tiistai 28. heinäkuuta 2009

Vapaan naisen tunnustuksia

Tämä Jennifer Foxin Flying - Confessions of a Free Woman tulee tällä hetkellä tv:stä maanantai-iltaisin. Tunnin mittaisena jaksona aina kerrallaan, ja suomennoksena sen nimi on Vapaan naisen tunnustuksia. Jennifer Fox tekee dokumenttia omasta ja maailman naisten elämästä. Hän pohdiskelee koko ajan oman elämän kiemuroidensa kautta vapauden käsitettä, ja kuinka se ymmärretään eri maissa ja kulttuureissa.


Jennifer itse painiskelee erikoisessa tilanteessa: hän asuu New Yorkissa, hänellä on poikaystävä Sveitsissä ja naimisissa oleva rakastaja Etelä-Afrikassa. Tätä monituntista dokumenttia tehdessään hän kotona ollessaan koko ajan pakkaa matkalaukkujaan. Ja kamera kulkee mukana koko ajan. Hän kuvaa itseään istumassa lentokoneessa ja takseissa. Hän kuvaa jäähyväisiä ja tapaamisia. Katsoja ihmettelee miten hänellä voikin olla niin paljon ystäviä eri puolilla maailmaa! Itse ajattelen, että ei ihme, että itsekin elää suhdekiemuroissa jos koko ajan tapaa paljon ihmisiä maailmalla.

Joka jakson päätyttyä jään todellakin miettimään onko Jennifer Fox itse nykyajan vapaa nainen. Hän kun koko ajan pohdiskelee suhteitaan kahteen rakastettuunsa. Hän miettii lasten hankkimista ja nyt eilisessä, kolmannen jakson lopussa, hän kuvasi lääkärikäyntiään New Yorkissa. Ultraäänessä näky lähes 4 viikon ikäinen alkio. Nyt on odotettava taas ensi viikkoon, jotta kuulee ja näkee miten Jenniferin elämä jatkuu..

Voisin katsoa elokuvamaisesti useamman tunnin putkeen tätä Jenniferin hieman itsekeskeiseltäkin tuntuvaa pohdiskelua siitä kuka on oikeasti vapaa nainen tässä maailmassa. Sekö, joka ei ole naimisissa ja on lapseton, mutta joka koko ajan janoaa rakkautta ja parisuhdetta? Onko vapaa nainen kenties intialainen leski, joka on jäänyt nuorena leskeksi, koska on nuorena tyttönä naitettu vanhemmalle miehelle?

Itse ajattelen, että nainen voi olla jollain lailla vapaa niin kauan kuin hänellä ei ole lapsia. Minäkin olin. Olin vapaa sinkkuaikoinani, ennen avioliittoa ja lapsia. Nyt olen vapaa avioliitosta, mutta vapaa lapsistani en ole koskaan. Yllättäen dokumentissa intialainen naimaton nainen (joka on tietenkin suvun hieman hyljeksimä) sanoo, että hän ei halua mennä naimisiin, sillä useimmat miehet olisivat häntä niin paljon tyhmempiä. Intiassa miehellä on mm. oikeus pahoinpidellä vaimoaan. Nuoret lesket kertovat järkyttyneelle Jenniferille, että aviomies hakkaa vaimoaan ihan olemattomista syistä, esim. tuhlaavaisuudesta tai siitä, että astioita ei ole tiskattu tiettyyn aikaan. Ovatko nämä intialaiset lesket nyt kenties todella vapaita naisia, sitä jään miettimään. Jennifer Foxinkin pohdiskelut saavat uuden mittapuun miltä kantilta miettiä naisen vapautta..

Ensi viikon maanantaina taas lisää Jenniferin matkustelua maailmalla.

Tässä traileri, joka on hurmaava ja antaa hyvän kuvan ohjelma.
Tämän linkin takaa löytyy Yle Areena ja ne 3 jaksoa, jotka on jo näytetty.

7 kommenttia:

hanne kirjoitti...

Mites minulta on jäänyt huomaamatta tämä ohjelma? ens maanantaina en voi katsoa mut seuraavina kyllä...ehkäpä se sopii minun maailmaani...kiitos esittelystäsi..

Sooloilija kirjoitti...

Hanne, jaksoja on kuusi. Ensi maanantaina siis jo neljäs jakso. Ostaisin tämän dvd:nä, jos jostain löytäisin. Ja löytyyhän se jos oikein alkaa etsiä..Kansikin on varmaan tuo ensimmäisen kuvan kaltainen.

lepis kirjoitti...

Sen voi katsoa Areenasta. On kuulemma hyvä. Täytyisikin alkaa urakoimaan ennenkuin sitä on liikaa katsottavaksi tai unohdan.

Leena Lumi kirjoitti...

Kiitos Intia -infosta. Tuon nyt blogiisi herran, joka haluaa muuttaa eläkepäiviksi Intiaan. Hän ei ole Reima!

Sooloilija kirjoitti...

Lepis, menenkin heti Areenaan katsomaan mitä siellä näkyy.. Ensimmäinen jakso nimittäin jäi alusta minullakin näkemättä kolme maanantaita sitten.

Leena, Intia-info on tämän dokumentin osalta totta, mutta joku muu voi ehkä väittää muutakin. Intia on niin suuri maa ja kastijärjestelmä on yhä niin vallalla, että itse en tiedä tarkkaan miten siellä avioliitot voivat. Mutta niitä järjestettyjä liittoja on tosi paljon alemmissa kasteissa. Tytöt ovat jopa alle 15-vuotiaita joutuessaan naimisiin vanhojen miesten kanssa..

Ketähän miestä sinä olet tuomassa esiin..mielenkiintoista..

Katriina kirjoitti...

Vapaa... ja mistä: vastuusta, muista ihmisistä, työstä, rakkaudesta, omista ajatuksistaan, menneisyyden kahleista vai mielensä rajoituksista? Itse muodostamme esteistä suurimmat, ainakin täällä länsimaissa. Intiassa voi olla tilanne vähän toisenlainen.

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, tuotahan voi tosiaan miettiä. Mielestäni ei ole täysin vapaa jos on käytännössä vapaa, mutta etsii epätoivoisesti koko ajan kumppania. Mutta tämä on vain oma näkemykseni, joka on aika kiihkeä tässä asiassa.

Jennifer Foxia ihailen kuitenkin avoimuudesta ja rohkeudesta. Hän on tehnyt ison urakan kuvatessaan naisia eri puolilla maapalloa!