sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Mietteitä Nuoresta kapinallisesta

Rebel without a cause - Nuori kapinallinen vuodelta 1955
Natalie Wood & James Dean
*
Katsoin lauantai-illan päätteeksi Teemalta Nuoren kapinallisen.
Edellisestä katsomiskerrasta onkin vuosia aikaa. En muistanutkaan kuinka mahtipontisen synkeä elokuva onkaan.
Elokuva tuntuu keskittyvän hyvien ja pahojen välienselvittelyyn, ja ilmassa on koko ajan väkivallan uhka. Näin 2000-luvun silmin katsottuna elokuvan nuoret ovat kovin aikuismaisen näköisiä ja nuorten vanhemmat taas näyttävät ikälopuilta harmaapäiltä. 


Katsoinkin Nuoren kapinallisen tällä kertaa lähinnä näyttelijäsuoritusten vuoksi.
James Dean on traagiseen tyyliinsä ahdistunut, rakkautta janoava nuori. Deanin kasvot olivat kuin luodut valkokankaalle, niin kaunis hän oli. 
Natalie Wood on elokuvassa nuori ja nätti lapsinainen, joka kapinoi ilman omaa vahvaa identiteettiä pahisten puolella, vaikka sydän sanoisi muuta.
Nuoren kapinallisen sykähdyttävin rooli on kuitenkin 16-vuotiaalla Sal Mineolla. Hänen kasvonsa ja eleensä kuvastavat kaiken tukahdutetun. 50-luvulla ei vielä suoraan puhuttu homoseksuaalisuudesta, mutta piilotetusti kuva kuitenkin sai kertoa tunteista.
*

James Dean kuoli syyskuussa 1955 ja Nuori kapinallinen tuli Yhdysvalloissa ensi-iltaan lokakuussa.
Nicholas Rayn ohjaamasta Nuoresta kapinallisesta tuli legenda jo James Deanin traagisen kohtalon vuoksi.
Miksi tämän elokuvan näyttelijäkolmikon kohtalo oli niin traaginen. Sitä on myös julkisuudessa paljon pohdittu. Ehkä se oli vain sattumaa. Dean oli kuollessaan vain 24-vuotias. Sal Mineon kohtalo oli kuolla 37-vuotiaana puukotuksen uhrina ja Natalie Woodin mystisestä hukkumiskuolemasta vuonna -81 spekuloidaan vieläkin. Hän oli kuollessaan 43-vuotias.
*
Nuori kapinallinen on selkeästi 50-luvun kuvaus, mutta kyllä siitä yhä löytyy teemoja, jotka sopivat tähänkin päivään. Sukupolvien välinen kuilu pysyy aina nuorison ja vanhempien välillä.

6 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

James Dean on järkyttävän komea, mutta oikeasti muistan hänet aina parhaiten siitä leffasta, jossa mukana oli Marilyn Monroe. Se vaikuttava juttu joka kuvattiin erämaassa ja oli +40 astetta. Arthur Miller oli kirjoittanut sen roolin Marilynille ja pari oli jo eroamassa...En siis taaskaan muista sen elokuvan nimeä, mutta tiedän, että sinä muistat;-)

Päivi kirjoitti...

Hieno elokuva rakkauden kaipuusta. Hyvä syy nuoren kapinoida.

Leena Lumi kirjoitti...

Eikun oliko se komistus kumminkin Monty...Näyttelivätkö Marilyn ja Dean koskaan yhdessä?

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on selvästikin hakusessa elokuva Sopeutumattomat (Misfits - 1961, ohjaus John Huston).

Siinä olivat Marilynin lisäksi Clark Gable & Montgomery Clift.
Ei James Dean!

Dessu

Mikaela kirjoitti...

Katsoin vähän aikaa sitten uudestaan Jättiläisen ja siinä mietin tämän nuoren herran herkkyyttä...Tämä on aikaansa nähden hyvä kuvaus sen ajan nuorista, ongelmat ovat samat nykyään mutta keinot käsitellä ja esittää asioita ovat kyllä rankentuneet..

Sooloilija kirjoitti...

Leena ja Dessu, juu Montgomery Clift näytteli Marilynin kanssa Sopeutumattomissa. Kuten nimimerkki Dessu tuossa mainitseekin, kiitos. En ehtinyt heti vastata Leenalle.

Päivi, rakkauden kaipuu on hieno teema. Niin tässäkin.

Mikaela, keinot ovat nykyään tulleet rankemmiksi, mutta eivät ne tässäkään ihan kevyitä olleet.

James Dean toi herkkyyttään hyvin esiin, hän on ajoittain hyvin pehmeän oloinen.