sunnuntai 23. elokuuta 2009

Klassikkoelokuvia sunnuntain alkuillassa

Viime sunnuntaina istuin Teema-kanavan äärellä ja katsoin Jättiläisen (vuodelta 1956) kokonaisuudessaan. Hieno elokuva ja upeat näyttelijät. Erityisesti pidin Elizabeth Taylorin roolista, joka kasvoi koko kolmituntisen tarinan aikana unelmoivasta nuoresta naisesta kipakaksi ja arvonsa tuntevaksi vaimoksi ja äidiksi.

Tänään on Teemalla vuorossa (klo 18 alkaen) reilun kolmen tunnin vahva eepos, Leon Urisin romaaniin perustuva Exodus. Sen pääosissa näyttelevät Paul Newman ja Eva Marie Saint. Elokuva on vuodelta 1960 ja se sijoittuu 40-luvun lopun Israeliin kertoen Israelin valtion synnystä ja sen ihmiskohtaloista. Erittäin mielenkiintoinen aihe, joka samalla antaa varmasti paljon faktatietoa. Oma historiantuntemukseni tältä osin on aika hataraa, joten mielenkiinnolla odotan illan elokuvaa.


Yksi tärkeä syy katsoa elokuva on Paul Newman, ikisuosikkini, ihana Paul !

Löysin Newmanista näin hienon ja karismaattisen otoksen. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi, se avautuukin koko ruudun kokoisena).

10 kommenttia:

Annie kirjoitti...

Rakastan klassikoita ja Paul Newmania!

PS. Jos Suomi-klassikot kiinnostavat, postasin juuri niistä.

Sooloilija kirjoitti...

Annie, samoilla linjoilla siis ollaan.
Kävin katsomassa juttusi, mielenkiintoista.

lepis kirjoitti...

Tämän huomasin, ihme ja kumma, jo päivällä ja viritin digiboxin äänittämään sen. Nyt ei jaksa katsoa eepoksia, mutta kyllä sille vielä aika tulee.

Upea kuva Paulista tuo alimmainen!

Ppi kirjoitti...

Katoin tuon Jättiläisen, koskahan se nyt tuli.. ihan vähän aikaa sitten. Mua nauratti siinä lopussa, kun olivat vanhoja, kaikilla oli siniset tukat :)

Sooloilija kirjoitti...

Lepis, Exodus on paljon joukkokohtauksia sisältävä ja outoja termejä vilisevä elokuva ja kirja.. Mutta jos katsoo intensiivisesti, kenties oppii jotain uutta..

Minustakin tuo kuva Paulista on aivan jumalainen!

Ppi, no se minuakin vähän hymyilytti, siniset tukat, kun muuten ihmiset olivat saman näköisiä..
Mutta muuten Jättiläinen on tunnelmiltaan ja intensiteetiltään vahva!

Sooloilija kirjoitti...

Lisäys: Exodus-ote herpaantui, en jaksanut katsoa enkä innostua. Pitää yrittää taas muutaman vuoden kuluttua uudelleen. Pidän pienemmistä tarinoista. Enkä jaksa aina sotatarinoita enkä kahakoita.

Elisa kirjoitti...

Jättiläinen on loistava, ertyisesti syystä että James Dean tekee siinä hienon viimeisen roolisuorituksensa!

Exodusta en katsonut, oliko hyvä?

Sooloilija kirjoitti...

Elisa, Dean tuntuu tekevän ihan jäähyväisroolin Jättiläisessä!

En jaksanut katsoa Exodusta kokonaan. Minun makuuni 'liian historiallinen', liian paljon joukkokohtauksia jne..

Leena Lumi kirjoitti...

Minä olin niin vaikuttunut Jättiläiestä, että en olisi huomannut vaikka hikset olisivat olleet oranssit. Hirveän vahva elokuva...en muistanutkaan...sama kävi äskettäin, kun katsoimme pitkästä aikaa Zhivagon...vuodet muuttavat ilmeisesti, miten koemme kirjamme/elokuvamme/musiikkimme.

Sooloilija kirjoitti...

Leena, Jättiläinen vaikutti minuunkin tällä kertaa niin. Kun olen nähnyt sen esim. kaksikymppisenä, se ei ole tehnyt niin vahvaa vaikutusta..

Eli me muutumme ja koemme taiteen eri tavoin eri ikäisinä.