maanantai 6. huhtikuuta 2009

Pirtsakka Happy-Go-Lucky

Tämä elokuva tuli katsottua aamupäiväelokuvana, kääretorttupohja valmistui samalla, muuten keskityin kyllä ihan täysin.. Mike Leighn ohjaaman Happy-Go-Lucky-elokuvan henki ja sielu on pirtsakka Poppy, jota Sally Hawkins rempseästi näyttelee.

Poppy laukoo englannin kielellä koko ajan niin paljon hauskoja hokemia ja sananparsia, että niistä on varmasti suomennettu vain osa. Olisi tehnyt mieli kirjoittaa ihan ylös niitä hauskoja sanontoja, mutten sitten ehtinyt. Joskus on kurjaa kun pitää palauttaa dvd videovuokraamoon melkein heti kun on katsonut elokuvan. Ei ehdi katsoa lisämateriaalia eikä fiilistellä kohtauksia.. Tämä elokuva pitäisi melkein katsoa uudelleen, ihan kielellisen ilotulituksen vuoksi!


Poppy on kuplivan raikas ilmestys, kuin luotu työhönsä ala-asteen opettajaksi, joka jaksaa askarrella lasten kanssa. Vapaa-aikanaan hän bilettää ja etsii sitä oikeaa. Ja kun Poppylta varastetaan pyörä, hän päättää opetella ajamaan autoa. Koko elokuvan läpi kantavana juonena on Poppyn jokalauantaiset keskipäivän ajotunnit hermoherkän autokoulun opettajan kanssa. Niistä syntyy jopa draamaa, sillä opettaja ei ole henkisesti ihan tasapainossa. Brittinäyttelijä Eddie Marsan on tosi uskottava vastenmielisen raivokkaana autokoulunopettajana.


Sanoisin, että tämä on laatukomedia, joka saa vähän ajattelemaankin. Poppy on sukua Bridget Jonesille, mutta Poppylle miehen metsästys ei ole itsetarkoitus. Poppy on aavistuksen verran naiivimpi kuin Bridget. Poppy ei suostu mielistelemään miehiä. Ja tämä tuottaakin tuloksia. Rakkautta löytyy kun on oma itsensä! Se on mielestäni yksi elokuvan tärkeimmistä sanomista. Ihana Poppy! Piristävä elokuva.

Tässä olisi Traileri.

Sally Hawkins (s. 27.4.76) sai tästä roolistaan tänä vuonna Kultaisen maapallon! (Oscarmittelöissä hän ei ollut, kuten ei itse elokuvakaan.)
Nyt haluaisin nähdä monikasvoisen Sallyn jossain toisessakin elokuvassa.

11 kommenttia:

katriina kirjoitti...

Tämähän sai hyviä arvosteluja kautta linjan ilmestyessään ja tunnut sinäkin kehuvan. Juuri tällaista elämäniloista tarinaa kaipaan, toivottavasti saan minäkin pian katsottavaksi!

Anitta kirjoitti...

Tulin itsekin katsoneeksi tämän DVD:ltä ihan vähän aikaa sitten ja ajattelin, että olisin voinut siitä blogiinkin kirjoittaa, mutta jäi kun olen nyt ollut vähän laiska bloggaaja. (Muita kiireitä. Kiva kuitenkin lukea muiden blogeja - se vie vähemmän aikaa.)

Minusta Easy-Go-Luckyssä oli aika tummiakin sävyjä. Tietyt kohtaukset olivat suorastaan pelottavia. On hienoa, että komediallisessakin elokuvassa uskalletaan mennä myös syviin ja tummiin vesiin.

Ja eihän se Poppy sitten loppujen lopuksi tainnut naivi ollakaan. Mulle ainakin jäi sellainen fiilis, että Poppy oli ihan hyvin perillä maailman menosta, mutta naiveilu oli sellainen selviytymiskeino...

No juu. Kirjoittelen omat Poppy-ajatukseni tässä joskus blogiin jos jaksanen. Hieno elokuva joka tapauksessa.

Sari kirjoitti...

Siis eikö ollutkin ihanan riakas leffa!!!

Ja Hawkins sai tästä roolista myös Golden Globen! Minulla tuli myös mieleen Bridget Jones, mutta jollain tapaa tämä oli kuiteskin ihan erilainen leffa. Ihanan räiskyvä tapaus tuo Poppy ja hänen viljelemänsä salahelinä, se oli ihan omaa luokkaansa!

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, aina on tilaa tällaiselle elokuvalle. Toivottavasti saat sen pian katsottavaksi.

Anitta, huomasin itsekin, että naiivi oli hieman huono sanavalinta, sillä jos tarkasti ajatellaan niin Bridget Joneshan on naiivi. Poppy oli oikeastaan aika realisti ja otti vastaan aidon rakkauden kun se osui tielle.. Ja hänhän oli kasvattaja ammatiltaan..

Sari,aivan ilmiömäinen tämä Sally Hawkins! Ja hyvä, että palkittiin, varmaan elokuva ja näyttelijä saivat lisäarvoa ja näkyvyyttä ympäri maailmaa!

haisu kirjoitti...

Sally Hawkins on pääosassa myös suhteellisen tuoreessa ITV:n Austen-filmatisoinnissa Persuasion
(http://www.imdb.com/title/tt0844330/). Anne Eliot ei tietysti ole samanlainen pirskahteleva pompahtelija kuin Poppy, mutta aika hyvin Sally hoitaa tämänkin homman. Fingersmithistäkin (http://www.imdb.com/title/tt0423651/) muistan hänet.

Sooloilija kirjoitti...

Haisu, nyt muistan, että minähän katsoin kevättalvella tuon Persuasionin (en nyt yhtäkkiä muista suomennettua nimeä).
Sally Hawkins on myös Woody Allenin Cassandra's Dreamissa.

pikkujutut kirjoitti...

No nyt on paasiaisen yksi leffa valittuna, kiitos vinkista.Tallaista tarvitsee mieli juuri nyt :).

Sooloilija kirjoitti...

Pikkujutut, kiva kun sain antaa vinkkiä. Minäkin otan vinkkejä vastaan Pääsiäisen ajan elokuviksi. Olen ajatellut muutaman elokuvan katsoa. Käyn myös yhden kerran ainakin elokuvissa. Kirjoitan siitä sitten..

tiinanen kirjoitti...

Se suomennos on Viisasteleva sydän. Juuri tilasin sen dvd:n omakseni. :)

Sooloilija kirjoitti...

Tiinanen, kiitos suomenkielisestä nimestä, niinhän se olikin.

katriina kirjoitti...

Katsoin nyt lauantai-iltana vieläkin migreenin jäljistä alavireisenä, ja minusta Poppy oli niin raivostuttava nainen, että teki mieli potkaista persuuksille! Tyhmä hän ei kyllä ollut, mutta käyttäytyi siten. Joku tuolla ylhäällä sanoikin, että hänen käytöksensä oli selviytymiskeino. Hiukan epäuskottavaa käytöstä olisi suomalaisopettajalta:) -mutta täällä ollaankin enemmän tosikoita.
Tuossa oli paljon englantilaista alemman keskiluokan smalltalkia. Ja autossahan Poppy käyttäytyi alussa todella hermostuneesti ja häiriintyneesti itsekin.