perjantai 3. huhtikuuta 2009

Anna Järvinen - nykypäivän runotyttö


Hain kirjastosta varaamani levyn, jota nyt täällä kotosalla fiilistelen. Levy on toissa vuonna ilmestynyt Anna Järvisen Jag fick feeling. Olen lukenut Annasta jo pitkään ja katsonut tv-ohjelmia, joissa hän on esiintynyt. Mutta levyä en ole koskaan muistanut varata kirjastosta.

Tein Annan uusimman, ihan äskettäin ilmestyneen, levyn promokuvista tällaisen kollaasin. Uusi levy on nimeltään Man var bland molnen, ja siitä levystä sitten myöhemmin kun saan sen käsiini. Kuvat miellyttävät maalauksellisuudellaan ja valon leikillä. Hänessä on jotain samaa kuin nuoressa Joni Mitchellissä 60- ja 70-luvulla. Askeettista runollisuutta..

Annan debyyttilevy Jag fick feeling on ensikuulemalta jännä tapaus: aivan kuin hän ei laulaisi ruotsiksi ollenkaan. On hyvin vaikea ymmärtää sanoista tarinoita pelkästään kuuntelemalla. Seurasin ensikuulemalla tekstejä, jotka Anna Järvinen on ominkäsin kirjoittanut. Käsiala on pientä, säntillistä, ja taiteellista.. Kuuntelin ja luin tekstejä, siksi laulut avautuivat oikeastaan ihan heti.


Anna Järvistä täytyy kuitenkin kuunnella tietyllä asenteella ja tunnelmilla. Ei ole siivous- eikä taustamusiikkia. Korvakuullokkeilla (tai ilman) illan hämyssä, kynttilänvalossa.. Ja mikä parasta: Anna inspiroi ! Sitä tuntee itsekin olevansa hieman taiteellinen, runollinen ja intohimoinen kun on kuunnellut Annan musiikkia, jossa piano soi heleästi ja bändi antaa Annalle tilaa eläytyä lauluihin.

Anna Järvinen on Helsingissä 16.4.70 syntynyt ruotsinsuomalainen laulaja ja opettaja. Hän muutti Tukholmaan 6-vuotiaana ja on siitä lähtien asunut Ruotsissa. Hän on saavuttanut juuri Ruotsin musiikkipiireissä suuren suosion aitoudellaan ja herkkyydellään.


Tässä uusimman levyn kansi ja yksi levyarvostelu tässä.
Ja laulun Götgatan live-esitys Suomen tv:stä tässä.

Erityisesti olen ihastunut tähän Anna Järvisen ja Annika Norlinin duettoon För varje hjärtslag. Hypnoottisen yksinkertainen laulu vangitsee ihan täysin ja saa minulla kylmät väreet kulkemaan pitkin ihoa.. Tätä pitää saada lisää! Ja kuka on Annika Norlin? Otetaanpa selvää siitäkin..

11 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Huomasinkin Anna Järvisen CDONin sivustolla; ihan tuntematon nimi,joten kiva oli lukea hänestä vähän enemmän.

Sooloilija kirjoitti...

Yaelian, kiva että sain vähän esitellä Annaa sinulle. Kannattaa tutustua lisää hänen sivuiltaan ja youtubesta. Hän on tehnyt myös yhteistyötä monien ihanien ja erikoisten ruotsalaislaulajien kanssa - mm. minulle ihan uusien tuttavuuksien: Annika Norlinin ja Christian Kjellvanderin kanssa.. Youtubesta löytyy nekin.

Papi kirjoitti...

Ihan ensimmäiseksi: onnea uudesta sukunimestä! Tunnut olevan siitä innoissasi, siispä olen minäkin :)

Tuo Annan musiikki on sellaista herkkää, kaunista, kuten on itsekin, mutta vaatii tosiaankin oman kuunteluhetkensä. Hän oli muuten vuosi pari sitten Kakkosen ajankohtaisohjelmassa (punainen lanka tai vastaava) puhumassa juurettomuudesta ja fiksu oli.

katriina kirjoitti...

Minäkin tykkään kovasti Anna Järvisestä. Jag fick feeling on ennen kaikkea tunnelmia mulle, ihan kuin Anna laulaisi lapsenmuistojaan. Ei aavistustakaan sanoista.
Tuo uusi levy kiinnostaa kovasti.

Sooloilija kirjoitti...

Papi, kiitos (juu olen innoissani!).
Näin myös viime vuonna sen Inhimillisen tekijän, jossa oli vieraana Ruotsissa asuvia suomalaisia kertomassa siitä kun aina on ollut tunne, ettei kuulu oikein mihinkään. Se oli hieno keskustelu.

