sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

SUNNUNTAIKLASSIKKO - Brittipoikia Manchesteristä

Oasis on jo klassikko. Se ponnahti kellaribändinä Manchesterista 90-luvun alussa. Veljekset Liam ja Noel Gallagher olivat työläistaustaisia poikia, jotka rikastuivat yhtäkkiä kun heidän saundinsa löydettiin. Pojat tulivat ankeasta lähiöstä, kasvoivat väkivaltaisen isän varjossa ja olivat pikkurikollisia. Ja sitten tuli menestys! Menestys oli tosi huimaa Euroopassa, mutta Amerikka ei lämmennyt, pojat kun olivat pikkuisen liian huonoja käyttäytymään, kiroilivatkin julkisesti..

Ihastuin Oasikseen jo silloin kun tämä Wonderwall soi joka paikassa, mutta lähemmin tutustuin bändiin vasta 2000-luvun alussa. Liam Gallagher (s.-72) laulaa ihan omalla tyylillään, jossa olen kyllä aina kuullut vaikutteita mm. Beatlesilta. Ehkä melkein kaikki brittibändit pitävät Beatlesia esikuvanaan.. Isoveli Noel on se 'aikuisempi' (s. -67), joka on säveltänyt bändin useimmat laulut.. Oma suosikkini on aina ollut tämä. Ja myös tämä. Pidän enemmän Noelin lauluäänestä, se on jollain tapaa vivahteikkaampi..

Livebändinä tämä on aivan ehdoton ykkönen! He ovat vetäneet valtavia stadion- ja festarikeikkoja, niitä olen jonkin verran dvd:ltä katsonut. Bändiin kohdistuva hurmos on aivan mahtavaa katsottavaa.

Oasikselle kävi kuten monelle 'liian suurelle' bändille.. Sen suosio laantui, eikä oikein koskaan palannut entiselleen. Bändi on yhä voimissaan ja tekee musiikkia, mutta ei samalla mittakaavalla kuin 90-luvun puolivälissä.. Gallagherin pojatkin ovat tulleet jo miehen ikään ja vakiintuneet viettämään perhe-elämää.. Ja nauttivat bändinä arvostuksestaan, joka heille on suotu..

(Lisäys myöhemmin: video on liian iso kooltaan tähän, menee sivupalkkien päälle.. Pitää seuraavaan klassikkoon yrittää laittaa hieman pienempänä..)

18 kommenttia:

Tuima kirjoitti...

Oasis on jäänyt minulle aivan vieraaksi, en tunnista ainoatakaan heidän kappalettaan vaikka bändin samoin kuin Gallagherin veljeksien nimet tuttuja ovatkin. Ihan kuunneltavia valintoja nämä kaksi, jotka sain kuuluville, kolmatta pitänee yrittää myöhemmin, nyt ei video latautunut.

Sooloilija kirjoitti...

Tuima, vaihdoin kolmanteen eri videon, nyt pitäisi näkyä..

Kyllähän kaikki kai tosiaan jotain ovat Gallagherin veljeksistä kuulleet ja lukeneet.. Ihan kaikille ei bändin tuotanto ole niin tuttua. Täytyy tykätä brittirokista, jotta tykkää tästäkin Oasiksesta..

Yaelian kirjoitti...

Jonkin verran on tullut kuunneltua Oasista, kuuntelen ihan mielelläni,joskus. Tuo Don't look back in Anger on minustakin hyvä kappale.

Anonyymi kirjoitti...

Vieras bändi, muttei ollenkaan hullumpi, ei ollenkaan ;).

Halo Efekti kirjoitti...

Tuttu on ja pidän kovasti. Kyseinen piisi on poikien "lippulaiva" - nuoresta iästään huolimatta vuosikymmeniä kestävä klassikkokipale.

Tuima kirjoitti...

Minä kyllä pidän brittirkista vnhana beatles-fanina ja nämä Osis-valintasi kuulostavat hyviltä (Sunday Morning Call sopii sunnuntaiaamuun :)) Oasiksen tullessa huipulle en kuunnellut paljon radiota enkä seurannut uutta musiikkia aktiivisesti, meillä ei tainnut olla silloin cd-oitinta eikä uutta musiikkia saanut vinyyleinä. Nyt voisi näiden valintojesi perusteella kuunnella bändiä enemmänkin, eli kiitos :)!

