keskiviikko 5. elokuuta 2009

Benjamin Button eli Brad Pittin monet kasvot


Katsoin vihdoin dvd:ltä Benjamin Buttonin uskomattoman elämän (The Curious Case of Benjamin Button). Jo keväällä aioin mennä teatteriin sen katsomaan, mutta aina se jäi..

Tarina on itsessäänkin uskomaton, satua ja fantasiaa. Alkuperäisen tarinan on kirjoittanut F.Scott Fitzgerald. Elokuvan ohjasi unenomaiseksi tarinaksi amerikkalainen David Fincher.

Jos saan verrata, niin mielestäni tämä Benjamin Buttonin tarina on kuin Forrest Gumpin uskomaton tarina (joka sekin on niin satua!). Molemmissa päähenkilö kertaa elämäänsä läpi koko elokuvan. Tarinaa kerrotaan päiväkirjan kautta.

On jännittävä ja epätavallinen ajatus, että joku voisi syntyä vanhana miehenä, vauvan muodossa ja nuorentua koko ajan mitä enemmän vuosia tulee. Elokuvassa kahlataan läpi vuosikymmenet. Ensin Brad Pitt on maskeerattu raihnaiseksi vanhukseksi. Oma huomioni menee melkein kokonaan siihen miten Brad Pittin ulkonäköä muutetaan pikkuhiljaa aina vain nuoremmaksi..


Nyt olen kyllä pettynyt itseeni, tai sitten ihan suoraan sanoen tähän elokuvaan: en lämmennyt tälle elokuvalle. Siinä on läpi elämän kestävä rakkaustarina, ja Cate Blanchett onkin erityisen hyvä tässä: hänestä saa helposti ihan nuoren ja hyvin vanhan näköisen. Maskeeraus silti häiritsi hieman. Jään aina tuijottamaan liioiteltuja, tai muuten vain tekemällä tehtyjä maskeerauksia niin, että itse elokuvakin jää toissijaiseksi..

Benjamin Buttonin uskomaton elämä on hitaasti etenevä ja tummasävyinen. Elokuva sai tänä vuonna Oscarin mm. visuaalisista efekteistä ja maskeerauksesta. Ihan oikeaan osoitteeseen menivät siinä.
Elokuvan alusta loppuun asti soi erikoinen, unenomainen musiikki, kuin lasten soittorasioista.


Miinuksena sanoisin muutaman kohdan: elokuvan henkilöt jäävät etäisiksi, eivät tule iholle. Heitä ei opi tuntemaan eivätkä he kosketa. Elokuvasta puuttuu jonkunlainen dynaamisuus, asiat vain liukuvat tapahtumasta toiseen. Tällä tavalla uuvutetaan katsoja. Kun olin päässyt yli puolenvälin, en enää odottanut mitään ihmeellistä, vaikka silloin alkoikin tapahtua kaikenlaista Benjaminin elämässä. Ja jos puoli tuntia olisi pituudesta napsaistu pois, olisi elokuva ollut jollain tavalla tiiviimpi ja intiimimpi.

Traileri tässä.

20 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Olen halunnut jo kauan nahda taman elokuvan.Edelleenkin kiinnostaa tosi paljon,kylla pitaa jossain vaiheessa nahda.
Tuosta alemmasta leffasta;katsoin joku aika sitten trailerin ja se vaikuttikin sellaiselta aika tyypilliselta tuon genren leffalta.Tosin Sandra Bullockin takia voisin sen nahta,hanta en ole nahnyt aikoihin missaan elokuvassa.

Sooloilija kirjoitti...

Yael, minäkin kauan haaveilin tästä elokuvasta, ja kyllä se kannattaa katsoa. Minulle se vain tosiaankin osittain oli vähän pettymys..

violet kirjoitti...

Yksi syy minkä takia en edes halunnut mennä katsomaan oli juuri tuo, että tiedän tuijottavani maskeerausta.
En ylipäätään tykkään kovinkaan paljon tällaisista liian ihmeellisistä ja uskomattomista tarinoista...tai jos mennään menneisyyteen tai tulevaisuuteen tai jotakin.

Tuo alin kappale sopii valitettavan moneen elokuvaan> Usein käy niin että henkilöt jäävät turhan etäisiksi.

Sooloilija kirjoitti...

Violet, realismin ystävä täälläkin..
Ja maskeeraamisista en niin välitä. Sekin jo hieman häiritsee, että joku esittää vanhaa, kuten tässäkin 40-vuotias Blanchett esittää koko elokuvan ajan kuolevaa vanhaa naista..

Lukija - The Readerkin olisi ihan täydellinen elokuva, mutta siinäkin se Kate Winsletin maskeeraaminen yli 60-vuotiaaksi häiritsee..
Vai onko tämä vain minun ja harvojen 'pakkomielle' tämä maskeerausjuttu..

Voithan todeta dvd:ltä, että pidätkö tästä elokuvasta vai et..?

Elisa kirjoitti...

Mulla on ollut samat fiilikset kuin sulla tästä leffasta, ei välttämättä ole mun leffani. Siksi jätin leffan väliin vaikka Catesta tykkäänkin (Bradista en). Ei kaikkia leffoja tarvitse nähdä...ollenkaan!

