tiistai 12. elokuuta 2008

Shakespeare tulee lähemmäksi näin


Olen parina perjantaina seurannut myöhäisillassa näitä William Shkakespearen näytelmiin tehtyjä tv-elokuvia. Ne ovat laadukasta BBC:n tuotantoa nimellä 'William Shakespeare Retold Series'. Tehty vuonna 2005. Niihin on saatu kasattua huippuluokan brittinäyttelijöitä ja tarinoissa on saavutettu Shakespearen henkeä.

Puhun tässä jutussa pelkästään yhdestä jaksosta; Macbethistä, joka teki minuun suuren vaikutuksen. Tunnustan tässä, etten ole ikinä lukenut Shakespearea (moniko on?). Edes koulussa ei koskaan luettu, kun piti koluta Kalevalat ja Aleksis Kivet. (Eikä niitäkään siinä iässä kovin innostuneesti luettu). Mutta silti aika monet tuntevat Shakespearen näytelmät ja runouden päällisinpuolin; ne ovat joko synkkiä tragedioita tai rakkaustarinoita, ja kaikkea siltä väliltä: kaikkia elämänalueita käydään läpi.


Macbeth taitaa olla synkin tarina. Se on murhatarina, jossa itsekkäästi murhataan pois turhina pidettyjä henkilöitä, oman edun saavuttamiseksi.
Tässä BBC:n tarinassa Macbeth on sijoitettu keittiömaailmaan, James McAvoy esittää keittiömestaria, joka sortuu huomaamattaan murhiin saadakseen ravintolan itselleen. Hyytävä oli tarina. Ovela. Ristiriitainen. Niin naulitseva, että se oli katsottava hievahtamatta alusta loppuun. Tulisipa uusintana. Ja James McAvoyta ei voi liikaa kehua. Hänessä on intensiteettiä, hulluuttakin, mitä rooliin vaaditaan.
Miksi hyvät/parhaat ohjelmat usein sijoitetaan niin kummallisiin lähetyspäiviin ja -aikoihin?

Tästä voi katsoa pätkän huikeasta näytelmästä.

Todellakin, näin William Shakespeare tulee lähemmäksi nykyihmistä.
Ehkä jonain päivänä innolla tartun hänen tuotantoonsakin. Ja taas kirjastoon!

5 kommenttia:

katriina kirjoitti...

Oih, olisinpa nähnyt! Loppiasaaton uudistetun englantilaisversion olen nähnyt joskus ja pidin kovasti. -Ja entisenä englanninopiskelijana en ole lukenut koskaan Shakespearea...

pikkujutut kirjoitti...

Ja ohi meni, vaikka nyt olisi voinut katsoa..Olen ollut toivoton tv:n katselija tänä kesänä vaikka suunnittelin liimautuvani katsomaan sitä sun tätä.

Pitäisi varmaan olla tyytyväinen tästä vieroituksesta :).

Sooloilija kirjoitti...

Tietenkin ne jaksot loppuivat heti kun löysin ne. En ole edes varma näytettiinkö ne kaikki vai vaan pari kappaletta.
Voisi aina auttaa jos olisi Yleen yhteyksissä ja toivoisi uusintaa..

Anonyymi kirjoitti...

Blogissani on kiitos sinulle ahkerasta kommentoinnista, kaikkeen sullakin on mielipide ;O)

Sooloilija kirjoitti...

Kiitos Mikaela. Mielipiteitä on tosiaankin moniin asioihin, se pitää virkeänä.. ;-)