keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Talo Dublinissa - romaanifilmatisointi

Minulla on taas pieni aukko jonkinlaisessa 'sivistyksessä' kun olen vain kuullut puhuttavan irlantilaiskirjailija Maeve Binchystä, mutta en ole lukenut yhtään hänen teostaan. Tämä Tara Road - Talo Dublinissa on ilmestynyt kirjana v. -99 ja elokuvana v.-06.

Elokuva vilisee maineikkaita irlantilaisnäyttelijöitä, mm. Stephen Rea, Brenda Fricker sekä muita nuorempia nimiä. Tämän tarinan idea muistuttaa hyvin paljon mm. Kate Winsletin ja Jude Lawn tähdittämää The Holiday-elokuvaa, jossa amerikkalainen ja englantilainen nainen vaihtavat loman ajaksi taloja, ja kaikkea hauskaa ja romanttista tapahtuu sen jälkeen. Eikä mikään elämässä ole enää sen jälkeen samaa. Pidin kovasti siitä elokuvasta, vaikka siinä olikin Cameron Diaz, jonka vetovoimaa en ole koskaan oppinut ymmärtämään..


Tämä Talo Dublinissa perustuu samaan talonvaihtojuttuun. Amerikkalainen nainen, Andie MacDowell, pakenee Irlantiin poikansa kuolemaa. Kun taas Olivia Williamsin näyttelemä irlantilaisnainen lähtee Amerikkaan, jotta saa olla hetken kaukana petturimaisesta pettäjäaviomiehestään, joka ilmoittaa odottavansa lasta uuden naisystävänsä kanssa..

The Holiday-elokuvaan verrattuna tämä elokuva käsittelee aikuisten ihmisten tunteita. Ihmisten, joilla on lapsia ja velvollisuuksia. Tästä Tara Roadista olisi tullut mestarillisen syvällinen elokuva jos jotain turhaa höpsötystä olisi jätetty pois. Sen aiheet ovat vakavia, mutta sellaisia, joita meille kaikille kuitenkin voi tapahtua. Lapsen menetystä, puolison pettämistä, taloudellista vararikkoa, ikäkriisiä, ystävyyssuhteiden kariutumista ja uusien ystävien löytämistä. Hienoja aiheita koko elokuva täynnä. Mutta vähän tästä jäi silti tunne, että jos minulta vuoden päästä kysytään mitä tässä tapahtui, niin saisin pinnistellä kovasti muistaakseni.

Se tässä on parasta, että Irlanti näyttäytyy jälleen kerran kauniina ja persoonallisena maana. Sen ihmiset vaikuttavat olevan lämpimiä, toisistaan huolehtivia perheihmisiä. Dublinin talot ovat vanhanaikaisen romanttisia, mutta modernimpaakin puolta näytetään.

Tämä symppis elokuva löytyi kirjastosta.

Traileri tässä.

4 kommenttia:

katriina kirjoitti...

Minä olen lukenut muutaman Maeve Binchyn kirjan. Ensimmäisen sain ystävältä lahjaksi, Italialaiset illat, josta pidin kovasti. Ne ovat hyvin kirjoitettuja ja sympaattisia viihdekirjoja, joita saattaa lukea rentouttavana välipalana. Minulla kesti kauan, ennen kuin annoin itselleni luvan lukea viihdettä!

Sen sijaan elokuvissa olen jo pitkään tykännyt kevyemmistäkin, kaiken ei todellakaan tarvitse olla taidetta. Holidaykin pitää katsoa monta kertaa vuodessa! Siksi tämänkin kiinnostaa.

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, Holidayn olen nähnyt ehkä kolme kertaa. Nyt olisi taas ihana nähdä se, pitää joskus ostaa alesta. Jude Law on syötävä siinä roolissa! Samoin kyllä Kate Winsletkin..
Se on niin puhtaasti romanttinen elokuva. Tämä Talo Dublinissa käsitteli vähän rankempia asioita..

Naisen - naisten selviytymistä!

Niin ja monet hyvät kevyet elokuvat on tehty minusta usein yhtä kunnianhimoisesti kuin vähän vakavammatkin elokuvat. Aina vain ei mene putkeen: Bridget Jones ykkösosa oli huippu, mutta toinen elokuva olikin sitten paljon huonompi ja heppoisampi..

Elegia kirjoitti...

Minulla on tuo kirja, mutta en ole vielä lukenut sitä. Täytyykin ottaa asiaksi jossain vaiheessa. Minulla on vain valinnanvaikeutta, kun on niin paljon, mistä valita ;)

Hannelen paratiisi kirjoitti...

Ihana filmi, taisi tulla lehden mukana.