perjantai 2. heinäkuuta 2010

Kotiseutua - ajan kanssa, vähän uusinkin silmin

*
Ajelin laina-autolla kauniina kesäisenä aamuna tällä viikolla kohti kotiseutuani, lapsuuden maisemiani.
Mielikuva:
Olin 10-vuotias kun ajelimme perheen kanssa kotiin mummolasta ja kuuntelimme autoradiosta 'pitäjämme' omaa laulajapoikaa ja hänen ylistysvalssiaan kotiseudulle. Laulu on nostalginen, ja hymyilyttää ehkä joitakin, mutta uskokaa; minun silmäni täyttyvät kyyneleistä aina kun kuulen laulun.
Nyt - vuosikymmeniä myöhemmin kun ajelin lapseni kanssa samaa tietä, alkoi päässäin soida tämä sama laulu.
Entinen kotikaupunkini näyttäytyy kuvissa romanttisena pikkukaupunkina.En kuvannut lainkaan rumia 80-luvun laatikkomaisia rakennuksia enkä teollisuusalueita, niitäkin kun kaupungista löytyy.

 *
 Kollaasin keskellä on kunnostettua, ja vähän kunnostamatontakin, vanhaa puu-Torniota. Kuvan kirkossa olen mm. päässyt ripille ja käynyt läheisten hautajaisissa. Tornion puukirkko on 1680-luvulta ja se on oikeastaan aika käsittämätön juttu, sillä kirkko on todellakin seissyt paikallaan yli 300 vuoden ajan.
Kirjasto- ja taidemuseorakennus seisoo jyhkeänä rannalla puutalokorttelin vieressä. (kuva alla).

 *
 Vastarannalla seisoo sitten hieman uudempi luomus: Ruotsin Haaparannan Ikea, joka avattiin vuoden 2008 lopulla, ja on avajaisistaan lähtien ollut suurmenestys! 
Kävin minä sielläkin.
*
Tähän kotiseutujuttuun sain inspiraationi jo keväällä Lumiomenan blogissa. Menin jo silloin kommenteissakin  juttua lupaamaan, mutta matkustin sukulaisiin ja kotiseudulleni siis vasta tällä viikolla.

8 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Aika erikoinen kirkko, mutta kaunis. Muodot poikkeavat totutuista "pulleista" kirkoista.
Ikean logo heijastuu ruotsalaisina väreinä Tornionjokeen.

Muistelin, että en ole tainut käydä Torniossa. Tai kun olen käynyt Aavasaksalla on minun täytynyt ohittaa Torniokin, Jännä ettei mitään muistikuvaa ole jäänyt. No kunhan saan nuo valokuvat järjestettyä, vastaus löytynee sieltä.

Sooloilija kirjoitti...

Arleena, pohjoiseen päin mentäessä ja siis rantaa pitkin ajaessa tämä Tornio jääkin ihan ohimenopaikaksi, sillä pitäisi ylittää silta, jotta tultaisiin varsinaiseen kaupunkiin.

Kirkko on todellakin jännä, erikoinen ja kaunis.

Tästä jutusta piti alunperin tulla hieman salaperäisempi (Lumiomenan alkuperäiseen tyyliin), mutta paljastinkin sitten heti mistä kaupungista on kyse..

lepis kirjoitti...

Viehkeän näköistä. Olen kerran vissiin käynyt Torniossa, mutta en mitenkään päin muista miksi. Onko siellä ollut joskus asuntomessut tai jotain? Mielikuva siltä reissulta on myös miellyttävä.

Sooloilija kirjoitti...

Lepis, asuntomessut olivat vuonna 1987, jos oikein muistan.

Allu kirjoitti...

Minäkin bongasin sieltä kuvasta heti Ikean. Kivoja kuvia, ei taida minun kotipaikasta saada noin nättekä kuvia muuta kuin Photoshopilla.

Sooloilija kirjoitti...

Allu, otin kaikki kuvat pienellä kävelyreissulla. Autosta en olisi nähnyt näin nättejä maisemia. Eiköhän joka kaupungista löydy ainakin jokin kaunis rakennus - kirkko tai jokin muu..

Leena Lumi kirjoitti...

Onpa vanha puukirkko.

Minähän olen matkavinkeissäni muistaakseni viime suvena postannut maailman suurimman puukirkon eli erimäne kirkon.

Vanhaa kotipitää voi lähestyä pieteetillä, kuten sinäkin teit. Minä kuvaisin Luviasta sen, mikä siellä on aitoa ja todella luvialaista.

Sooloilija kirjoitti...

Leena, minäkin yritin kuvata hieman sitä romanttisempaa puolta kaupungista. Ehkä olisi pitänyt kuvata joitakin niitä kauheita 'kolhoosejakin', joissa jotkut ihmiset asuvat. Ei siellä voi viihtyä, kun siellä on niin rumaa.
Mutta tyydyin kuitenkin kuvaamaan tätä nätimpää puolta kaupungista.