perjantai 12. joulukuuta 2008

Mitä syömme jouluna ?


Viime päivinä olen tehnyt pitkää ostoslistaa. Ruokatarvikkeita jouluksi suunnittelen. Jostain syystä tuntuu, että kaikenlaista puuttuu jääkaapista, esim. majoneesi, sitruunoita jne. Juuri sellaisia aineita, joita tarvitaan jouluruokien ja salaattien tekoon. Rupesin iltapalaksi tekemään suurta herkkuani, rosollia, mutta omenoitapa ei ollutkaan. Ei edes yhtä. Ja suolakurkkuviipaleetkin purkissa vetelivät jo viimeisiään.

Tämän pohjustuksen takana on se, että hirveä summa pitää kauppaan kantaa rahaa, jotta saa perusjutut, ja jotain vähän erikoisempaakin, tehtyä.

Hyviä vinkkejä otetaan vastaan. Lähden kohta kiertelemään teidän muiden blogeihin, ja katselen mitä esim. viime jouluna olette valmistaneet.

Sitten on vielä se, että toinen tyttäristä syö porkkanalaatikkoa, toinen vain lanttulaatikkoa. Kinkku onneksi maistuu kaikille, mutta minkäänlainen graavattu kala ei, eikä poro. Paitsi käristyksenä muusin kera. Voi voi. Pää kuhisee suunnitelmia. Aamupaloiksikin lapset haluavat joulun aikana silloin tällöin jotain erikoista..

Niinä päivinä, jolloin tytöt ovat isällään tai mummoloissa, syön sitten ihan mitä minua huvittaa, vaikka mansikkarahkaa, pipareita, suklaata. Ja lounaaksi pelkkiä salaatteja.. Koko ajan ei jaksa miettiä ruokaa.. Vaikka se niin ihanaa onkin. Varsinkin muiden valmistamana..

(Kuvassa 'tötterö', jonka sitten loppujenlopuksi ostin ovenpieleen, koska se oli kaksikymmentä euroa halvempi kuin se, jota muutama viikko sitten suunnittelin ja kuvassa esittelin..)

11 kommenttia:

Taru kirjoitti...

Jouluna on tosiaan kiva maistella - preinneherkkujen lisäksi- jotakin "erilaista" ei niin tavanomaista. Minä syön joulupäivänä aamupalaksi suklaakonvehteja yöpuvussa. Se kuuluu joulupäivän ohjelmaan...

noeijoo kirjoitti...

Kelpo tötterö, täällä pihassa samanlainen.

Jouluruokia suunnittelin minäkin bussissa matkustaessani kalenteriin, hirmuisesti hankintoja, mutta nyt jätän pois ylimääräiset, jotka jää aina syömättä. Muutama juusto hallista pitää hakea, klementiinejä kilokaupalla ja kinkku on ihan pakollinen. Teen myös imelletyn pottulootan (jos ehdin) tai sitten kaupasta valmiit, ne on ihan hyviä.

Suklaata on ihan pakko olla, torttuja. Meillä tytöt vaatii suklaakakun. Kerran tein herkkukakun ja sen jälkeen on ollut pakollinen. Siihen tulee noin kaksi kiloa rasvaa..

arleena kirjoitti...

Kyllä kannattaa olla liikkeellä jo hyvissä ajoin joulun ruokalistan suhteen.
En tiedä Onko Oulun lähellä vielä Ikeaa, mutta minä olen ostanut Ikean ruokaosastolta joulutarjottavaa, Abbaa ym.
Kirjoitan niistä tuolla Kotona-blogissa jossain vaiheessa.

Merja kirjoitti...

Meillä on tehty jo useana vuotena peräkkäin iso intialainen ateria tapaninpäivänä. Jouluaatoksikaan ei tehdä kinkkua, vaan ennemmin jotain riistaa ja alkupalaksi paljon kalaa.

Mutta mieluummin minäkin nautin jonkun toisen väsäämistä herkuista. Olen niin laiska laittamaan itse.

Sooloilija kirjoitti...

Kivoja vinkkejä.

Elisa, minäkin syön usein jouluaamuna suklaata..

