumma ja hintelä, sopii rooliinsa muuten hyvin, muttei ole SE mielikuvien Sebastian, joka alkuperäisessä raahaa nallea mukanaan ja on niin herkkä ja niin ylimielinen.. Tässä nallen olemassaoloa ei niin paljon korostetakaan.Tämä Mennyt maailma onnistuu kuitenkin kertomaan tarinan näiden kolmen ihmisen ystävyydestä, nuoruudesta ja rakkaudesta. Tässä elokuvassa korostuu enemmän rakkaus ja erotiikka kuin alkuperäisessä, jossa erotiikka vain vienosti väreili ilmassa. Tässä sitä vähän tapahtuukin.

Molemmissa versioissa pidän sen syvällisestä suhtautumisesta itse elämään ja rakkauteen. Alkuperäinen versio korostaa uskonnon ja rahan merkitystä, tämä uudempi panostaa enemmän ihmissuhteisiin.

Eli en pystynyt kirjoittamaan tätä juttua vertaamatta vanhaa ja uutta Mennyttä maailmaa.

10 kommenttia:

violet kirjoitti...

Mä olen nyt tylsä ja umpimielinen mutten halua nähdä tätä uutta.
Haluan pitää muistikuvani. Ja se nalle ja ylimielisyys ja Sebastienin kiukuttelu ja kaikki...
En halua uutta;-)
Ironsinkaan tähden.

Leena Lumi kirjoitti...

Mennyt maailma oli niin ihana TV-sarja...

Sooloilijan arvostelun perusteella, minä kaipaisin elokuvassa juuri vaaleaa, ylimielistä Sebastiania, mutta pitäisin elokuvan erotiikasta.

Hane kirjoitti...

Muistan, että MM oli upea sarjana, Ironsista en tykkää missään, mutta tässä sarjassa hän "menetteli". AA taas oli upea, juuri niinkuin sanoit nallea kantavana ylimielisenä aristokraatin pentuna.
No, pakkohan tämä on nähdä, tarttee katsoa joko sen sais ostaa jostain....

SusuPetal kirjoitti...

En usko voivani katsoa tätä leffaa, se ainoa ja alkuperäinen Brideshead kummittelee mielessä. Katsoin myös koko sarjan yhteen putkeen joskus loppusyksystä.

Kari kirjoitti...

Täytyy tosiaan miettiä uskaltaako tuota koskaan katsoa. TV-sarja oli aikanaan hieno kokemus. Luin sen jälkeen pohjana olevan kirjan enkä pitänyt ollenkaan niin paljon, vaikka yleensä asia on toisinpäin. Bridesheadissä uskonto on keskeinen, enkä voi kuvitella miten siitä voi kääntää ihmissuhdejutun siirtämättä tarinaa aivan toiseen aikaan.

katriina kirjoitti...

Miten ihmeessä sarja on saatu mahtunaan kahteen tuntiin! Tykkäsin kovasti silloin aikanaan sarjasta, mutta nyt uusinnassa Sebastian ja varsinkin nalle ärsyttivät, muuten se oli nautittavaa laatua edelleen. Kai siinä on samaa kuin Forsytein tarussa: ei ole niin väliä, mitä tapahtuu, kun laatutyötä kestää ihailla loputtomiin.

-Anne- kirjoitti...

Jaa, tuommoinenkin on tehty? Tiedä sitten viitsiikö katsoa, kun siitä sarjasta on niin vahvat ja hyvät muistikuvat...

Sooloilija kirjoitti...

Violet, muistankin, että olet Irons-fani. Joten voisi olla, että pitäisi tätä uutta Charlesia liian nuorena ja söpönä. Mutta elokuva on hyvin tehty, laatutyötä.

Leena, Sebastian oli tässä melkein sivuroolissa, mutta niinhän hän oli oikeastaan tv-sarjassakin sen jälkeen kun hän katosi, eli muutti sinne pohjois-Afrikkaan loppuelämäkseen.

Hane, suosittelen ostoa, itsekin haluaisin tämän ostaa, jotta siihen voisin palata vielä uudestaan. Kuvaus on kaunista ja itse Brideshead eli 'talo' on sama.

Susu, sinäkinkö vasta katsoit sarjan! Eikö tuntunutkin, että ihan ikävä jäi kun se loppui. Olisi halunnut kuulla ja nähdä vielä lisää.. Miten Charlesille kävi, entä Julialle jne.. Tämä elokuva loppuu samaan kuin sarjakin.

Kari, tämä elokuva poikkesi siinä sarjasta, että toteutus oli visuaalisesti yhtä kaunista, mutta ihan niin paljon ei ollut Charlesin yksinpuhelua ja mietiskelyä kuin sarjassa..

Katriina, suosittelen tätä kuitenkin. Mutta on hirveän vaikea irrottaa ajatuksiaan siitä mitä sarjassa tapahtui. Koko ajan tulee verrattua ja se syö itse elokuvanautinnolta aika paljon.

Anne, toisaaltahan voisi katsoa vertailun vuoksi..
Mutta Jeremy Irons oli kyllä ihan huippu alkuperäisessä! Se ääni ! Tällä uudella Charlesilla ei ole niin ihana ääni kuin Ironsilla.

Elisa kirjoitti...

Minäkin katsoin tämän viime viikolla. Tykkäsin mutta vähän jäi sellainen pliisu jälkimaku, uudeleen filmatisointi on aina uudelleen filmatisointi, varsinkin jos 1. versio oli loistava! Ja allekirjoitan kaikki mitä kirjoitat näyttelijävalinnoista, niin minäkin ajattelin.

Aurinkoista päivää sinne!!

Sooloilija kirjoitti...

Elisa, hyvin sanoit tuon, että pliisu olo jäi. Olen vakaasti alkanut miettiä, että miksi uudelleenfilmatisointeja yleensäkin tehdään.
Tämäkin oli tosi hyvin tehty, mutta kun koko ajan piti verrata alkuperäiseen.