torstai 9. lokakuuta 2008

Asia, joka ei tunnu koskaan toteutuvan


Olen rakastanut Leonard Cohenia yli kaksi vuosikymmentä. Nyt hän tulee huomenna 10.10. esiintymään Helsinkiin. Sanotaan, että se on hänen viimeinen kiertueensa. Hän on jo 73-vuotias, yhä tuottelias musiikintekijä ja runoilija. Jo edellisellä kerralla kun hän kävi Suomessa (muutama vuosi sitten, en muista tarkalleen milloin) olin jo kovasti tekemässä lähtöä täältä Oulun perukoilta hänen keikalleen, mutta lapset olivat silloin pieniä enkä saanut irrotettua itseäni.. Ja nyt taaskaan en pääse.

Sanotaan, että suomalaiset pitävät Cohenista hänen syvällisyytensä, tummanpuhuvuutensa ja lämpimyytensä vuoksi. Samalla tavalla täällä on vuosien saatossa otettu vastaan monia syvällisesti tulkitsevia laulajia, mm. fado- ja flamencolaulajia, vaikka kieli on ollutkin monille esteenä täydelliseen ymmärrykseen.

Leonard Cohen on elänyt mielenkiintoisen elämän. Ostin keväällä I'm Your Man-elokuvadokumentin ja se kertoo huumorintajuisesta, tyylikkäästä, lämpimästä persoonasta. Cohen on runoilija, jolle elämä on ollut usein syvissä vesissä uimista, luostarivuodet ovat nyt takana ja edessä on eläkeläiselämää, mutta ei ihan tavanomaista. Vielä on kuitenkin menossa tämä laaja konserttikiertue, joka rantautuu Suomeenkin huomenna. Seuraan uutisia telkkarista. Hänen hymynsä on lämmin, toivon näkeväni sen televisiossa..

Leonard Cohen: Dance Me To The End of Love

8 kommenttia:

katriina kirjoitti...

Kyllä, kyllä, kyllä, juuri noin! Pidän myös suunnattomasti Leonard Cohenista. Hänen syvä ja rauhallinen äänensä ja sielukas tulkintansa iskee suoraan suomalaisen sydämeen.

Nauhoitin muuten kerran radiosta Suomen konsertin, olisikohan ollut -96 tms. Siinä oli ainutlaatuinen tunnelma, jota ei ole millään levyillä.

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, jotenkin mulla oli tunne, että varmaan pidät myös Cohenista. Kiva kuulla.
Minä kuuntelin eilen vahingossa ruotsinkielistä fst-radiota ja siellä tuli konserttipätkiä Cohenin vuoden -79 konsertista. Kylmät väreet tuli. Tunnelma oli sielläkin ainutlaatuinen..

arleena kirjoitti...

Ja täällä myös Leonard Cohenin kuuntelija ja fani. Pidän erittäin paljon, jopa eniten, hänen musiikistaan ja teksteistä.
Charmikas mies ja tulkinta, ääni, kaikki vetoaa minuun.
Tänään Ylen aamuteeveestä kuulin, että kosertoi Helsingissä parhaillaan

violet kirjoitti...

Toivottavasti en käännä puukkoa haavassa mutta mun äitini - samaa ikää kuin Cohen - menee tuonne. Hänellä oli vielä jonkun aikaa sittne toinen ylimääräinen lippukin, kun kaverille tuli este.
Että kirosin kun olen tqällä "hiukan" kaukana.

Sooloilija kirjoitti...

Arleena, Cohen vetoaa monen ikäisiin naisiin. Hän on aina ystävällisen herrasmiehen oloinen.

Violet, oi oi, onneksi joku onnellinen pääsee konserttiin. Käsittääkseni yli 10.000 ihmistä on ostanut lipun.. Tästäkin tuli mieleen, että yleisön joukossa on äitisi ikäisiä, meidän ikäisiä ja jopa tyttäremme ikäsiä (ehkä vähemmän kuitenkin)..

Anonyymi kirjoitti...

Itselleni herra tuli tutuksi kakarana koska äiti on kova fani, siitä syystä varmaan en itse herraa sitten koskaan ruvennut kuuntelemaan; kotipakko-syöttö taisi olla liikaa ;O)

Papi kirjoitti...

Tuo kaveri on kyllä karismaattinen tapaus, ei voi muuta sanoa. Hillitty, mutta samalla niin potkua täynnä.

Sooloilija kirjoitti...

Mikaela, en kuuntele häntä jatkuvasti, mutta aina silloin tällöin häneen on ihana palata. Luen hänen runojaan myös silloin tällöin.

Papi, hyvin sanottu tuo 'hillitty mutta potkua täynnä'. Just.