sunnuntai 2. marraskuuta 2008

S U N N U N T A I K L A S S I K K O

Lupailin jo viime sunnuntaina naislaulajaa seuraavaan sunnuntaiklassikkoon. Mielessäni pyöri koko viikon ihailemieni naislaulajien nimiä kuten: räväkkä Patti Smith, folklaulaja Joan Baez, 70-luvun tuulahdus Linda Ronstadt, punatukkainen kantrihenkinen laulaja Bonnie Raitt, ihana Carole King jne.

Mutta päädyin kaikista maailman naislaulajista kuitenkin täysin henkilökohtaiseen valintaan: Joni Mitchellin A Case of You on ollut lempilauluni jo hyvin hyvin pitkään. Tämä video on kuvakollaasi Joni Mitchellin koko uran varrelta, kuvituksena ovat hänen omat maalauksensa. Tätä laulua en kyllästy koskaan kuuntelemaan..

Tämän sunnuntain muita klassikoita on myös: Itkupillillä, Papilla, Susupetalilla, Lepiksellä, Hirliillä, Tuimalla,Vaiheisella, Hannahilla.

16 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Joni Mitcheliin minulla on hyvin etäinen suhde, en ole juurikaan kuunnellut, tykkään enempi niistä rosoisista naislaulajista.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä kyllä, KYLLÄ, Joni Mitchell on naisklassikko. Ehdottomasti! Ai niitä biisejä: Chelsea Morning, The Big Taxi, Californi, Fiddle and the Drum... Ou jee!

Tuima kirjoitti...

Klassikkolaulajahan Mitchell on, vaikka Susun tapaan minullakin on häneen etäinen suhde. Mutta joistakin kappaleista pidän paljon ja niihin minulla ei ole etäistä suhdetta :) Both sides (miten ilmeinen valinta) on hieno, mutta eniten pidän sen myöhemmästä tulkinnasta vuodelta 2000. Sen voi livenä kuunnella täältä. Äänen mataloituminen ja elämänkokemuksen läpituleminen tekee laulusta koskettavamman. Tosin peräkkäin kuunneltuna alkuperäinen ja tämä uudempi ovat hyvässä vuoropuhelussa keskenään.

Sooloilija kirjoitti...

Joni Mitchell on tosiaankin joillekin etäinen, ehkä hän ei ole ihan niin helposti lähestyttävä, mutta vie kyllä sydämen kun häneen tutustuu. Ihailen lisäksi sitä, että hän on Kanadan Albertasta kotoisin ja tuo sen usein esillekin.

Hänen maalauksensa ovat lähellä suomalaista luontoa, tulee esim. Pekka Halosen lumitaulut mieleen.

Tuo vuoden 2000 Tuiman laittama linkki on upea; Jonin ääni on tosiaankin madaltunut, siihen on tullut paljon sävyjä, hieno ääni.

Haluaisin kuulla myös tuon laittamani kipaleen A Case of You:n uutena versiona, matalaäänisempänä. En ole löytänyt sellaista versiota.

Papi kirjoitti...

Hän on kyllä ehdottomasti paikkansa ansainnut, mutta ei niin kovasti minuun kolahda. Hieno tämä biisi kyllä on.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään tuntuu olevan "nainen ja kitara" -päivä. Hienoja piirroksia nuo talvikuvat. Monipuolisesti lahjakas taiteilija hän tuntuu olevan. Ja on kyllä ehkä ollut esikuva, vaikka jollekin Suzanne Vegan varhaisvaiheille.

Anonyymi kirjoitti...

tuima taisi sanoa tuolla sen, mitä ajattelin itsekin. jotkut naislaulajat nimittäin saavat loppujen lopuksi sen syvyyden niin äänensä, että meinaa selkäydin neste nousta päähän.

(k.d.lang on kehittynyt juuri näin ja siksi tykkään siitä.. apropoo, mahtaisikohan hänkin jo kohta olla klassikko)

joni mitchell on hyvä valinta klassikoksi.

Sooloilija kirjoitti...

Papi, erityisesti pidän tämän laulun sanoituksesta, jonka linkitin tuohon juttuun.

Hannah, juu Joni on varmasti ollut esikuva mm. Suzanne Vegalle. Nainen ja kitara on hyvä yhdistelmä. Kuten myös nainen ja piano.

Hirlii, joku 80-luvun K.D.Langin biisi vois olla hyvinkin jo klassikko. Pidän uudesta tuotannosta, mutten omista levyjä. Hänelläkin tosiaankin oli kirkkaampi ääni vielä 10-15 v. sitten.
Ja kanadalainen hänkin!

Vicki Li kirjoitti...

Ihanan kuulas ääni ja puhtaasti laulaa. Tykkäsin tauluista kans, nainenhan on selväsyi poikkitaiteellinen.

Sooloilija kirjoitti...

Vicki Li: ja säveltää ja sanoittaa tietenkin myös. Tosiaankin poikkitaiteellinen.

Merja kirjoitti...

Mitchellillä on kyllä todella hyviä kappaleita. Ja Case of you on minulle todella tärkeä, liittyy menneisyyteen.. Kuunteleppa webistä (ei youtubessa) Caroline Lavellen versio siitä, tykkään itse tosi paljon.

Sooloilija kirjoitti...

Merja, kiitti vinkistä, en ole kuullutkaan Caroline Lavellesta. Menen heti katsomaan.

Ja samoin minulla; A Case of You on tärkeä rakkauslaulu ja liittyy menneisyyteeni..

Tuima kirjoitti...

A Case of You löytyy tuolata samalta vuoden 2000 Mitchell-levyltä Both sides now, jossa on tuo nimikappalekin. Kysy esimerkiksi kirjastosta levyä, sen saat lähikirjastoosi varmaan kaukolainana vaikka toisesta kunnastakin. Muistaakseni siinä Joni laulaa vanhoja laulujaan ja evergreenejä uusina tulkintoina.

Ja kyllä, k.d.lang sopisi klassikoihin kyllä :) Pitääpä katsoa valitsemmeko hirliin kanssa ensi sunnuntaina saman artistin ja kappaleen...

Sooloilija kirjoitti...

Tuima, kiitti vinkistä.

Mulla on levyhyllyssä Mitchellin kokoelma Dreamland : 'The Essential career retrospective personally selected by Joni Mitchell'.

Levyhyllystä löytyy tietenkin myös Blue-cd, jonka alkuperäisjulkaisuvuosi on -71. Se on mulle tärkeä levy, paras ja läheisin levyni..

Sooloilija kirjoitti...

Niin ja ensi sunnuntaita odottaen, onkohan nais- vai mieslaulaja tulossa..vai peräti bändi, jossa olisi sekä miehiä että naisia..

Tuima kirjoitti...

Nais- ja mieslaulajat: Abba ja Mamas and Papas muita ei Ultra Bran lisäksi tule mieleen. Jään jännityneenä odottamaan kuka keitäkin soittaa...