lauantai 7. kesäkuuta 2008

Things we lost in the fire - hieno nimi elokuvalle


Hieno elokuva tämä tanskalaisen naisohjaajan, Susanne Bierin, ohjaama Things we lost in the fire, jonka juuri äsken katsoin. Nimeä ei ole suomennettu, ja uskon, että joku saattaa vuokrata sen kansikuvan perusteella ajatuksin, että 'ahaa, Halle Berry, wau'. Elokuva on nimittäin alusta loppuun suurta draamaa, tarinaa puolison kuolemasta ja surusta selviytymistä. Ei mitään rymistelyä, ei huumoria eikä kepeyttä, ei paljasta pintaa, ei mitään raflaavaa.

Halle Berryn puoliso kuolee ja hän jää leskeksi kahden lapsen kanssa. Kuvioihin tulee puolison paras ystävä, Benicio Del Toron sydänverellä näyttelemä mies, jolla on paha huumeongelma ja joka painiskelee omien demoniensa kanssa.

Tanskalainen Susanne Bier on erittäin hyvä henkilöohjaaja. Hän kuvaa ihmisiä läheltä, korostaa silmien kuvaamista. Ohjaaja on saanut jokaisen näyttelijänsä hehkumaan ja loistamaan. Halle Berry on vakavailmeinen ja pidättyväinen leski ja Benicio Del Toro hurmaa lapsirakkaana ja huolehtivana ystävänä, ja hänen vieroitushoitonsa irti huumeista ihan raastaa sydäntä.


Olen nähnyt kaksi muutakin Bierin ohjaamaa elokuvaa, ja ne ovat suosikkielokuviani: Häiden jälkeen - After the wedding (pääosassa Mads Mikkelsen) ja Open hearts (jossa myös pääosassa Mads Mikkelsen). Tämä kolmas näkemäni lukeutuu kyllä nyt myös suosikkeihini.

Things we lost in the fire on koskettava, muttei imelä elokuva monenlaisesta rakkaudesta, mutta ennenkaikkea se käsittelee surua ja kuolemaa, olematta silti koko ajan synkkä elokuva. Suosittelen monille, mutta en niille, jotka haluavat katsoa kevyttä hömppää.. Tälle elokuvalle pitää suoda oma, rauhallinen hetkensä. Ehkä se olisi sellainen yöllä yksin katsottava elokuva.. Niin minä ainakin tein.

Elokuvan nimi viittaa perheen aiemmin kokemaan tulipaloon, jolloin Halle Berryn esittämän naisen puoliso oli sanonut, ettei sillä ole väliä mitä tulipalossa menetettiin, sehän on vain tavaraa, sillä "meillähän on toisemme".

2 kommenttia:

Elisa kirjoitti...

Ensi kertaa visiitillä, mikä ihana blogi sinulla täällä on. Olen itsekin leffa fani. Ja mautkin menevät yksiin.

Tänne palaan pian uudestaan!

Sooloilija kirjoitti...

Tervetuloa uudestaan! Ja kiva kun löytyy aina samanhenkisiä ihmisiä ympäri Suomea!