Sooloilija kirjoitti...

Elisa, se on sama juttu kirjojen kanssa; kaikkia kirjojakaan ei tarvitse yrittää lukea, vaikka ne olisivat kuinka palkittuja ja arvostettuja teoksia..

Minulla vain on usein tunne, että jokin elokuva on vähän kuin pakko katsoa.. Tämän kohdalla oli just se tunne.

Cate oli tässä ihana!

Ppi kirjoitti...

En ole nähnyt vielä tätä(kään). Tykkään hirmuisesti fantasiaelokuvista ja niissä pitää maskitkin olla sen mukaisia. Mutta kun elokuva kertoo ihmisistä ja ollaan ns. oikeassa elämässä, mua häiritsee myös suunnattomasti kököt maskeeraukset. Kuten se Nicolen irtonenälisäke Tunneissa ja Hurriganesien jäsenten ruuhkatukkaperuukit.

Ppi kirjoitti...

Kökköperuukit siis Ganes-elokuvassa.

Leena Lumi kirjoitti...

Kuka on tuossa sun pienessä profiilikuvassa Audreyn kanssa? Onko siinä mun Jake?

Sooloilija kirjoitti...

Papi, mulla on Ganes näkemättä kun mua ei Hurriganes kiinnosta yhtään. Trailerin vaan olen nähnyt ja kiinnitin huomiota niihin hiuksiin..

Leena, oioi, Jakehan se siinä. Sun ja mun ja ainakin Mikaelan Jake!! Niin monen! Mutta oisko ollut mun ensin? Jo vuodesta 2004 tai jotain..

:D

Paivi kirjoitti...

Jättäkää mullekin pieni pala Jakea :)

Kiva lueskella sinun fiiliksiäsi Benjamin Buttonista. Ikävä, että pitkä odotus elokuvan suhteen ei aivan täyttänyt odotuksia. Minulle käy usein niin - kun *oikein* odotan jotain elokuvaa, odotukset nousee ihan huomaamatta niin korkealle, että sitten helposti petyn lopputulokseen.

Olen samaa mieltä kanssasi tuosta, että Buttonissa oli pituutta liikaa. Minua puolestaan ei maskeeraukset haittaa, vaikka niihin kiinnitänkin huomiota ja huono maskeeraus vie kyllä fiilikset. Tässäkin vaan ihmettelin, miten taidokkaasti ne oli tehty...

Buttonia ovat muuten aika monet verranneet Forrest Gumpiin ja ovathan nuo kaksi tyyliltään hyvin samanlaisia tuhkimotarinoita.

Itse tykkäsin Buttonista neljän tähden verran, sillä onhan se puutteistaan huolimatta hieno elokuva :)

Sooloilija kirjoitti...

Päivi, otahan pieni pala Jakesta sinäkin, kyllä hänestä riittää..

Odotin Buttonia tosiaan kauan ja hartaasti. Mielikuvani olivat hieman erilaiset, siksi se vaikutti niin erilaiselta kuin mielikuvani.

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen jo monta kertaa pyöritellyt tätä leffaa vuokraamossa kädessäni enkä tiedä miksi en ole vuokrannut. Brad Pitt ja Cate Blanchet ovat molemmat ihania mutta jokin tämän leffan ideassa ei minua innosta joten tämä on jäänyt näkemättä. Ehkä jonain sateisena syysiltana voin tähän keskittyä, nyt tämä valon määrä estää moiset draamat..

Sooloilija kirjoitti...

Mikaela, just hyvä elokuva sateisiin pimeisiin syysiltoihin. Säästä sinne.

Sooloilija kirjoitti...

Mikaela, huomasithan pienen Jake-keskustelun tuossa yllä?! Hänet tässä jaetaan moniin pieniin palasiin, ja hänestä riittää kaikille, eikö?

violet kirjoitti...

Se tuli Papin kommentista mieleen että ihmeekseni en sitä Tuntien irtonenää eden huomannut!
Elokuvan jälkeen vasta.

Hannele kirjoitti...

Mahtava filmi.

TNiemi kirjoitti...

Minäkin olen ajatelltu tämän elokuvan katsomista, mutta ei sinne teatteriin tullut lähdettyä...

Merja kirjoitti...

Minustakin tämä oli liian pitkä, ehdin vähän huokailla kesken elokuvan että koskahan päästään asiaan..

Mutta voi miten Cate Blanchett hehkuu! Hän oli minusta upea tässä elokuvassa, niin suunnattoman kaunis.

Sooloilija kirjoitti...

Violet, minä tuijotin sitä nenää valkokankaalla, kun taas dvd:ltä olen katsonut niin silloin se ei niin häiritse.

Hannele, upea ja kaunis elokuva kyllä, mutta itse en käytä sanaa mahtava.

TNiemi, nythän tämä helposti löytyy dvd:llä.

Merja, minäkin ihan oikeasti huokailin, että onpa pitkä elokuva. Joskus joku muu pitkä elokuva ei aiheuta sellaisia tunteita.

Cate Blanchett on todella kaunis punahiuksisena tanssijana!