torstai 7. toukokuuta 2009

Kuka huolehtii maailman lapsista - kyselee Lukas Moodyssonin Mammutti


Tulin juuri elokuvista. Purskahdan nyt tämän kirjoituksen tuoreeltaan ulos.
Ruotsalainen Lukas Moodysson on käsikirjoittanut ja ohjannut Mammutti-elokuvan, joka viittaa vahvasti globalisaatioon. Katsojan eteen vyörytetään koko meidän maailmaamme, koko tämä pallomme, jonne mahtuu niin köyhiä kuin rikkaita, riistäjiä, katulapsia, vapaita sieluja ja työmyyriä.

New Yorkissa on perhe, jolla menee hyvin, mutta jolla ei ole aikaa toisilleen. Lastenhoitaja hoitaa perheen lasta, äiti paiskii kirurgina vuorotöitä ja isä on it-alalla ja matkaa ulkomailla. Oma perhe on myös lastenhoitajalla, mutta se on Filippiineillä. Michelle Williams ja Gael Garcia Bernal näyttelevät kiireistä avioparia, joka hoitaa suhdettaan lähinnä puhelimitse.


Onko ihmisen elämä työtä? Miksi on aherrettava niin kovasti, eikö vähempikin kiire ja stressi riittäisi! Mammutti herättää ja ravistelee. Se näyttää lastenhoitajan perheen Filippiineillä ja Thaimaan turismin toisetkin kasvot. Iso laajakangas levähtää yhtäkkiä Filippiinien kaatopaikkaslummiin, Thaimaan paratiisisaaren aaltoihin, New Yorkin suurkaupungin teho-osastolle..

(Kuvassa Mammutin tärkeimmät näyttelijät, ilman Michelle Williamsia, sekä ohjaaja Moodysson)

Mammutti herättää katsojan kohtaus kohtaukselta, melkein alleviivaten, kuin huutaen; katso nyt! Tällainen on maailma! Savusumukin on jossain päin maailmaa niin paha, että vaikka maisema olisi kaunis, sitä ei näe! Ihmiset ovat saaneet aikaan kaiken tämän!

Mutta rakkaus on kaunista - kaikkialla. Perhe on Moodyssonille kuin taikasana. Kun perhe on yhdessä - ainakin siltä osin maailma voi hyvin. Elokuvateatterin pehmeissä istuimissa kaipaan lapsiani ja itken kaikkien niiden maailman lapsien puolesta, joista kukaan ei välitä.

Erityismaininta meksikolaissyntyisestä Gael Garcia Bernalista (s.-78): herkkävaistoinen Bernal rakentaa roolinsa hienosti. Alun täydellinen perheenisä voi eri puolella maailmaa muuttua ihan muuksi, olla kuka vaan. Bernalin roolihenkilö haluaa auttaa köyhiä, mutta auttamista ei ole se, että antaa tukun rahaa thaimaalaiselle prostituoidulle ja käskee hänen juuri sinä iltana mennä kotiin nukkumaan.. Mutta liikematkalla Thaimaahan tämä mies havahtuu tajuamaan maailman menon.

Raha - se voi olla paha, se liikuttaa tätä palloamme. Mutta millä pelastamme ilmaston?
Kiitos Lukas Moodysson tästä herättäjästä.

Traileri tässä.

16 kommenttia:

Paivi kirjoitti...

Kiva kuulla että sinäkin tykkäsit Mammutista :)

Omat kommenttini minä jo aikanaan kirjoittelinkin niin en ala niitä tähän toistamaan, mutta olen aivan samaa mieltä kanssasi siitä, että maailma on mennyt hullunkuriseksi kaiken kiireen ja hössötyksen kanssa. Tärkeille asioille kuten perheelle ja rakkaille ei ole aikaa.

Sooloilija kirjoitti...

Päivi, varmaankin sen kiireen ja turhankin hössötyksen aistii juuri suurkaupungeissa.
Tärkeä elokuva ehdottomasti!

Yaelian kirjoitti...

Olinkin lukenut tuosta elokuvasta ja se tekee mieli nähdä.Täälläkin on monta filippiiniläistä vierastyöläistä, jotka lähettävät ison osan palkastaan kotiin,ja kokonaiset perheet ovat riippuvaisia siitä palkasta.Venezuelassa taas varakkaan tuttavan perheessä oli taloudenhoitaja, joka hoiti emännän pientä tytärtä, kun taas taloudenhoitajan oma tytär oli kotikaupungissaan monen tunnin matkan päässä ilman äitiään.Se tuntui surulliselta.

Leena Lumi kirjoitti...

Luukas Moodysson on kiinnostava ohjaaja, jonka jälki on epätasaista, mutta osuessaan tiukkaa. Tätä uutta en ehdi katsomaan, mutta Kimpassa kävimme katsomassa ystävättären kanssa ja sen jälkeen pizzalle muistelemaan nuoruutta! Lilja 4-ever katsoin aikusien tyttären kanssa ja se oli rankkaa kamaa, mutta kertoi myös julmasta hyväksikäytöstä.

Moodyssonilla on ilmiselvästi tarve olla maailmanparantaja ja heitä aina tavitaan. Tervetuloa takaisin muista välittäminen!

Hannelen paratiisi kirjoitti...

(en ole vielä nähnyt)

Anonyymi kirjoitti...

