sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Sunnuntaiklassikko - Leonardin hengessä
Leonard Cohen oli koko illan esillä Teema-kanavalla. Hän on mies, jota moni rakastaa, minäkin, vaikken aina aktiivisesti häntä kuuntelekaan. Leonard Cohen täytti juuri 75 vuotta (21.9.).

Hänen ystäviinsä kuuluva nuori kanadalainen Rufus Wainwright on hyvä Cohen-laulujen tulkitsija. Hän soittaa itse pianoa ja on lavalla hyvin intensiivinen, vaikkakin niin erilainen kuin esikuvansa, saman kotikaupungin mies; Leonard Cohen. Mutta kun katsotaan oikein syvälle ja kuoritaan pintakerrokset pois, näen näissä miehissä paljon samaa. Siksi Rufus on juuri oikea mies esittämään Cohenin Hallelujan, juuri tänään.

21 kommenttia:

Tommi kirjoitti...

Arvasin, että joku tarttuu Leonardiin. Hyvä niin. Leonard on.. no ylisanoja riittäisi. Hieno mies. Hienoja biisejä. Joku, vaikka Nick Cave, olisi saanut esittää Famous Blue Raincoatin. Mutta kun ei niin ei.

Rufus on aika epeli. Hänen Judy Garland -levynsä on veikeä, mutta taidan kuitenkin taipua tässä suvussa enemmän Loudonin, siis hänen isänsä suuntaan.

-Anne- kirjoitti...

Teemalla on ollut tänään oikea superilta. Itse fiilistelin juuri Sir Elwoodin hiljaisten värien keikkaa katsellen, ja Cohen-ohjelmat tulivat boksille myöhemmin nautittaviksi.

Kari kirjoitti...

Minulla jäi eilen television katselu kokonaan väliin. Nyt kyllä harmittaa.

Wainwright on selvästi tutustumisen arvoinen laulaja.

Sooloilija kirjoitti...

Tommi, juu minä tartuin, ties vaikka joku muukin vielä tälle päivälle.. Nick Cave on myös hyvä Cohen-tulkitsija.

Olen ihastunut Rufukseen laulajana ja tyyppinä. Hän tuntuu joskus vetävän rohkeasti överiksi, kuten juuri Judy Garland-levy ja esiintyminen, mutta se on oikeastaan hänen tavaramerkkinsä: rohkeus olla monenlaisena, ja kuitenkin aina oma itsensä. Ihana Rufus! Fanitan! Hänen isäänsä en laulajana tunne enkä äitiään, molemmat folklaulajia. Pitääpä tutustua.

Leonard Cohen jaksaa kiertää maailmaa, nytkin hänellä on menossa kiertue. Nostan hattua miehelle, jolla on tarinankertomisen palo yhä tallella! Ihana Leonard. Fanitan!

Anne, oli tosi hyvä ilta eilen Teemalla. Minäkin jatkoin Cohenin jälkeen vielä Sir Elwoodilla.

Kari, harmi, oli niin musiikkipitoinen ilta, että harvoin on. Saitko tallennettua? Wainwrightin koko perhe ja suku laulavat, kuten jo Tommi tuossa kommentissaan kertoikin hänen isästään. Sisko Marthakin on Kanadassa tunnettu, ei ehkä oikein meillä. Mutta Rufus on kai tällä hetkellä menestynein ja tunnetuin Wainwright tällä hetkellä!

Leena Lumi kirjoitti...

Tommi, olen fanittanut Cohenia blogissani jo useasti ja viimeksi mennä viikolla jälleen kerran.

Sooloilija, kuten tiedät, minulla oli täällä kotona jotain tärkeämpää eilen ja tänään kuin televisio, mutta Leonard Cohen on aina in! Kuuntelen häntä viikottain, sillä olen melko aktiivinen musiikinkuluttaja. Cohenin ääni ja tyyli ovat uniikit!

Sooloilija kirjoitti...

Leena, minä olen soittanut myös Leonardia monta kertaa, joten nyt oli hyvä antaa vuoro muille Cohenin tulkitsijoille. Ja hänen ystävänsä Rufus on mielestäni yksi parhaista esittämään kunnioitetun Cohenin lauluja. Rufus osaa tulkita TEKSTIN, joka on Cohenin lauluissa kaikkein tärkeintä!

Yaelian kirjoitti...

