torstai 23. heinäkuuta 2009

Hidasta mutta tärkeää asiaa alzheimerista


Katsoin tämän kanadalaista tuotantoa olevan Away From Her-elokuvan enkä oikein tiennyt mitä odottaa. Ohjaajana ja käsikirjoittajana on 28-vuotias nuori ja valovoimainen kanadalaisnäyttelijä Sarah Polley (mm. Elämäni ilman minua pääosa). Tarina pohjautuu kanadalaisen kirjailijan Alice Munron novelliin. Pääosanäyttelijänä on tässä upea ja hehkeä v. 41 syntynyt Julie Christie, joka oli roolistaan Oscar-ehdokkaana.

Elokuva kertoo hienon tarinan vuosikymmeniä naimisissa olleesta pariskunnasta, jossa Fiona-vaimo yllättäen alkaa unohdella asioita. Elokuva on kuvattu Ontarion talvisissa maisemissa, ja erään hiihtoreissun jälkeen Fiona ei osaakaan enää tulla kotiin.

Fionan tila huononee koko ajan ja murheisin mielin puolison on vietävä vaimo hoitokotiin. Siellä Fiona elää omaa elämäänsä, eikä enää yhtäkkiä tunne päivittäin vierailevaa puolisoaan.

Koskettava elokuva alzheimerin taudista. Se muistuttaa mieliin, että tähän alati pahenevaan sairauteen eivät sairastu vain tosi vanhat ja raihnaiset vaan Julie Christienkin tapaiset elinvoimaiset ja eläväiset persoonat. Alzheimerin tauti on läheisille raskas sairaus. Tätä läheistä, puolisoa näyttelevä kanadalainen Gordon Pinsent on roolissaan vivahteikas, vaikka näyttääkin tunnetilojaan hillitysti. Puolison rooliksi jää lähinnä seurata vaimon tilan heikkenemistä kun mitään ei voi tehdä.

Elämänmakuinen elokuva, mutta kuin hidasta valssia, pysähtynyttä tunnelmaa, pakkasta, hiihtämistä ja lumenluontia. Hienot näyttelijät. Pieni suuri tarina.

Lopputekstien yhteydessä soi K.D. Langin Helpless, joka on niin kaunis, että se on kuunneltava loppuun, ja etsittävä netistä vielä uudelleenkuunteluunkin.. (Helpless on Neil Youngin sävellys, mutta tunnettu ehkä paremmin K.D. Langin esittämänä).

Elokuvan traileri tässä.

5 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Julie Christie...Zivagon Lara...Larissa...

Lähden taas kaupoille...ne Olgan jäiset ydinluuihanuudet ja vieraita la...sovitusta ei eilen löytynyt...nyt tsekkaan tätä. Kiinnostava ja tärkeä aihe, sekä: Julie Christie!

Yaelian kirjoitti...

Minäkin pidin tästä elokuvasta.Julie Christie on ihana!

Heli kirjoitti...

Voi että. Mä ostin kotiin tuon leffan, eikähän sitä voi itkemättä katsoa. Koskettava.

Sari kirjoitti...

Katsoin tämän elokuvan noin vuosi sitten ja pidin tästä myös.

Sooloilija kirjoitti...

Leena, Julie Christie on legendaarinen, ihana, yhä vaan.. 68-vuotias tällä hetkellä.

Yael, hyvin toteutettu elokuva, joka ei ehkä ole saanut kovin paljon huomiota.

Heli, sen tarina on kaunis ja traaginenkin, mutta niin realistinen, etten oikeastaan itkenyt lainkaan.

Sari, sinäkin olet nähnyt.. Näyttelijät ovat tässä erityisen hienovaraisia ja persoonallisia. Ei mikään 'nuorisoelokuva'..