torstai 12. helmikuuta 2009

Muutama sananen nähdyistä elokuvista

Tätä elokuvaa etsiskelin pitkään ja kirjastostahan se löytyi.. Ranskalainen ohjaaja Laurent Cantent ohjasi Haitilla tämän Kohti etelää-elokuvan, joka kuvaa tarkalla silmällä keski-ikäisten naisten Haitin valloitusta 1970-luvulla. Silloin ei vielä käytetty sanaa seksiturismi, mutta sitähän se oli..

Elokuva panostaa näyttelijöihin; Charlotte Rampling, joka aina valitsee rohkeita ja erikoisia rooleja, loistaa tässäkin hillittynä, mutta vahvana naisena. Elokuvan kaikki naiset ovat jollain lailla rikkinäisiä ja he hakevat paratiisisaarelta jotain mitä kotona ei ole..

Surumielinen elokuva lipuu läpi keinuvan musiikin kera, meri kohisee korvissa koko ajan.. Mutta elämä ei ole paratiisissa elämistä eikä Haitikaan osoittaudu paratiisiksi. Siellä ihmishenki ei ole minkään hintainen...

Venetsian elokuvajuhlilla palkittu elokuva, mitä hieman ihmettelen. Sen kuvaus ja ohjaustyyli on lähes dokumentaarinen.. Petyin vähän, mutten näyttelijöihin.

Traileri tässä.


Katsoin myös ikisuosikkini Piukat paikat - Some Like it Hot vuodelta -59. Harvoin näkee niin nokkelaa ja luovaa näyttelemistä kuin on Jack Lemmonilla ja Tony Curtisilla näissä Daphnen ja Josephinen rooleissa. Billy Wilder aiheutti 50-luvun lopulla kohun ohjatessaan tämän elokuvan; sen esitys uhattiin kieltää monissa osavaltioissa sen häilyväisen seksuaalisuuden vuoksi ! Siinähän nämä kaksi miestä esittävät naisia ja roolit menevät välillä ihan sekaisin, joten elokuvan sanottiin viittaavaan liikaa homoseksuaalisuuteen. Marilynkin on hyvä roolissaan, mutta jää kyllä Lemmonin ja Curtisin varjoon tässä hauskassa ja koskettavassa komediassa, joka on varmasti yksi parhaimpia koskaan tehtyjä komedioita!

Kohtaus elokuvasta tässä.

9 kommenttia:

katriina kirjoitti...

Tuo elokuva ei koskaan tullut tännekään. Kannattiko se katsoa? En oikein saa selvää, mitä mieltä olit siitä. Hyvät näyttelijät, mutta...

Piukat paikat oli mulla VHS-nauhalla ja silloin tuli katsottua pari kertaa, se on kyllä hervoton juttu. Nyt ei ole millään tehnyt mieli vaan katsoa uudestaan. Loppu on siinä aivan kuolematon!

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, en ole oikein itsekään varma kannattiko katsoa. Siinä on samaa henkeä kuin katsomassamme italialaisessa Leipää ja tulppaaneja; keski-ikäinen nainen/naiset, jotka eivät saa arvostusta kotona vaan lähtevät hakemaan sitä arvostusta muualta..

Ei huono elokuva, muttei ihan timanttiakaan..

Piukkojen paikkojen loppukohtaus on kyllä ihan huippu! Ja koko leffa on kyllä ihan hervoton, aika rohkeakin kun ajattelee milloin se on tehty!

katriina kirjoitti...

Sitä paitsi nuisa eukoisa on tyyliä! Voitas ottaa mallia.

Anitta kirjoitti...

"Piukat paikat" on parhaita elokuvia ikinä! Se käsikirjoitus on aivan uskomaton, varsinkin dialogi on aivan hervotonta. Elokuva vilisee unohtumattomia repliikkejä. Onhan se myös hirveän hienosti ja klassisesti kuvattu.

"Some like it hot" -kuvauksiin liittyy muutama Marilyn-legenda: kuulemma esimerkiksi kuvasta, jossa Marilyn etsii lipaston laatikoista viskipulloa, jouduttiin kuvaamaan 59 ottoa, koska Marilyn ei onnistunut muistamaan yksinkertaista repliikkiään "Where's the bourboun?" Ei sittenkään vaikka jokaisessa lipaston laatikossa oli lappu, johon tuo repliikki oli kirjoitettu. Elokuvassa on myös kohtaus, jossa Marilyn puhuu puhelimeen. Kuvassa Marilynin silmät vaeltavat vasemmalta oikealle, vasemmalta oikealle ja taas... Marilyn lukee repliikkejään pahvilapuilta joita avustaja näyttää hänelle.

Kaikesta tästä kohelluksesta ja pitkistä päivistä huolimatta Wilder on kuulemma sanonut, ettei elokuvaa mitenkään olisi voitu tehdä ilman Marilyniä. Minusta se on myös Marilynin parhaita.

Sooloilija kirjoitti...

Anitta, kiitos näistä trivitiedoista.
Kaikesta näkee, että hauskaakin on ollut ja henkilökemiatkin ovat olleet kohdillaan..
Mutta olipas se roolisanojen muistaminen Marilynille vaikeaa..

Sari kirjoitti...

Minulle tuo Kohti etelää leffa on ihan uusi tuttavuus, ja Katriinan tavoin jäin miettimään, että onkohan katsomisen arvoinen...
Mutta Piukat paikat sitäkin tutumpi! Montakohan kertaa olen sen jo mahtanut nähdä ja aina vaan jaksaa naurattaa!

Olen muuten samaa mieltä, että kaksikko Lemmon-Curtis vievät Marilynilta maton alta roolisuorituksillaan. Hulvattoman hauska leffa, jonka huumori ei vanhene kyllä koskaan!

Ja aika hauska tuo kommentti Anittalta kohtauksia koskien. Mitä tuohon nyt voi enää lisätä, kuin että blondit on blondeja...

Terkuin blondi täältä kaukaa... ;-)

Paivi kirjoitti...

Piukat paikat on ehdottomasti parhaita komedioita ikinä, olen ihan samaa mieltä edellisten kirjoittajien kanssa. Lemmon ja Curtis ovat hervottomia, ja Monroe suloinen kuten aina.

Ikisuosikkini :) "Nobody's perfect"

violet kirjoitti...

Oli miten oli, Charlotte Ramplingin silmät ovat upeat.
Komea nainen muutenkin.

Sooloilija kirjoitti...

Violet, Charlotte ei tee koskaan huonoja rooleja!
Hän on erityisen hyvä Swimming Poolissa, olet ehkä nähnyt?