sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Lumoava Lukija

Kävin katsomassa Lukijan eilen, ennakkopäivänäytöksessä.


Ei meitä kovin montaa siellä ollut. Aurinko paistoi ulkona hienosti keskellä päivää. Halusin astua eri maailmaan.. Saksaan, ensin 50-luvulle, sitten -60-, -80 ja -90-luvuille. Ja koko elokuvan päätapahtumat, joita ei näytetty, olivat tapahtuneet toisen maailmansodan aikaan Auschwitzissa..

Elokuvan jälkeen vaeltelin kirpputorilla, kaupassa, ulkona. Kun tulin kotiin, elokuva oli mielessä koko ajan. Istuin iltasella yksin saunassa, heittelin hiljalleen löylyjä ja mietin Lukijan roolihenkilöitä, Hannaa ja Michaelia. Elokuvassa peseydytään paljon, istutaan kylvyssä, kuten yllä kuvassa.


Miten voin kirjoittaa elokuvasta, joka on tällä hetkellä koko elokuvamaailman puheenaiheena. En paneudu tässä juoneen vaan kerron yksityiskohtia, joihin kiinnitin huomiota. Kerron tunnelmista. Ja kenties huudahtelen kysymyksiä, joita se aiheutti.

Kate Winsletin esittämän Hannan suu elehtii paljon, se kuvastaa tunnetiloja. Ahdistus saa Hannan suun tiukaksi ja suupielet alaspäin. Rakastaessaan nuorta ja myöhemmin aikuistunutta Michaelia, hänen suunsa on lempeä ja täyteläinen. Kate Winslet on fyysinen näyttelijä, hänen ruumiinkielensä on vahvaa, ja hän on kameran edessä täysin luonnollinen myös alastonkohtauksissa, joita näytetään katsojalle lempeästi, pieninä annoksina, kauniisti. Katsojaa on suojeltu ja elokuva antaa kuvan, että rakkaus on kaunista ja ainutlaatuista. Niinkuin se tässä tarinassa onkin. Myös oikeassa elämässä, joskus..


Lähes henkeä haukkoen katsoin vuonna -90 (!) syntyneen saksalaisnäyttelijä David Krossin osasuoritusta Winsletin rinnalla. Meilläkö Euroopassa kasvaa tällainen rohkea sukupolvi upeita nuoria näyttelijöitä, jotka tuntuvat pystyvän mihin vain! Tämäkin David Kross on nyt 19-vuotiaana jo lähes uransa huipulla! Ja kuinka suloinen hän onkaan tunteellisuudessaan ja läpi vuosikymmenien kestävässä rakkaudessaan.

Aikuistunutta, keski-ikäistä Michaelia näyttelee Ralph Fiennes, joka on myös huikaiseva roolissaan. Hänestä tulee aina mieleen Englantilaisen potilaan roolihenkilön ehdottomuus rakkaudessaan. Tässäkin oli samoja piirteitä. Fiennes onnistuu olemaan lempeä. Juuri sellainen kuin nuori Michaelkin oli.


Lukijan tarina etenee hienovireisesti ja hitaasti. Aivan kuin kuiskaten. Henkilöitä kunnioitetaan. Hanna ei osaa lukea eikä kirjoittaa, mutta hän pitää sen salassa. Michael lukee hänelle. Sitä on ihana seurata, siinä on jotain hyvin intiimiä. Siinä tilanteessa naisen ja nuoren pojan välinen ikäerokin haihtuu, roolit ikäänkuin vaihtavat paikkaa.

Muitakin, isompiakin salaisuuksia Hannalla on.. Michael vierailee Auschwitzin jo suljetulla keskitysleirillä 60-luvulla. Paikka näyttää karmivalta. Muistan aina kuinka entinen poikaystäväni vieraili inter-railmatkallaan Dachaun keskitysleirillä, Saksassa Mûnhenin lähellä. Hän antoi ymmärtää, että kävellessään keskitysleirin porteista kierroksen jälkeen ulos, hän ei ollut enää sama ihminen. Minulle kävi vähän samoin tullessani ulos Anne Frankin talosta Amsterdamissa, pari vuosikymmentä sitten..