Katriina, mulle ruotsinkielen sanat ovat tärkeitä, asuinhan etelä-Ruotsissa juuri siihen aikaan muutaman vuoden kun kielellisesti aloin kehittyä.. Eli 4-vuotiaasta 7-vuotiaaksi.. Kuuntelen ruotsia sujuvasti, mutta puhuminen tökkii..

Sari kirjoitti...

Juu, onnea uudesta sukunimestä minunkin puolestani. Ja pakko myöntää heti perään, et mulla on aukko sivistyksessä. En ole koskaan kuullutkaan Anna Järvisestä? Auts, johtunee ehkä siitä, etten ole asunut siellä vuosiin, vaan silti olen ihan öönä, et kuin ei tuo nimi edes sano mulle mitään. Mä meen heti kuunteleen ton dueton!

Mukavaa viikonloppua. Ai niin, aamupalahaasteeseen on vastattu!

Sari

violet kirjoitti...

Tilasin viikko sitten Suomesta Annan uuden levyn, ei ole tullut vielä.
Olen kuunnellut täällä
http://www.myspace.com/annajarvinen
Äppelöga-biisiä jo varmaan sata kertaa kun se on niin hyvä.

Olen iloinen hänen suosiostaan. Hän on ensinnäkin aivan aikuinen eikä mikään kakara, toisekseen hän näyttää olevan tyyliltään sellainen johon on helppo samaistua - sellainen tavallinen, kivan oloinen henkilö.

Ruotsin kielellä on mun sydämessäni iso, aivan erityinen tila. Nimenomaan riikinruotsilla.

Kunhan saan levyni kirjoitan Annasta ihan takuulla!

tuike kirjoitti...

Kirjoitit Annan levystä niin hienosti, että kaivan levyn ja kuuntelen taas kerran. Ja kai se uusinkin pitää hankkia.

Kollasissa oli tosiaan kauniit kuvat, kaunis valo.

Hyvää viikonloppua. Muistahan ulkoilla!

Elisa kirjoitti...

Mullakin on tuo Annan eka levy, ja tykkään siitä kovasti. Se sopii hyvin sellaiseen lauantai-illan chillailufiilikseen, rentoutumiseen. Uusin levy sai HS:n NYT-liitteessä täydet 5 tähteä, jo siksikin se kannattaa hannkia (kirjastosta tai kaupasta)!!

Onko kukaan kuunnellut sitä?

-Anne- kirjoitti...

Pitääkin tutustua - olen vain lukenut hänestä ruotsalaisista lehdistä.
Se aiemmissa kommenteissa mainittu juurettomuuden tunne on tuttua - en oikeastaan vieläkään oikein tiedä missä koen juureni olevan tai mihin oikeasti kuulun. Olen entinen ruotsinsuomalainen Suomessa suomenruotsalaisessa ympäristössä, siinä on monet kulttuurikohtaamiset.

Haastoin muuten sinut muistelemaan.

Sooloilija kirjoitti...

Sari, joko kävit linkeistä Annaa kuuntelemassa? Toivottavasti sain sinulle kipinän sytytettyä tällä jutulla Annasta. Hänen uusinta levyään on kovasti kehuttu. Ja hänen jo lähes legendaarinen Helsinki-laulunsa on aivan ihana! Kaipuuta kotimaata kohtaan! Se koskettaa todella (se on linkkinä tuolla sivupalkissa Annan levyn kohdalla).

Violet, muistan kyllä kuinka sinulle ruotsin kieli on tärkeää. Saatko heti ensikuulemalta sanoista ja tarinoista selvää? Anna lausuu ja laulaa niin jännästi. Hieman nieleskelee sanojen loppuja.. Jään odottamaan kirjoitustasi uudesta levystä!

Tuike, kaivahan levy esille. Yhtäkkiä joku laulaja voikin avautua. Minulle on käynyt monta kertaa niin. Toiset avautuvat hitaammin.. Tänään olen pyöräillyt aika paljon, joten ulkoilupuoli hoidettu. Nyt saa taas kotona kuunnella musiikkia!

Elisa, kukaan ei vielä ainakaan ole ilmoittautunut uuden levyn kuulijaksi. odotan myös kommentteja. Sitä on kyllä kehuttu ja sanotaan sen olevan jatkoa ensimmäiselle levylle. Eli samaa chillailua odotettavissa.

Anne, tulen käymään blogissasi..
Sinulla on myös läheinen suhde ruotsin kieleen ja näihin identiteettikysymyksiin.. Niissä riittä pohtimista. ja kirjojakin niistä on jo kirjoitettu. Mielenkiintoinen ilmiö.