perjantai 17. heinäkuuta 2009

Gia-elokuvan traagisuus koskettaa


Angelina Jolie on yhdessä elämänsä rooleista näytellessään raivokkaan herkästi 80-luvulla vaikuttanutta huippumallia Gia Carangia. Elokuva on nimetty pelkästään nimellä GIA ja sen käsikirjoitus perustuu täysin hänen elämäänsä ja päiväkirjamerkintöihinsä.

Gia oli philadelphialaistyttö, joka löydettiin lähes kadulta, ja josta tuli maailman kuuluisin huippumalli. Häntä ihailtiin, sillä hän oli luonnonkaunis ja hyväsydäminen tyttö, joka oli myös kapinallinen ja rohkea. Gian ura oli lyhyt, sillä hän sortui koviin huumeisiin, pyristeli niistä eroon monta kertaa, mutta kuoli lopulta aidsiin vuonna 1986. Hän oli kuollessaan vain 26-vuotias.


(Kuvassa yllä Gia eli Angelina Jolie, vasemmalla Lindaa näytellyt Elizabeth Mitchell sekä Gian äitiä näytellyt Mercedes Ruehl).
Gia oli avoimesti lesbo, ja hän rakasti päiväkirjansa mukaan vain yhtä naista; Lindaa, johon hän tutustui ensimmäisen mallintyönsä yhteydessä 18-vuotiaana. Linda ei hyväksynyt Gian huumeiden käyttöä, ja suhde olikin koko ajan yhtä vuoristorataa. Rakkaus kuitenkin säilyi, vaikka Gia monta kertaa valitsi huumeet ennen Lindaa.

(Yllä kuvassa oikea Gia kuvattuna Voguen kanteen noin v.1980)

Gia on elokuvana välillä ronski, sen seksuaalisuus on aika rohkeaa, johtuen Angelina Jolien valovoimaisuudesta ja rohkeudesta: Angelina on tehnyt roolista lihaa ja verta. Elokuva näyttää kaiken sen julkeuden ja raadollisuuden, jolla mallimaailma ja huumemaailma toimivat. Toimiiko vieläkin, isossa maailmassa siis? Enpä tämän elokuvan perusteella päästäisi tyttäriäni huippumallimaailmaan..Siksi hieman ihmettelenkin miksi esim. sekä Suomen että Amerikan Huippumalli haussa-ohjelmat ovat niin suosittuja. Onko huippumallin ammatti todella tavoittelemisen arvoinen? No, ehkä rahan vuoksi.
Gia oli maailman parhaiten palkattu malli, mutta kuollessaan hänellä ei ollut rahaa lainkaan.

Gian muisto elää vieläkin: hänen nimeään kantava aids-säätiö perustettiin 90-luvun alussa. Säätiö haluaa jakaa aids-tietoisuutta ja levittää tietoa huumeiden käytön vaaroista. Tässä löytyy siitä tietoa enemmän. Kuvassa yllä oikea Gia Carangi säätiön etusivun kuvassa. Jäin miettimään miksi juuri tuo kuva on valittu aids-säätiön kuvaksi; siinähän Gia ei ole enää hehkeän ja iloisen näköinen vaan luultavasti elämänsä loppupuolella, jo luovuttaneena, ja sairaana. Oikeastaan aika järkyttävä kuva.

Mietin myös sitä, että elokuva toimisi ehkä hyvänä varoitus- ja opetuselokuvana esim. lukioikäisille (jotka osaavat jo käsitellä seksuaalisuutta) huumeiden käytön vaarasta.

Elokuva on vuodelta 1998 ja se toi Angelina Jolielle mm. Kultaisen maapallopalkinnon v. 1999.

Traileri elokuvasta tässä.
Ja tässä näkökulma Giaan.

9 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Näin tuon elokuvan vuosia sitten ,mutta sitä ennen Gian tarina oli tuttu Vanity Fair-lehdestä.Sääli että Gia oli niin itsetuhoinen, hänen tarinansa on aika rankka.
Minusta kyllä hän tuossakin kuvassa on kaunis, tosin hyvin onnettoman ja avuttoman näköinen.

Sooloilija kirjoitti...

Yael, tosiaan rankka tarina. Kaunis, mutta surullinen hän on tuossa viimeisessä kuvassa.

Leena Lumi kirjoitti...

Tuo AIDS-säätiön kuva kertoo kaiken ja tuo katse. Versus Audrey Afrikassa kuoleva lapsi sylissään. Audrey oli jo itse silloin vakavasti sairas. Jotkut kuvat kertovat enemmän kuin mitkään sanat.

katriina kirjoitti...

Täytyy olla vaikuttava elokuva, varsinkin kun kertoo tositarinaa. En ole kuullutkaan siitä aikaisemmin.

Ja tuo katse koskettaa...

Sooloilija kirjoitti...

Leena ja Katriina, tuo säätiön kuva on tosi pysäyttävä, minua se ahdistaa.

Tämä Gia muistutti hyvin paljon 90-luvun supermalli Cindy Crawfordia, joka yhä on huippukaunis ja voi hyvin, on perheellinen aikuinen nainen.

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, sen verran on vanha elokuva, vuodelta 1998, että löysin sen kirjastosta. En tiedä löytyisikö enää videovuokraamoista..

Paivi kirjoitti...

Giahan tuli dvd:lle vasta muistaakseni puolisen vuotta sitten. Muistan kun katsoin sen silloin tuoreeltaan ja tykkäsin todella paljon. Jolie on suosikkejani ja tässä teki rohkean ja rankan roolin. Olin vaikuttunut.

Sooloilija kirjoitti...

Päivi, ihanko totta? Minä ajattelin, että tuo on ollut jo vuosia dvd:llä. Minäkin näin elokuvan joskus tuoreeltaan 2000-luvun alussa, mutta en enää muistanut paljon mitään eli ihan melkein kuin uutta elokuvaa katsoi nyt tällä kertaa.

Paivi kirjoitti...

Piti ihan tarkistaa ja kyllä se oli vuosi sitten elokuussa kun tuo dvd julkaistiin Suomessa (ja minun tietääkseni tuo oli ensimmäinen kerta kun se julkaistiin meillä dvd:nä). Minä siis näin sen "tuoreeltaan" silloin dvd:llä, en silloin kun se on tehty. :)