sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Sunnuntaiklassikko - Volverin oikea laulaja

Pedro Almodovarin Volver on yksi suosikeistani. Se on vahvojen naisten elokuva ja siinä on vahvaa musiikkia. Tunnetuimmassa kohtauksessa Penélope Cruzin hahmo esittää hienon Volver-laulun, mutta oikeasti laulun laulaa 28-vuotias espanjalainen flamencolaulaja Estrella Morente. Tässä videopätkässä Estrella laulaa laulun tv-ohjelmassa, ja eturivissä yleisönä istuvat elokuvan ohjaaja Almodovar sekä naisnäyttelijät, mm. Penélope, Carmen Maura jne. Kaikki ovat liikuttuneita ja lähes kyynelissä kun Estrella laulaa tunteella Volverin.

Luulin äänen kuuluvan vanhemmalle naislaulajalle ja olin yllättynyt laulajan nuoruudesta. Sen tiesin alunperinkin, ettei Penélope laula elokuvassa, mutta hyvin hän esittää laulavansa.

18 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Tämä laulu on todella vanha, suomeksi sen lauloi aikoinaan Eino Grön. Gardelin tango, täynnä tunnetta. Gardelin versio oli myös Kaurismäen leffassa Laitakaupungin valot, ssopii loistavasti suomalaiseen melankoliaan.

Estrella laulaa vakuttavasti ja tuo leffa on hyvä.

SusuPetal kirjoitti...

Jaaha, linkki ei toiminut, toimisikohan tämä.

Sooloilija kirjoitti...

SusuPetal, tuo alempi linkki toimii hyvin. On siinä tunnelmaa. Vielä kun ymmärtäisi sanatkin!

Unohdin oikeastaan juttuun laittaa, että tuo Volver on vanha laulu, Argentiinasta. Monelle nuoremman polven elokuvan katsojalle ja musiikin kuuntelijalle juuri tuo Estrella Morenten versio oli ehkä ensimmäinen versio, jonka kuuli laulusta.

Netissä käytiin myös keskustelua, että 'kuka laulun laulaa', sillä moni luuli Penélope Cruzin oikeasti laulavan.

Papi kirjoitti...

Tuo elokuva on kyllä juurikin sitä mitä sanoit, vahva. Ja hieno. Hieno on tämä laulukin, tää kiittää.

Yaelian kirjoitti...

Leffa on ihana ja niin on tämä kappalekin. Mulla on Volver leffan soundtrack ja olen kuunnellut sitä usein.Tämä on aivan ihana ja Estrella laulaa upeasti,kiitos että laitoit tämän. Me gusta!

Kari kirjoitti...

Hyvä elokuva ja mahtava esitys. Valitettavasti joudun olosuhteiden pakosta kuuntelemaan sitä niin hiljaa, ettei biisi oikein ole edukseen :)

Vaiheinen kirjoitti...

Joihinkin kappaleisiin esittäjä saa rakennettua intensiteetin, jonka tuntee ja huomaa. Kuten siis tässä hienossa esityksessä.

Tuima kirjoitti...

Hienosti Estrella tulkitsee Volverin, hieno ääni! Silti vanhan suosikkini Carlos Gardelin pelkistetympi tulkinta miellyttää enemmän. En ole vielä nähnyt Volveria, mutta elokuvassa Estrellan laulu on lähelläkään tätä tulkintaa, niin hämmästyttävää, jos Penelope Cruz on pystynyt näytteöemään laulamisen uskottavasti.

Sooloilija kirjoitti...

Papi ja Yaelian, Volver löytyy hyllystäni ja sitä aina suunnittelen kerran vuodessa katsovani. Olen pari kertaa nähnyt. Soundtrack voisikin olla hyvä.

Kari, missähän sinä kuuntelet näitä klassikoita, jossain kulkuvälineessäkö, junassa, linja-autossa?

Vaiheinen, hyvä toteamus tuo intensiteetin rakentaminen. Tässä tosiaan kerrotaan tarina, ja kaikki ovat liikuttuneita.

Tuima, Penélopen suoritus on ihan napakymppi tässä elokuvassa. Olihan hän tästäkin Oscarehdokkaana, mutta Helen Mirren voitti sinä vuonna Kuningattarellaan.

