perjantai 7. elokuuta 2009

Colin Firth hämmentävässä Genova-elokuvassa

Ihan täysin tietämätön olin tämän Genova-elokuvan suhteen eli minkäänlaisia odotuksia ei ollut. Minulle riittää joskus dvd-elokuvan vuokravalinnaksi se, että kannessa lukee Colin Firth. Nyt oli pitkästä aikaa tarve nähdä Colinia. Viimeksi näin hänet revittelemässä Mamma Miassa. Nyt oli vakavan draaman vuoro.

Tämä brittiläisen Michael Winterbottomin Genova on kummallinen sekoitus italialaista matkailumainosta ja suuren luokan perhedraamaa. Ihan alussa tapahtuu auto-onnettomuus, jossa perheen äiti (Hope Davis) kuolee. Isä jatkaa elämää kahden tyttären kanssa. Toinen tyttäristä on noin 10-vuotias ja toinen noin 15-vuotias.

Colin Firth on helppo kuvitella isäksi.( Hän on oikeassa elämässä naimisissa italialaisen naisen kanssa ja heillä on kaksi lasta.) Tässä elokuvassa leski-isä päättää tehdä radikaalin muutoksen elämään, ja pieni perhe matkaa italialaisen Genovan kaupunkiin asumaan vuodeksi. Alussa perhe on paikassa turistina ja kesä pitääkin sisällään kaikenlaisia tapahtumia. Nuorin tytär joutuu hukkaan pariinkin otteeseen, isä opettaa paikallisella yliopistolla myös kesällä, vanhempi tytär tutustuu heti paikallisiin ja bilettää kaikki yöt..

Realistisen oloinen elokuva etenee Genovan historiallisissa vanhan kaupungin maisemissa, pikkukujilla, rannoilla, kukkuloilla ja sekasortoisessa liikenteessä. Kaupunki ei välttämättä näyttäydy parhaimmillaan, sillä sitä katsotaan usein nuorimman tyttären näkökulmasta. Häntä kaupunki pelottaa, ja isosiskokin haluaa aina kävellä erillään. Nämä molemmat näyttelijätytöt (jotka ihan tuntemattomia) tekevät koskettavat roolit tyttärinä.

Tämä Genova on ehdottomasti näistä kahdesta tyttärestä kertova elokuva: kuinka eri ikäiset lapset selviytyvät äidin kuolemasta. Auttaako maisemanvaihdos surun käsittelemisessä ja pystyykö isä pitämään perheen koossa valtavasta surusta huolimatta.

Mutta sitten.. elokuva loppuu.. Ei mitään selitystä.. Se vain loppuu.. Melkein jään huuli pyöreänä ihmettelemään, että miksi se loppui kesken..


Mutta Colin Firth: hänestä on niin moneksi. Myös surumieliseksi leskimieheksi. Hänen roolinsa koskettaa aidosti. Hän valvoo hereillä niin kauan kunnes vanhin tytär tulee yöllisiltä retkiltään, hän vahtii rannalla pienempää tytärtään koko ajan, vaikka ympärillä pörrää hänestä kiinnostuneita naisia. Hän on eleetön ja patoo tunteensa, mutta jaksaa kehua ja rakastaa tyttäriään. Sitä on hieno seurata, vaikka itse elokuva jääkin vähän torsoksi.Traileri tässä.

16 kommenttia:

Paivi kirjoitti...

Enpä ollut tästä elokuvasta aikaisemmin kuullutkaan, kiitos taas esittelystä ja arviosta! Minä en ole koskaan ymmärtänyt niitä elokuvia, jotka jättävät loppunsa liian avoimeksi. Minä olen sen verran yksinkertainen blondi, että minulle pitää vääntää selkeä loppu ;-) Joskus avoin loppu sopii elokuvaan ja jättää sellaisen jännän kutinan, että mitähän sitten tapahtuukaan, mutta usein avoin loppu on liian itsetarkoituksellinen ja saa aikaan minussa vaan ärsytyksen.

Muuten kyllä kuulostaa mielenkiintoiselta elokuvalta kun on tuollainen aihe lapsen näkökulmasta tarkasteltuna.

PS. Minullekin muuten riittää mielenkiintoisen näyttelijän nimi leffan kannessa hankkimaan leffan katsottavaksi ;-)

Yaelian kirjoitti...

