maanantai 2. helmikuuta 2009

Jusseja jaettiin..gaalassa..

Neloselta seurasin eilen aika puuduttavaa (se on sitä joka vuosi!) Jussigaalaa, jossa palkittiin kotimaisen elokuvan huiput vuodelta 2008. Isoon mustilla kankailla verhoiltuun saliin oli laitettu pitkät pöydät ja muovituolit, joissa gaalaväki istui ja heille tarjoiltiin illan aikana sekä ruokaa että luultavasti aika paljon juomaa. Illan edetessä moni suomalainen elokuvantekijä, näyttelijä yleensä, on jo aika iloisessa kunnossa. Ja kun sattuu oma nimi vielä kohdalle, pitää kavuta lavalle hakemaan Jussipatsas ja puhua hauskoja ja järkeviä yhtäaikaa..
(kuvassa herttainen Elena Leeve ja Elina Knihtilä, kuva Iltasanomista)

Miksi suomalaista gaalaväkeä ei istuteta katsomoon (ilman juomia) Osargaalan tapaan, ja istuteta ehdolla olevat lähinnä lavaa? Nyt esim. sivuosasta palkittu näyttelijä Elina Knihtilä joutui kävelemään hirveän matkan lavalle. Hän meinasi kaikenlisäksi kompuroida huiman korkeilla koroillaan. Ja ensimmäinen sana, joka lavalla Jussipatsas kädessä Knihtilältä pääsi, oli yllätys-yllätys; kirosana. Ilman kompuroimisia ei lavallut päässyt pääosapalkittu Elena Leevekään, joka istui niin reunassa, että meinasi vetää verhokankaatkin lavalle mukaan. Voi sitä myötähäpeää mitä katsoja tuntee katsoessaan kotimaista gaalaa.

Illan parasta antia oli se kun Tummien perhosten koti-elokuvan mainio ohjaaja Dome Karukoski pussata moiskautti pääministeri Matti Vanhasta poskelle! Onnea Domelle erittäin koskettavasta elokuvasta, ja tolkusta kiitospuheesta! Tummien perhosten koti palkittiinkin aika monella pystillä.

Sen sijaan paras kotimainen elokuva vuonna 2008 oli animaatio Niko - Lentäjän poika. No, meillä kuopus on nähnyt sen ja tykkäsi. Mutta pitäisikö kuitenkin lastenelokuville ja animaatioille olla oma sarjansa. Olisin tätä mieltä..

Tämän tarkempaa analyysiä ja listaa en nyt laita. Nelosen sivuilta voi käydä katsomassa kaikki palkitut.

Yksi suosikkinäyttelijäni palkittiin: Pertti Sveholm sivuosastaan Tummien perhosten kodissa. Sveholm on aina huippu, roolissa kuin roolissa.

14 kommenttia:

violet kirjoitti...

Tajuan mitä tarkoitat tuntemallasi myötähäpeällä. En ole kai kertaakaan nähnyt Jussi-gaalaa mutta kun luin tämän niin tuntui että olen..jossakin muussa muodossa, jossakin muualla...

Olisko niin että Suomessa tulee vuoden aikana niin vähän lastenelokuvia ja animaatiota ettei niitä sen vuoksi oikein voi panna omaan sarjaansa? En tiedä yhtään onko noin mutta se tuli ensinnä mieleen.

Sooloilija kirjoitti...

Vähän kriittisesti kirjoitin juttuni. Toisaalta Suomessa on erittäin hyviä elokuvantekijöitä, mutta täällä kaikille maksetaan kai niin vähän, että gaalastakaan ei voi tulla Hollwoodtyylistä juhlaa.

Lastenelokuvia tehdään Suomessa onneksi nyt jo vähän enemmän, mutta ei niitä silti varmaan tehdä kuin 3-4 vuoden aikana. Silloinhan niiden pitäisi kaikkien olla ehdolla..

violet kirjoitti...

niin no en tiedä passaisiko Hollywood-tyyli missään mielessä Suomeen. Sen sijaan tuo mitä sanoit salista vaikuttaa kökkömäiseltä ja vanha totuus lienee ettei ilmaista viinaa kannata joka paikassa tarjota.

Sari kirjoitti...

Voi ei, miten hauskasti kirjoitit tuosta Jussigaalasta ;-) Mä en ole katsonut ymmärrettävistä syistä Jusseja vuosiin, mutta hämärässä muistissani on nuo samat ajatukset. Viina, kiroilu ja kompurointi. Siinä ne suomalaisten elokuvagaalojen (ja monen muunkin tapahtuman) peruslähtökohdat... Tuossa laittamassasi kuvassa Knihtilän ilmehdintäkin näyttää siltä, että on tullut maisteltua vähän muutakin kuin Jaffaa... Kiitos hymynkareesta, jonka minulle näin heti maanantai-aamun iloksi annoit!

Sooloilija kirjoitti...

Sari, oleppa hyvä..Kiva, että sain jonkun hymyilemään. Itse ajattelin, että tulee lähinnä vihaista kommenttia kriittisestä jutustani.

Vielä kuitenkin haluan nostaa esille Dome Karukosken, joka on nuori ohjaaja, mutta niin taitava. Tummmien perhosten koti on hyvä elokuva. Karukoski on kai siksi hieman rennompi tyyppi (pääministerin muiskauttelu), että hänen isänsä on amerikkalainen ja hän on syntynyt Kyproksella. Ei siis ihan perussuomalainen mies..