Elisa kirjoitti...

Hieno valinta!! Oasiksen paras kappale on minun mielestäni: Don't look back in anger!!

Mahtavaa naistenpäivää sinne!

Viides rooli kirjoitti...

Minä pidän Oasiksen pojista ja heidän soundistaan, pojat tekivät monta hienoa melodista biisiä. Hyvää Naistenpäivää sinullekin, Sooloilija!

Silvara kirjoitti...

Hih, tästä olikin jo aiemmin puhetta Mikaelan blogissa että ollaan Oasis-faneja ;). Mäkin tykkään Noelin laulamista enemmän. Masterplan on ikilemppari.

Sooloilija kirjoitti...

Kaikille teille naisille Hyvää Naistenpäivää, unohdin siitä laittaa maininnan tuohon juttuun kun olin näistä pojista niin tohkeissani..

Masterplan on myös hyvä biisi! Oikeastaan kaikki, mutta jotkut muistuttavat toisiaan aika paljon.

Don't look back angerissa on jotain hirveän tuttua. Hyvä biisi, mutta video on niin 90-lukua, en siitä oikein pidä. Livenä tämä biisi toimii usein niin, että bändi säestää ja yleisö laulaa!

Anonyymi kirjoitti...

Kävin kuuntelemassa tämän jo yöllä, mutta en jaksanut kommentoida. Minulle Oasis menee johonkin omaan koloonsa ja en ole vieläkään oikein päässyt käsittelemään sitä. Silloin kun Oasisi teki läpimurron, en oikein uskonut. Tässä vuosien varrella olen kuitenkin hitaasti tutustellen edennyt heidän seurassaan ja tuo prosessi on siis vielä kesken.

Hyvä klassikko. Olisi se niin mukava tulla 'pelastetuksi' ;) Mistä... no sitä en tiedä.

SusuPetal kirjoitti...

Oasis on jäänyt minullekin vieraaksi, tämän kappaleen kyllä tunsin (en vaan olisi tiennyt bändiä). Tykkäsin.

Papi kirjoitti...

Tykkään ihan mahdottomasti tästä bändistä. Kiitos! Lahjakkaita kavereita ja hienoa musiikkia, ei mulla sit muuta :)

Vaiheinen kirjoitti...

Oasis teki muutaman aivan klassisen vedon, kuten tuon Wonderwallin. Se on kerrassaan hieno biisi, joka kestää aikaa hyvin.

Hauskaa naistenpäivää!

Anonyymi kirjoitti...

Suurena Oasis-fanina täytyy sanoa että kuuntelepa bändin uusin levy Dig Out Your Soul. Eipä ole bändi aikoihin tehnyt näin hyvää levyä! Uskoni bändiin palautui kertaheitolla..

Sooloilija kirjoitti...

Mikaela, herranen aika, nytkö ne on tehneet hyvän levyn pitkästä aikaa! Eikun kirjastoon varausta tekemään. Hyvä kun kerroit. En ole oikeastaan vuosikausiin kuunnellut Oasista, heillä kesti suvantovaihe aika pitkään.

Silloin tällöin olen dvd:ltä keikkoja katsellut, löytyy hyllystä.

Elegia kirjoitti...

Oih, minullekin Oasis on hyvin tuttu bändi ja löytyy kotoota joku levykin häneltä. Olinkin jo melkein unohtanut koko Oasiksen olemassaolon ja itse asiassa olen luullut, ettei bändi ole enää edes kasassa. Jotenkin on jäänyt mieleeni, että veljeksillä olisi ollut ainakin jossain vaiheessa kovin kireät välit.

Sooloilija kirjoitti...

Elegia, minä varasin juuri kirjaston nettivarauksen kautta tuon Mikaelan mainitseman levyn, joka on vuodelta -08.

En tiedä veljesten kireistä väleistä, mutta muita henkilövaihdoksia bändissä on kai ollut viime vuosina. Varmaan veljeksetkin ovat välillä vähän kyräilleet, tuntuvat olevan aika tempperamenttisia persoonia..