Samoin minäkään en ollut aikaisemmin tästä elokuvasta kuullut,joten kiitos minultakin.Onkohan tämä leffa, joka meni suoraan videolevitykseen,kun se on niin tuntematon...

Arvostelusi perusteella haluaisinkin nähdä tämän elokuvan;harmi tosiaankin että siinä on tuollainen loppu tai ei oikeata loppua.Se kai jää katsojan päätettäväksi? Itse tykkään kunnon lopuista leffoissa. Colin Firth on sympaattinen näyttelijä,ja häntä näkee mielellään.
Nyt on täällä teattereissa pari hyvää leffaa,joita haluaisin nähdä, eli Sam Mendesin "Away we go" ja "The private lives of Pippa Lee". Oletko kuullut näistä elokuvista?

Sooloilija kirjoitti...

Päivi, tämä tuli Makuuniin tällä viikolla eli ihan tuore tapaus on. Siksi halusin heti tuoreeltaan nähdä.

Harmi kun kerroin avoimesta lopusta, mutta siitä oli oikeastaan pakko kertoa..

Yael, Colin Firth tosiaan on miellyttävää seuraa monenlaisissa elokuvissa, tässäkin.

Nuo kaksi mainitsemaasi elokuvaa kuullostavat kiinnostavilta, ja ptääkin katsoa traileri molemmista.

Toivon, että tulisi hyvä elokuvasyksy.

violet kirjoitti...

Aa, tämä onkin sama kuin L’été italien. Näin ennen jotakin toista elokuvaa mainostettavan ja panin mieleeni että haluaisin nähdä.

Jos ne ei keksineet loppua...;-)

Liivia kirjoitti...

Enpä ole elokuvasta kuullutkaan, mutta kovasti alkoi kiinnostamaan! Thanks.

Sooloilija kirjoitti...

Violet, jännä nimi italiaksi. Miksikähän ei ollut vain Genova..

Liivia, en ollut minäkään kuullut tästä ennen eilistä. Colin Firth tekee näitä elokuviaan yleensäkin kaikessa hiljaisuudessa..

Sooloilija kirjoitti...

Violet, pitis siis todeta, että jännä nimi ranskaksi. Varmaan viime öinen valvominen vaikuttaa kirjoittamiseenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Olen missannut tämän leffan kokonaan joten kiitos vinkistä, Firth kelpaa AINA...

Sooloilija kirjoitti...

Mikaela, minäkään en ollut kuullut tästä mitään ja huomasin, että Makuuniinkin se on tullut vasta tällä viikolla.

Mutta Colin kelpaa aina, kaikenlaisissa rooleissa! Ihana!

Hane kirjoitti...

Multakin olisi jäänyt huomioitta tämä elokuva kokonaan. Kumma sinänsä koska en yleensä missaa Colinin leffoja. Tarvii ehdottomasti nähdä tämä, jokohan sen sais DVD:nä ? Kiitos kun informoit tästä !!!

Elisa kirjoitti...

Lukemani arvostelun perusteella voisin tykätä tuosta leffasta!!

Minä taas tykkään avoimista lopuista, inhoan alleviivattuja loppuja. Avoimet loput antavat tilaa omalle pohdinnalle ja mielikuvitukselle. Tykkään myös lopuista jotka eivät ole varmiiksi koluttuja; pureksittuja - ne antavat katsojan omalle ajatukselle tilaa. Haluan siis itse ajatella =)!!

Sooloilija kirjoitti...

Elisa, tässä se avoin loppu jäi lähinnä harmittamaan. Olisin katsonut elokuvaa pitempäänkin. Sen tarina kosketti jo sillä, että elokuvan tyttäret ovat kuin omani..varsinkin pienempi.

Kreeta kirjoitti...

Kiitokset leffan esiin nostamisesta! :)Kuullostaa elokuvalta joka eksyy pian Makuunista myös minun matkaani.

Colin Firthistä en malta olla mainitsematta, että miehellä on itseasiassa kolme lasta.

Sooloilija kirjoitti...

Kreeta, oi, Colinillako on jo kolmaskin lapsi, ihana juttu.

Kreeta kirjoitti...

Jep, poika aiemmasta liitosta. :)

mee kirjoitti...

Itsellä ollut tämä elokuva muistilistalla jo aika pitkään - ei tosin Colin Firthin takia vaan tuon vanhemman tyttären, Willa Hollandin takia. Näin parikymppisenä on aikoinaan tullut fanitettua telkkarisarja OC.:ta jossa Willa aikoinaan näytteli:)