Kohtaus, jossa hän laulun esittää on ihana ja tunteellinen (kuva yllä). Hänellä on itselläänkin kyyneleet silmissä laulua esittäessään. Voisin luulla, että 'huulisynkkakohtauksen' teko ei ole mitenkään kovin helppoa.

Kari kirjoitti...

Tämän hoitolaitoksen aulan tietokoneella. Aika hidas vehje ja kun ei ole kuulokkeita, ei viitsi häiritä paljon sairaampia kanssahoidokkeja :)

Anonyymi kirjoitti...

Upea esitys! Nyt sieppaa ettei osaa espanjaa, jotta ymmärtäisi jotain. En ole edes leffaa nähnyt (no kun en tykkää tuosta Penelopesta niin). Pistän sen heti katselulistalle.

juanita kirjoitti...

volver on myös suosikkielokuviani, jonka katselemiseen ei kyllästy, ja laulukohtaus liikuttaa aina. yllätys oli minullekin, että morente on niin nuori, vaikka toisaalta usein tuntuukin, että espanjalaisilla naisilla on suhteellisen matala ääni, minkä vuoksi saattavat vaikuttaa ikäistään kypsemmiltä.

Leena Lumi kirjoitti...

Jumatsukka, mikä eläytyminen! Tämä nainen osaa, eläytyy, hallitsee näyttämöä, vangitsee katsojansa ja kuulijansa. Yhtään ei haittaa espnjan kielen osaamattomuus, vaan nyt sain elää mukana musiikissa sataa.

Sooloilija kirjoitti...

Kari, aijaa, ei siellä varmaan oikein voikaan kuunnella..

Lepis, minuakin harmittaa, etten osaa espanjaa. Ja vaikket Penélopesta tykkäisikään noin yleisesti niin tässä elokuvassa hän on ihan ilmiömäinen; ei yhtään sellainen 'sievä neito' vaan topakka äitihahmo, joka leijonaemon tapaan suojelee lastaan äärimmäisellä teolla!

Juanita, espanjalaisilla naisilla varmaan on matalampi ääni, en ole tainnut koskaan kuulla kimakkaäänistä espanj.naislaulajaa. Ja sinä varmaan ymmärrät sanatkin?

Leena, olen palannut kuuntelemaan tämän kipaleen jo monta kertaa tänään. Se jaksaa koskettaa joka kerta. Ihan pysäyttää!

juanita kirjoitti...

morente venyttää sanoja tai laulaa välillä niin nopeasti, että ihan kaikkea en täysin ymmärrä, mutta laulaja laulaa mm. siitä, miten aina palaa ensirakkauteen, vaikka ei haluaisi, ja miten vanhempana sen kohtaaminen (en tiedä, puhuuko todellisesta kohtaamisesta tai vain ajatuksissa tapahtuvasta) aiheuttaa pelkoa siitä, että entiset toiveet/öiset haaveunet palaavat ja miten muistot saavat itkemään uudelleen. mutta samalla hän säilyttää ensirakkauden muistoa eräänlaisena toiveajatuksena, joka on hänen sydämensä rikkaus tmv..

en muista, kuullaanko elokuvassa koko kappale, mutta muistaakseni laulu oli myös elokuvassa suomennettu? siitä varmaan selviäisi paremmin laulun sanojen merkitys :)

Leena Lumi kirjoitti...

Kiitos Juanita, nyt laulu sai ihan eri tason! Joskus sanat sittenkin merkitsevät...

Elegia kirjoitti...

Aika dramaattinen kappale. En oikein osaa päättää, mitä mieltä olisin. Tykkäsin kyllä, mutta tämä ei varmaan jää minulle mieleen.

Krisu kirjoitti...

Volver on ihana laulu ja sävelletty v. 1934! Mutta minä miellän sen aina tangoksi jä tässä ei-yhtään-vanhassa elokuvassa se on flamenco-tulkinta. Ei paha, ja flamenco on ihanaa, mutta minulle Volver on argentiinalaista vanhaa tangoa parhaimmillaan. Käsittääkseni argentiinalaisen tangon suuri uudistaja oli tango nuevon luoja Astor Piazzolla.