Eicka, ajattelen samaa, kaikki turhat jätän pois. Kakkua pitää olla meilläkin, ajattelin jos ihan täytekakun tekisi.

Arleena, lähin Ikeamme on noin 130 km:n päässä Haaparannassa. Voi olla, etten enää ennen joulua käy siellä. Sieltä olisikin kiva kaikkea pientä ostaa..

Merja, intialainen ateria kuullostaa erikoiselta. Joskus meillä on jo Tapanin iltana tehty kinkkupizzaa lopuista kinkun rippeistä ja hyvistä juustoista ;)

Virpi P. kirjoitti...

Jouluna kun eivät leivonnaiset maistu, olemme usein syöneet niitä aamupalalla. Joulunpyhinä maistui ennen myös riisi- ja mannapuuro kanelisokerin kanssa lapsille aamulla, kun ei niitäkään muulloin tullut tehtyä. Oikeastaan laatikot, rosollit ja kinkut eivät ole kallista ruokaa, ne kaikki muut lisäkkeet ja kylkiäiset ovat. Mutta toisaalta lapset eivät tykkää jouluruoista. Ei tästä kyllä mitään vinkkiä ollut ;-)

Puisto kirjoitti...

Täällä on taas niin tunnelmallsia kuvia. Kissan ilme sohvalla on ihan herkku!

Me mennään aina jouluna äidin herkkupöytään, jossa on paljon erilaista kalaa, rosollia ja kinkku. Aattoaamuna pilkon äidin kanssa rosolliainekset samalla, kun maailman paras äidin tekemä riisipuuro valmistuu.

Kotiin kun tullan joulun jälkeen mies tekee tuliaisista meille seka-herkun sisältäen lähes kaikkea, ei kuitenkaan riisipuuroa :)

Sooloilija kirjoitti...

Riisipuuro on meidän herkkua, mutta sitä ei syödä joulun aikana yleensä kuin kerran.

violet kirjoitti...

Mulla ei ole kyllä vielä aavistustakaan mitä syödään jouluna.
Kerron sitten kun keksin!

Sooloilija kirjoitti...

Violet, tulen sitten saamaan vinkkejä kun kerrot mitä syötte. Olen joskus niin mielikuvitukseton, että pitää saada vinkki suoraan joltain. Sinulla on ollut aiemmin ihania salaattiohjeita. Niin ja ne suklaaleivokset.

Anonyymi kirjoitti...

Meidän joulupöydästä ovat laatikot ja kinkku loistaneet poissaolollaan jo vuosia. Kukaan ei koskenutkaan kinkkuun enää tapanina, eikä joulukinkulla terästetty hernesoppa luiskahtanut helmikuussa kenenkään kurkusta alas, eikä pzzaankaan sitä sikaa saanut naamioituaniin, että olisi syöty. Maistuu kuulemma eltaantuneelta joulun jälkeen. Sitä paitsi jokaineen saa kinkkua joululounailla ja joulujuhlissa siellä täällä. Lampaansyöjiä kun olemme, laitan meille viulun joulupöytään. Sekin on kai vanha suomalainen tapa, luulisin. Siihen ei ehdi kyllästyä, on sen verran vähän lihaa.
Laatikoista syövät vain imellettyä perunalaatikkoa. No se ei oikein lampaan kanssa... Siispä olen ratkaissut asian näin: laitan uuniin veneperunoiden seuraksi lanttua, porkkanaa, kokonaisia valkosipulinkynsiä kuorineen, mitä nyt jouluisa juureksia ja kaikille kelpaa!
itse asiassa pääruokaa meillä menee aina kovin vähän, pojat ovat kalankin kavereita ja varsinkin kylmäsavulohen. Yleensä ovat täynnä jo kaloista, sienisalaatista ja keittoperunoista. Rosolliakaan en tee, sitä ei kukaan syönyt, roskiin aina heittelin. Laitan punajuurikuutioita, suolakurkkukuutioita, sipulihaketta, kapriksia, keitettyä munamurskaa ym. matjessilifilepalojen kanssa. Soosiksi itsetehtyä majoneesia, jonne lisään hiukan ranskansinappia. sillilautanen rosollilla :)