maanantai 23. toukokuuta 2011

Mitä Cannesissa tapahtuikaan..

Kirsten Dunst Cannesin elokuvajuhlilla viime viikolla
*
Cannesin elokuvajuhlat onnistuvat joka vuosi yllättämään, jopa shokeeraamaan. 
Tämän vuoden shokeeraaja oli ohjaaja Lars von Trier, joka minulta saa nyt täyden hylkäämisen. Miten joku voikin olla niin mäntti ja idiootti, että alkaa elokuvansa lehdistötilaisuudessa sympatiseerata Adolf Hitleriä, ja kertoo kirkkain silmin ymmärtävänsä tuota hirviötä. Von Trier joutui nyt ainakin minun silmissäni täydelliselle boikottilistalle. Yhtäkään miehen elokuvaa en aio enää koskaan katsoa. En myöskään uusinta Melancholiaa, josta Kirsten Dunst kuitenkin palkittiin elokuvajuhlien parhaana naisnäyttelijänä. 

Onneksi ranskalaiset olivat fiksuja, ja heittivät koko ihmishirviön ulos festivaaleilta noiden lausuntojensa vuoksi. Miettiköön nyt jossain yksinään mitä tuli sanotuksi..
*
Aki Kaurismäelle voittoa Le Havrella ei sitten tullut, vaikka kuulemma puolet tuomaristosta oli sitä mieltä, että elokuva olisi voiton ansainnut. Ketähän siihen toiseen puolikkaaseen kuului, jotka voittoa eivät Kaurismäen elokuvalle halunneet. No, elokuva myytiin festivaalien aikana yli 40 maahan, mikä on varmasti Kaurismäelle itselleen hieno asia. Niin moni maa haluaa Le Havren nähdä. Elokuva tulee Suomeen vasta syksyllä - miksi vasta silloin ?
*


16 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Von Trier on ennenkin shokeerannut,ei taida ihan kaikki olla hänellä kunnossa.Minäkin olin varma että Le Havre voittaa ainakin jotain,mutta ei sitten niin käynytkään.Mutta hienoa,että sitä tullaan näyttämään monessa maassa.

Allu kirjoitti...

Ihan samaa ajattelin minäkin!

Sooloilija kirjoitti...

Jael, von Trier ei todellakaan anna itsestään mukavaa tai järkevää kuvaa.En tiedä yhtään mitä näyttelijät ovat hänestä mieltä, mutta aikoinaan Björk meinasi menettää järkensä tehdessään von Trierin kanssa Dancing in the darkin..

Allu, just!

Nalle kirjoitti...

Jossain veikattiin, että tuomariston amerikkalaiset halusivat antaa palkinnon Malickille.
Aurinkoa päivään tänäänkin!

Ursula kirjoitti...

Näin Melancholian viime keskiviikkona, se on huikean hieno elokuva! Toivottavasti muutat mielesi sillä Dunst on siinä todella hyvä...

Leena Lumi kirjoitti...

Pääasai, että Le Havre myy!

Minäkin aion tietysti se nähdä.

hanne virtauksesta kirjoitti...

On mitä odottaa syksyllä,
muutakin kuin ruskaa ja koulua =)

Sooloilija kirjoitti...

Nalle, eiköhän se Terrence Malickinkin elokuva ole hyvä ja ainutlaatuinen. En halunnut siitä vielä mitään kirjoittaa kun en oikein perehtynyt vielä..
Mutta voi olla, että amerikklaiset kallistuivat sinne suuntaan.

Ursula, uskon, että se on huikea, mutta jätän silti ehkä väliin, sillä en muutenkaan ole kovin von Trier-fani. Mikään hänen elokuvistaan ei ole täydellisesti kolahtnut minuun. Ei edes Dancer in the dark.

Leena, syksyllä sitten.. Mahtavaa, että löytyy noin paljon maita, jotka haluavat nähdä Kaurismäen elokuvan..

Hanne, hui, ruska ja joulu, onneksi ovat kaukana kaukana vielä. Mutta Le Havre saisi tulla pian!

piilomaja kirjoitti...

En ole ihan täysin samaa mieltä Lars von Trieristä. Kaikki julkisuus on julkisuutta myös elokuvalle ja hän tietää miten sitä saa.

Näin yhden haastattelunpätkän missä hänen uusimmassaan näyttelevä Charlotte Gainsbourg sanoo (niistä Hitler-kommenteista) "no nehän olivat ihan huumoria. Hän nyt sanoo mitä sylki suuhun tuo." Itsehän Trier pyysi anteeksi moneen kertaan ja totesi olleensa ilmeisesti "liian tanskalainen" kun heitti sellaista herjaa.

En pitäisi oikein minään niitä kommentteja eivätkä ne kohdallani vaikuta siihen pidänkö hänen elokuvistaan vai en.
Muilla on tietysti omat mielipiteensä enkä tässä väitä että olisin jotenkin "oikeassa".
Minä vaan otan tämän näin.

Olihan siitäkin kovaa puhetta että voi mikä tollo se Kaurismäki kun poltti sisällä vaikka se on kiellettyä....Ajattelin vaan että puhutaas ny elokuvista.

Birgitta kirjoitti...

Olis ollut hienoa jos Kaurismäki olis sen palkinnon saanut. Leffa pitää nähdä =)

Sooloilija kirjoitti...

Piilomaja, kyllähän se oli hänen puoleltaan huumoriksi tarkoitettu, mutta oli se kyllä takeltelevaa huumoria. Kirsten Dunst istui hänen vieressään ja kiemurteli yllättävistä sanoista.

Suhtauduin aika tunteella tähän asiaan, sillä mielestäni ei pitäisi tässä maailman tilassa kenenkään ruveta lietsomaan mitään vihoja minnekään suuntaan.

No se oli kyllä jännä juttu se Akin tupakoimisjuttu. Se nyt olikin ihan kesyä..

Birgitta, elokuvaa pitää todellakin nähdä. Palkinto olisi ollut hieno kunnianosoitus Akille, mutta hyvinhän tässä kävi nytkin. Näkyvyyttä tuli.

Elisa kirjoitti...

Niin haihtuu maallinen kunnia. Vielä kymmenisen vuotta sitten Trierin Dancer in the dark oli Cannesin suvereeni tähti.

Arviolta noin kaksi kolmannesta Euroopan juutalaisista eli 5–7 miljoonaa kuoli holokaustissa - mielestäni tämä on sellainen aihe, että siitä ei vitsailla, jota ei voi eikä saa ikinä unohtaa.

Sooloilija kirjoitti...

Elisa, totta, on asioita, joista voi vitsailla ja asioita, joista ei välttämättä kannattaisi.

Paivi [Elokuvablogi.com] kirjoitti...

Minäkin tuomitsen von Trierin natsipuheet, mutta kyllä silti mielelläni Melancholian katsoin. Se on hieno elokuva!

Sooloilija kirjoitti...

Päivi, totta. Kyllä elokuva voi olla hyvä, ja uskon, että on.. Toiset ihmiset eivät vain oikein osaa käyttäytyä julkisuudessa.

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Tuo Aki Kaurismäen leffa vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Mukavaa kesäitä viikkoa :)