Leffajutut pitäsii varmaan aina kirjoittaa heti leffan katsottuaan, silloin varmaan ne aidoimmat tunteet ja mielipiteet tulevat esiin ;O) Hieno arvostelu, taidan vuokrata tämän dvd:ltä heti kun se ilmestyy.

pikkujutut kirjoitti...

Tama on kanssa top 10 katsottavana jahka paasemme maailmalle.

Taalla on tyttoja, naisia Afrikasta ja Aasiasta hoitamassa paikallisten taloutta ja lapsia. Valilla saa lukea julmia kohtaloita heidan elamastaan. Ja nakeehan sita omin silminkin.

Arvostelusi oli loistava, kiitos siita.

katriina kirjoitti...

Kuulostaa kiinnostavalta. Näyttelijät ainakin ovat sellaisia, joilta on tottunut näkemään täydellistä heittäytymistä rooliin.

Hiukan samoja teemoja komedian keinoin käsitellään Spanglish -käännöskukkasia -elokuvassa. Minkälaisia arvoja kulutukseen perustuva amerikkalainen unelma oikein sisältää ja mitä muuta voisi olla.

Sooloilija kirjoitti...

Yaelian, sinä olet tosiaan nähnyt omin silmin monenlaista. Täällä pohjolan perukoilla ei ole paljonkaan kotiapulaisia köyhistä maista..

Leena, Moodyssonin kaikkia elokuvia en pysty katsomaan, ovat niin rankkoja, esim. juuri tuo Lilja (olen siitä osan nähnyt). Hän on kriittinen tutkiskelija, mies paikallaan elokuvaohjaajien joukossa. Ihmisiä pitää herätellä.

Hannele, kannattaa katsoa. Mikaela, samoin, vaikka sitten dvd:ltä. Onneksi ne tulevat niin pian dvd:lle.

Pikkujutut, sinä myös näet omin silmin kaikkea tähän liittyvää. Näen tämän tärkeänä elokuvana. Se on saanut näkyvyyttä ainakin täällä Euroopassa, mutta en tiedä USA:n puolelta miten on otettu vastaan. Näyttelijät ovat kuitenkin ihan tunnettuja.

Katriina, tuo Spanglish on jäänyt väliin. Tulikos se tv:stä jokin aika sitten? Komediankin keinoin voidaan välittää ihmisille tietoa. Jos se komediallisuus onnistuu..

Paivi kirjoitti...

Ainakaan IMDb:n mukaan tätä ei ole vielä julkaistu jenkeissä ollenkaan. Siellähän eurooppalaiset elokuvat tulevat hyvinkin jälkijunassa (ymmärrettävästä syystä, kun omaa leffatuotantoa on niin paljon) tai sitten eivät tule ollenkaan.

Toivottavasti siellä puolella rapakkoakin asuvat saavat tätä ihastella edes jossakin formaatissa, edes jossakin vaiheessa :)

Sooloilija kirjoitti...

Päivi, toivotaan näin. Ja ihmettelen jos sitä ei julkaista siellä ollenkaan.

Annie kirjoitti...

Tämä pitää ehdottomasti katsoa jossain vaiheessa, varmaan DVD:ltä (vaikka vaavi ei kyllä tykkää, meillä saa nykyään katsoa vain piirrettyjä).

Elisa kirjoitti...

Pitää käydä katsomassa tuo leffa, vielä en ole päättänyt katsonko dvd:ltä vai leffassa. Vähän mietityttää, kun kaikista Moodysonin leffoista en ole tykännyt, esim Lilja forever oli suorastaan järkyttävä, ja melkein oksetti leffan jälkeen. Mutta jos leffan tarkoitus on herättää ihmisessä ajatuksia/koskettaa tuo leffa todentotta TUNTUI jossakin.

Sooloilija kirjoitti...

Annie, dvd:ltä on kuitenkin moni elokuva hyvä katsoa, minä katson aina korvakuulokkeilla, yöllä..
Paitsi jos olen yksin kotona, voin katsoa milloin vaan..

Elisa, Liljasta kommentoinkin tuossa yllä; en pysty sitä katsomaan. Tässä elokuvassa sellaista kauheutta ei kuvattu koko ajan. Mutta siellä taustalla kytee se kaikki pahuus.. Mutta nyt Moodysson oli tavoittanut sitäkin, että perheessä on ihmisen hyvä elää. Ja tavallinen perhe-elämä olisi ihmiselle parasta, ja varsinkin se, että kaikilla lapsilla olisi äiti tai joku muu läheinen, joka heistä huolehtisi..Ne olivat elokuvan positiivista antia ja hyviä ajatuksia.

-Anne- kirjoitti...

Minäkin kävin katsomassa tämän pari viikkoa sitten. Se on kyllä hirveän hyvin tehty elokuva, mutta minä olin tuona päivänä niin väsynyt, etten oikein jaksanut innostua siitä vakavasta kriittisyydestä. Täytyy katsoa se joskus uudestaan toisessa mielentilassa.

Sooloilija kirjoitti...

Anne, ehdottomasti tämä elokuva vaatiikin tietyn mielialan ja vastaanottavaisen mielen. Ei ole viihdettä, vaan tiukkaa asiaa. Onneksi sitä ei ole koko ajan verhoiltu ahdistavaksi tarinaksi.