Elokuva saa miettimään monia isojakin kysymyksiä, epätavallisen rakkauden lisäksi. Ovatko sota-ajan tapahtumat ja teot anteeksiannettavissa. Voiko niitä sovittaa istumalla vuosikymmeniä vankeudessa. Kuinka voi elää itsensä kanssa jos tietää olevansa syyllinen. Onko elämä silti aina elämisen arvoista - jos on pienikin pilkahdus toivosta, kenties rakkaudesta, joka kestää läpi elämän.

Pidin tätä elokuvaa rohkeana ja inhimillisenä. Ohjaaja Stephen Daldry ohjasi aiemmin Tunnit-elokuvan, ja näin tässä samoja piirteitä, varsinkin henkilöohjauksen suhteen.

Ja naispääosa-Oscar meni kyllä niin oikeaan osoitteeseen Kate Winsletille tästä roolista !

Monet blogi-ihmiset ovat tämän elokuvan jo nähneet ja siitä kirjoittaneet, mm. Moviebabblingseissa Sari kirjoittaa tästä elokuvasta näin. Ja omassa blogissaan suomeksi.

Traileri elokuvasta tässä heti klikattavaksi: Anteeksi kun tämä menee taas sivupalkkien päälle. En osaa laittaa pienempää videota, enkä osaa poistaa tätä alla olevaa, koska linkki on kadonnut, sen kohdalla on vain tyhjää tässä muokkauspuolella.. Kertokaa joku miten toimia...

17 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Hieno elokuva arvostelu! Tätä elokuvaa olenkin odottanut!

Sooloilija kirjoitti...

Yaelian, tästä tuli heti suosikkini. Olenhan ihastellut jo kirjaakin parin vuoden ajan. Kirja on tosi hienosti siirretty valkokankaalle.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos jutusta, vakuutti että minunkin on tämä nähtävä! Itse menen tänään katsomaan kauan odottamani Watchmenin, sarjakuva-nörtti kun olen ;O)

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaa sellaiselta elokuvalta, kertomasi pohjalta, että taidan käydä katsomassa.

Sooloilija kirjoitti...

Mikaela ja Lepis, kyllä minä tätä suosittelen.. Varsinkin meille aikuisille naisille..

pikkujutut kirjoitti...

Kiitos tasta arvostelusta. Taytyy nahda.

Liivia kirjoitti...

Haluan minäkin tuon nähdä. Kunpa vaan elokuviin joskus pääsisi. Taitaa käydä niin, että on odotettava aikaa, jolloin tulee videolle.

Sari kirjoitti...

Hei Sooloilija. Kauniisti kirjoitat tästä elokuvasta ja kiitos myös linkityksestä. Kirjan lukeneena tämä oli varmasti vielä hivenen jännittävämpi mennä katsomaan teatteriin, kun jollain tapaa osasit ehkä jo aavistaa, mitä tuleman pitää.

Todella hyvä elokuva, ja tämän voisi katsoa toisen, ehkä kolmannenkin kerran. Hyvä tarina ja hyvät näyttelijäsuoritukset! Minulla jäi jotenkin elävästi mieleen se kohtaus, jossa Michael kuljeskeli niissä tyhjissä vankiparakeissa ja kaasukammiossa. Se sai kyyneleet valumaan silmäkulmista, ajattele ne kaikki kenkäparitkin siellä rautaverkon takana. Vieläkin puistattaa...

Omalla katsottavien listalla on nyt yllättäen twilight-leffa. Eilen sain kirjan päätökseen ja heti alkoi polttelemaan tarina myös elokuvana. Olin kyllä hivenen skeptinen kirjan alkusivuja lukiessani, mutta kyllä se vaan alkoi, tarina minullekin avautumaan, vaikken ehkä ihan pystynytkään enää samaistumaan 17-vee tytön ajatusmaailmaan. Mutta oli mielenkiintoinen kirja, minä vaan jostain syystä pidän myös tällaisista vähän fantasia-seikkailutarinoista.

