perjantai 11. heinäkuuta 2008

Ruotsin lahja maailmalle: Michael Nyqvist


Olen niin paljon tässä blogissani hehkuttanut brittinäyttelijöitä, että nyt on aika luoda katse tuonne länsinaapuriin, jonka näyttelijätarjonnasta olen oikeastaan ollut yllättynyt; Ruotsin karismaattisimmat näyttelijät kun eivät ole mitään sieviä ja nuoria vaan todella suurella karismalla varustettuja aikuisia näyttelijöitä.

Eräs, johon olen hyvin hullaantunut, ja joka varmasti kadulla vastaan tullessaan saisi minut lähes pyörtymispisteeseen, on Michael Nyqvist (s.1960).Ensin näin hänet kahdessa komediassa, sitten kahdessa draamassa (=Niinkuin taivaassa ja Ihanasti rakastetut), ja sen jälkeen Klaus Härön Äideistä parhain-elokuvassa. Kaikissa hän suorastaan loisti läsnäolollaan: puheääni on miehekäs, teatterimainen. Ulkonäkö on ehkä skandinaavisen tavallinen (ei kyllä minun mielestäni), mutta oijoi..kun hän nauraa, hänen silmänsä ja kasvonsa nauravat, ja hänen tempperamenttinsa tuntuu olevan tulta ja vauhtia. Hänen läsnäolonsa on niin vahva, että vaikka hän olisi sivuroolissa, tuntuu, että näkee elokuvassa vain Michael Nyqvistin!

Kuvassa Äideistä parhain-elokuvassa Michael Nyqvist ja Topi Majaniemi. Nyqvist oli elokuvassa suomalaisen sotalapsen isä Ruotsissa, mukava ja leppoisa. Luopumisen tuska ja suru pojan menettämisestä takaisin Suomeen oli riipaisevaa katsottavaa.


Laitan tähän linkin Ihanasti rakastetut (=Underbara älskade)-elokuvan trailerin (kuva yllä). Se on koskettava elokuva miehestä, joka onnettomuudessa menettää osan perheestään. Miehestä, joka yrittää toipua surusta pakenemalla kesäksi saaristoon eloonjääneen poikansa kanssa. Näen tässä elokuvassa paljon yhteyksiä Kieslowskin Siniseen, jossa nainen menettää perheensä onnettomuudessa, ja yrittää jatkaa elämäänsä aloittamalla sen jossain muualla..

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen muuten nähnyt ton Niinkuin taivaassa -elokuvan ja Michael Nyqvist näytteli todella hyvin siinä! Mulla oli huonoja ennakkoluuloja, koska elokuva on ruotsinkielinen, mutta se todellakin oli katsomisen arvoinen!
Olen siis samaa mieltä kanssasi Michael Nyqvist:stä :)

Sooloilija kirjoitti...

Sonrisa, kiitos kommentista. Juu uskon kyllä, että Nyqvistillä on aika suuri fanilauma...

Liivia kirjoitti...

Voi että mä oon nykyään sivistymätön ihminen. Ennen tiesin kaikki mitä, missä, milloin, nyt en mitään, en tätäkään herraa. Uskon, että on karismaattinen, pitäisi vaan itse vielä todentaa.

Edes Äideistä parhainta en ole nähnyt. Olen muuten leffassa käynyt kahdesti tyttäreni syntymän jälkeen. Samoihin aikoihin kai alkoi tämä mitään mistään tietämättömyyskin. Pitääpä skarpata.

Sooloilija kirjoitti...

Liivia, nykyään niin paljon hyviä elokuvia menee suoraan dvd:lle, joten niissä on nykyään hyvä tarjonta..

Minäkin katsoin Äideistä parhain-elokuvan vasta dvd:nä..Pitkään aioin mennä sitä ihan teatteriin katsomaan, mutta niin se vain jäi. Ihmettelin pari kertaa kun kävin lähiteatterissani, että mikä on, kun ihmisiä tulee salista niin kovin järkyttyneen näköisinä, hiljaisina kyyneleitä pyyhkien. He tulivat katsomasta juuri Äideistä parhainta. Se mykistää. Verrattavissa mm. Sofien valintaan, ja muihin järkyttäviin elokuviin, joissa vanhemmat joutuvat luopumaan lapsistaan..

-Anne- kirjoitti...

Äideistä parhain oli kyllä hyvä.
Katsoin hiljattain toisen Nyqvistin elokuvan: Naapurihaudan kaveri. Minä jotenkin pidän ruotsalaisista, tavallisia ihmisiä kuvaavista elokuvista.

Elisa kirjoitti...

Minäkin tykkäsin Äideistä parhain elokuvasta.

Aihe on tosin hiukan henkilökohtainen, kun oma isäni oli aikoinaan sotalapsena Ruotsissa. Lapselle se oli rankka kokemus, kun sitä revittiin todella pieniäkin lapsia pois kotoa; juuriltaan. Ja juuri kun ehkä aloit kotiutua uuteen paikkaan, sinut revittiin taas pois.

katriina kirjoitti...

Aivan samaa mieltä! Mies on syötävän ihana!

Niinkuin taivaassa elokuvan olen katsonut useita kertoja, itkenyt ja nauranut mukana. Ihanasti rakastetutnåitää ehdottomasti näköjään hankkia, kiitos vinkistä.

Sooloilija kirjoitti...

Anne, minäkin olen nähnyt sen hauskan ja romanttisen Naapurihaudan kaverin.

Elisa, minullakin on sukulaisia, jotka ovat olleet sotalapsina. Se on ollut hurja kokemus pikkuihmisille sodan aikana..

Katriina, eikös vain olekin syötävä, vaikkei perinteisessä mielessä komea, mutta siks just!
Jos olet katsonut useamman kerran sen Niinkuin taivaassa, niin pitääpä ostaa se, jotta voisi taas katsoa kun on sellainen mieli...Se kestää useamman katselun.

Anonyymi kirjoitti...

No ei tuo Nyqvist musta ole perinteisen skandinaavinen, se on sentään puoliks italialainen :)

Sooloilija kirjoitti...

Anonyymi, juu tiedän, että on puoliksi italialainen. Aika jännä juttu. Silti minusta hän on jotenkin hyvin ruotsalainen.
Ja hän on kertonut, että hän pitää kovasti Suomesta ja Helsingistä.
Oliko hänellä peräti ollut joku suomalainen tyttöystävä joskus.. Nyt en ole ihan varma.

Anonyymi kirjoitti...

^
Nyqvist on naimisissa Suomalaisen naisen kanssa.