lauantai 8. toukokuuta 2010

A Single Man - vihdoinkin

Tom Fordin ohjaama A Single Man tuli vihdoin meidänkin kaupunkiin, ja kävin sen heti katsomassa.
Olen vaikuttunut. Hyvää kannatti odottaa. Nautinto elokuvan jokaisesta sekunnista oli suuri.
Colin Firth teki elämänsä roolin surullisena, kumppaninsa menettäneenä homomiehenä.
Näin elokuvassa paljon yhtäläisyyksiä mm. Kieslowskin Siniseen, jo musiikkinsakin vuoksi.

Elokuva tapahtuu yhtenä päivänä marraskuussa 1962. Takautumin palaillaan aiempiinkin vuosiin ja aikoihin. Amerikkalainen maailma näyttää konservatiiviselta ja jäykältä. Ihmisten pinnan alla kuitenkin kytee.


 Brittinäyttelijät Colin Firth ja Matthew Goode sopivat toisilleen erinomaisesti. He näyttelevät luontevasti ja suloisesti yhteen. Julianne Moore on tyhjää lähiöelämää elävä ja alkoholia reippaasti käyttävä nainen, jolla olisi paljonkin tunteita, mutta hän saa Colin Firthin Georgelta vain ystävyyttä.
*
A Single Man mietityttää paljon jälkeen päin. Sen tunnelma on surullinen alusta loppuun.
Tom Fordin tyyli tehdä elokuvaa on jäntevä ja intensiivinen. Tarina suorastaan imaisee mukaansa.
Haluan nähdä elokuvan uudelleen.
*

12 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Ps. Kirjoitin jutun vieraalta koneelta, eikä kirjoitusrauha ollut täydellinen. Saatan palata elokuvan herättämiin tuntemuksiin vielä myöhemminkin.

Jos olette nähneet A Single Manin, mitä mieltä olitte?

Hane kirjoitti...

Minä en ole nähnyt tätä vielä, odottelen DVD:tä ja katson sen sitten ihan rauhassa kotona. Kiitos esittelystä, jotain tuollaista mistä kerroit olenkin ajatellut elokuvan olevan. On varmaan toisenkin kerran katsottavan arvoinen leffa !
Eikä pelkästään sen takia, että siinä on Colin...

Yaelian kirjoitti...

En ole tätä vielä nähnyt,mutta vakuutit minut nyt niin,että pakko se on nähdä.On kyllä jännää,millainen monilahjakkuus Tom Ford onkaan!

Anonyymi kirjoitti...

En ole tainnut vielä kommentoida blogiisi, mutta olen seurannut sitä jo jonkin aikaa. Blogisi on ehdoton suosikkini elokuvablogeista, sillä kirjoitat niin ihanan aidosti etkä yritä esittää mitään paskantärkeää leffakriitikkoa ;)

A Single Man oli kaunis ja koskettava elokuva ilman turhaa dramatisointia. En ole tainnut olla näin innoissani uudesta elokuvasta sitten Brokeback Mountainin. Colin Firth oli aivan fantastinen, suorastaan häkellyttävä kaikessa herkkyydessään ja vähäeleisyydessään.

En itse tajunnutkaan, että elokuva muistuttaa Kieslowskin Sinistä, mutta nyt kun mainitsit asiasta, niin huomaan kyllä yhtäläisyyden.

-Sanny

Katriina, kirjoitti...

Pakkohan se on nyt käydä katsomassa, heti kun tulee tännekin:)

tiinanen kirjoitti...

Ihana Matthew Goode!

Paivi [Elokuvablogi.com] kirjoitti...

Minulla jäi tämä teatterikierroksella harmillisesti näkemättä, koska näytösajat olivat todella huonoja :/ Joudun siis odottamaan dvd:tä... Kovasti tämän näkemistä kyllä odotan!

Marja kirjoitti...

Nyt täytyy kommentoida: Minussa Single Man herätti aika ristiriitaisia tunteita. Se oli ehdottomasti hyvä elokuva ja jäi pitkäksi aikaa mieleen, mutta minua vähän häiritsi se asetelmallisuus. Olin nähnyt niin suuren osan elokuvan kuvista etukäteen, että niiden kauneus ei oikein pysäyttänyt. Mooren mustavalkoisesta mekosta tosin olin ihan myyty... Eniten nautin viimeisestä puolituntisesta, kun tuli uusia kuvia ja odottamattomia tapahtumia. Ja tietysti Firth oli huikea!

Sooloilija kirjoitti...

Hei kaikki kommentoijat, kiitos kommenteistanne. Täällä ollaan, mutta ei vieläkään kotinetissä, joten keskustelua ei oikein pääse syntymään kun en pääse aktiivisesti kommentoimaan.

Marjalle sanoisin, että elokuvasta on yllättävän suppeaa kuvitusta yleensäkin, ainakin googlen kuvahaussa. Ja traileriakin taitaa olla vain se yksi, joka on kyllä upea ja hypnoottinen, mutta eri versioita ei ole kai tehty.

Minäkin nautin varsinkin elokuvan loppupuolesta, jolloin todellakin kaikki oli aika yllättävää.

Aion ostaa tämän elokuvan itselleni heti kun se tulee myyntiin.

Kuten Elokuvablogin Päivi totesi, elokuvateatterissa tällä A Single Manilla on varsin oudot näytösajat. Näköjään ympäri Suomea sama juttu.

Ja muillekin, Hane, Jael, Sivupolkuja, Katriina, Tiinanen:
käykää katsomassa tai katsokaa ainakin dvd:ltä sitten.
Elokuva antaa paljon.

Mikaela kirjoitti...

Näkemättä, palaan astialle kun se on nähty ;O)

Ppi kirjoitti...

Poikkesin vain sanomaan: onnea uuteen kotiin! Ja kiva kun kirjoittelet taas :)

Elisa kirjoitti...

Näkemättä myös, mutta ehdottomasti pitää nähdä!

Vihertävää helatorstaita!