Suvi kirjoitti...

Mulla jää kyllä lähes aina nämä suomalaiset gaalat katsomatta. Oscarit on oikeastaan ainut gaala jota jaksan katsoa, en kylläkään suorana, vaan seuraavana päivänä boxilta.

Anitta kirjoitti...

Enpä jaksanut minäkään tänä vuonna Jussigaalaa katsoa, koska se tosiaan on perinteisesti ollut niin puuduttava. Minun makuuni kyllä Oscar-gaalat sun muut suuremman maailman kehukekkeritkin ovat myös pitkästyttävää katsottavaa, vaikka olisivatkin tyyllikkäämmin toteutettuja muuten.

Hienoa joka tapauksessa, että "Tummien perhosten koti" -noteerattiin. Se oli mielestäni ehdottomasti viime vuoden paras kotimainen elokuva - eikä pelkästään viime vuoden. Karukosken "Tummien perhosten koti" on minusta suorastaan parhaiden suomalaisten leffojen joukossa ylipäätän.

Niko-leffa varmaan palkittiin, koska se on pitkä kotimainen animaatioelokuva. Sehän on tuotannollisesti mittavin suomalainen animaatiotuotanto ikinä - ja muutenkin suomalaiseksi leffaksi iso ja kansainvälinen.

Lasten leffoille saisi kyllä mielestäni olla Jusseissa oma kategoriansa, mutta kyllä Niko on joka tapauksessa ansioitunut nimenomaan animaatioelokuvana. Jos Jusseissa olisikin erikseen lasten elokuva -kategoria, olisi Niko mielestäni voinut olla hyvin ehdolla molemmissa.

Toinen hieno kotimainen elokuva tältä vuodelta on tietysti Lillqvistin Uralin perhonen. Sääli, ettei se saanut Jussi-gaalassa tunnustusta. Kansainvälisillä palkinnoillahan elokuva on tunnustettu.

Elisa kirjoitti...

Minua harmittaa etten nähnyt ko ohjelmaa; niitä kömmähdyksiä ja muutenkin olisi ollut mukavaa katsella että Suomessakin osataan vähän juhlistaa asioita. JUhlan aihekin oli tärkeä; onhan se hienoa, että suomalaisesta elokuvasta ollaan kiinnostuneita, vaikka katsojaluvut ovat usein melko vaatimattomia. Knihtilä oli kuulemma kännissä ...pitikö paikkansa?

Sooloilija kirjoitti...

Anitta, samaa mieltä kanssasi Tummien perhosten kodista. Yksi parhaimpia kotimaisia elokuvia koskaan!

Elisa, kyllä se Elina taisi aika hiprakassa olla. Haki miehensä Tommi Korpelan pystin kun Tommi oli ulkomailla reissussa. Hän luki pitkän kiitospuheen, jonka Tommi oli lähettänyt ja sen luku takelteli niin,että siitä huomasi, ettei ihan ollut jaffaa juotu..

Aika pienet on piirit; kaikki näyttelijät tuntevat toisensa ja ovat toistensa puolisoita. Ja kun eroavat, ottavat toisen näyttelijän jne..

Olen myös sitä mieltä, että suomalaista elokuvaa kannattaa juhlia. Pikkuisen tyylikkäämmin kuitenkin kannattaisi juhlia.. Tai siis vähemmällä alkoholin läträämisellä. Ja villaneuleet eivät kuulu gaalaan!

Anonyymi kirjoitti...

Se on ihan käsittämätöntä miten surkeasti Suomessa nämä gaalat hoidetaan. Ilmeisesti täällä ei paljoa koreilla, noi pystit voisi lähettää vaikka postilla ja nimet vaan lehteen? Surkeeta surkeeta..

Filemon kirjoitti...

Mä en itse seurannut Jussi-gaalaa lainkaan, mutta jos Tummien perhosten koti on pystin ja useammankin saanut, niin voin taata, että oikeaan osoitteeseen män.

Siinä on hyvä suomalainen elokuva.

ropo kirjoitti...

niko - lenjänä poika on elokuvana aivan omaa luokkaansa, suosittelen sitä kaikille aikuisillekin :) parempi animaatio kuin monet ulkomaalaiset! oli kuulemma meidän naapurin rouvakin saanut ehdokkuuksia, useammankin, vaan kotonansa taisi gaalaa seurata.. itse missasin sen, hitsi! hieno blogi :) (äiti suositteli :) )

Sooloilija kirjoitti...

Mikaela, postiinpa hyvinkin vois laittaa;D

Filemon, kaikki pystit jotka Tummien perhosten koti sai, meni tosiaan oikeaan osoitteeseen.

Ropo, kiva kun kävit kommentoimassa. Nyt kyllä jäi kiinnostamaan, että kuka naapurin rouva se oikein useamman ehdokkuuden oli saanut?

tuike kirjoitti...

Tytär sitte kävi tutustumassa sinun blogiin, kun suosittelin. Meillä on tosiaan elokuvatuottaja naapurina, nyt varmaan jo arvaat. Ei niitä Suomessa niin monia ole, jotka asuvat periferiassa ja ovat Jussi-ehdokkaita.