Sooloilija kirjoitti...

Sari, samat keskitysleirikohtaukset koskettivat minuakin. Hiljainen kävely niillä lattioilla, ei sanoja, pelkkää vaeltelua siellä..

***

Twilight kiinnostaisi minuakin. Olen yrittänyt houkutella lähes 13-vuotiasta tytärtä mukaan, mutta hän ei ole innostunut, joten minullakin on vielä jäänyt katsomatta..

Merja K kirjoitti...

Oi, miten hienosti luonnehdit elokuvaa, tekstiäsi oli ilo lukea. Parasta elokuvassa mielestäni on, jos se jää mietityttämään vielä jälkeenkin päin. Kävimme lauantaina Tampere Film Festivalilla ja yksi lyhytelokuva jäi erityisesti mieleen ja ajatuksiin..

Luistavaa alkavaa viikkoa!

Elisa kirjoitti...

Mikä upea arvostelu ja analyysi leffasta, sun pitäisi alkaa arvostelemaan leffoja alan (ei siis kuitenkaan erotiikka) lehdissä!!!!

Oletko koskaan ajatellut toimittajaksi ryhtymistä?

Leffa oli hieno ja koskettava - ennekaikkea ajatuksia herättävä. Niin monta kysymystä heräsi ja vastauksia piti pohtia itse: Oliko Hanna syyllinen vai syytön? Hänen tietämättömyytensä kuitenkin ajoi hänet keskitysleirille töihin. Miksi Michaelin rakkaus Hannaa kohtaan oli niin voimakasta, ensirakkauden vuoksiko?

Sooloilija kirjoitti...

Merja, katson uutisista juttua Tampereen filmifestivaalista, ja ajattelin, että olisipa ollut ihana olla paikalla!
Mukavaa tätä viikkoa sinullekin!

Elisa, kiitos kehuista..
Olen minä toimittajan hommia tehnytkin, mutta en nyt vuosiin. Kyllä minua kiinnostaisikin kirjoittaa johonkin, mutta tällä hetkellä ei ole oikein voimavaroja. Olen aika uupunut..

Kysymyksiähän elokuva herätti. Minäkään en ihan pitänyt Hannaa täysin syyllisenä, vaikka kuitenkin vähän..

Michaelin rakkaus oli tosi vahvaa. Mietin onko sellaista olemassakaan. Juuri samanlaisesta rakkaudesta kertoo John Irvingin kirja Leski vuoden verran (A Widow for One Year).

Sooloilija kirjoitti...

Anteeksi kun jäi Liivialle ja Pikkujutuille mainitsematta kommentoinnista. Jos käy kerran vuodessa elokuvissa niin se voisi olla tämä elokuva..
Toisaalta jokainen kokee elokuvat niin henkilökohtaisesti.
Negatiivisia kommentteja en ole kyllä tästä elokuvasta kuullut.

katriina kirjoitti...

Tämä on nyt pakko nähdä ja tulla lukemaan vielä sitten uudestaan. Meillä ei vain ole vielä edes ohjelmistossa.

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, täälläkin oli vain yksi näytös silloin lauantaina ja se oli ennakko näytös. Tulisikohan se nyt tulevana viikonloppuna ohjelmistoon.

Minäkin luin mm. ne Sarin kirjoittamat jutut jo aiemmin, mutta palasin niihin sitten heti kun olin tämän nähnyt..

marko77 kirjoitti...

Tämä pitää myös käydä katsomassa, jahka ensi-iltaan vaappuu loppukuusta. Jo pelkästään aiheen ja miksei Katen takia..:P

Sooloilija kirjoitti...

Marko, suosittelen sinullekin. Aiheen ja Katen vuoksi.