Ah,Leonardin laulut ovat kyllä ihania;hänhän oli täällä juuri tällä viikolla esiintymässä ja täällä oltiin ihan haltioissaan siitä konsertista! Rufus Wainrightista olen pitänyt jo kauan,ja minulla on kaksi hänen albumiaan,ja tässä hän tulkitsee Leonardia upeasti! Pidän myös Rufuksen siskon,Marthan,musiikista..

Sooloilija kirjoitti...

Yael, mahtoi olla hieno konsertti siellä Israelissa Leonardilla!

Kiva kun sinäkin pidät Rufuksesta. Mitkä albumit sinulla on? Olen joskus lainannut kirjastosta hänen levyjään. Mitä suosittelet?
En ole Martha Wainwrightiltakaan kuullut muuta kuin sen mitä hän tuossa Cohenin I'm Your Man-dokkarissa esitti. Erikoinen lauluääni hänelläkin.

lepis kirjoitti...

Taisi jäädä tv:n katselut jälleen väliin eilis ehtoolla, niinkuis aina ;)

Cohenin biisit ovat ehdotonta klassikkokamaa. Tämän Rufuksen ääni oli hieman kova makuuni vaikka hyvin tulkitsikin.

Tuima kirjoitti...

Olen saanut pienoisen yliannostuksen tästä biisistä, mutta Rufuksessa on niin paljon persoonallista otetta, että se kantaa tätä laulua kyllä. Tosin kuuntelen mieluummin hänen äitinsä ja tätinsä Kate ja Anna McGarriglen musiikkia.

Oopee kirjoitti...

Mulle on ennestään hyvinkin tuttu Jeff Buckleyn tulkinta, mutta hieno ja tutustumisen arvoinen tämä klassikko on myös Rufuksen tulkitsemana. Kiitos!

Viides rooli kirjoitti...

Kiitos, Cohenia ei voi koskaan nauttia liikaa. Valitsemasi Rufus Wainwrightin tulkinta on hieno, ja kuten tähdennät, omalla tavallaan hyvin uskollinen Cohenin omalle näylle.

SusuPetal kirjoitti...

Cohenilla on paljon hyviä kappaleita, mutta kokonaista levyä en jaksa häneltä kuunnella, äänen pehmeys ja tietty tasapaksuus alkaa puuduttaa. Kappale, pari menee, ja klassikoitahan Leonard on tehnyt monia.

Hane kirjoitti...

On vähän oudompi kappale mulle tämä, vaikka mulla on Cohenin levyjäkin, niin ilmeisesti niillä ei ole just tätä. Tää on vähän liian yksitoikkoinen mun makuuni, mutta muuten kyllä tykkään Cohenista paljonkin !

arleena kirjoitti...

Cohen on lempparini. Kyllä Rufuksen tulkinnassa on paljon samaa kuin Leonardilla. Ääni vain on nuori ja kirkkaampi, ei elämää nähneen kuten Leonardin.
Hyvä tulkinta tämäkin, ei aivan Cohenin veroinen

Vaiheinen kirjoitti...

Cohen on näitä ajattomia biisintekijöitä, joita voi kuunnella erilaisin versioin vaikka kuinka paljon. Ihan hieno veto tuo Wainwrightin esitys.

Hannele kirjoitti...

Hienoa, näin Leonard Cohen live viime syksynä Göteborgissa, lauloi Hallelujan, mahtavaa.

mukavaa sunnuntaita.

juanita kirjoitti...

cohen puree minuunkin :) hallelujasta tunnen buckleyn version, mutta ei huonolta kuulostanut rufuksenkaan tulkinta. laulajana rufus wainwright on jäänyt itselleni yleensä aika tuntemattomaksi, vaikka hyviä kritiikkejä hänestä olen lukenunutkin..

Ppi kirjoitti...

Tämä on hieno, hieno:) Silti, mulle se kaikkein hienoin Hallelujah on Jeff Buckleyn versio. Tuo tyyppi oli muutenkin niin, voi sentään. Itku tulee hänen tulkintaansa kuunnellessa.

Timo kirjoitti...

Tuntui aluksi, että ihan väärä ääni kun odotti Cohenia, mutta kyllähän tuo rupes kuuntelun myötä sujumaan...

Sooloilija kirjoitti...

Oho, täällähän onkin tullut paljon hyviä kommentteja päivän aikana, kiitos.

Täällä mainittiin Jeff Buckleyn version pariin otteeseen. Lähdenpä nyt kuuntelemaan sen tuonne youtuben puolelle.