lauantai 29. elokuuta 2009

Välähdyksiä menneisyydestä vie 70-luvulle

Alkusanat tähän elokuvaan: Pidän elokuvista, jotka kertovat kulissien takaisesta elämästä, siitä mitä löytyy ihmisen takaa, mm. hänen lapsuudestaan. Nyt osui sellainen elokuva kohdalle. Ja minä hyrisin tyytyväisyyttä.

Olen myöskin pitänyt Daniel Craigista näyttelijänä vuosia ennen hänen Bond-rooliaan. Hänessä on brittiläistä charmia ja eläimellisyyttä: älykäs ja vivahteikas näyttelijä, joka melkein turhaan astui James Bondin saappaisiin, sillä hän pärjää todella hyvin kaikenlaisissa rooleissa. Erityisesti vahvoissa draamoissa, kuten tämä elokuva on.

Välähdyksiä menneisyydestä-elokuva on erityisesti herkkua heille, jotka ovat jo 70-luvulla kuunnelleet David Bowien ja Roxy Musicin musiikkia, siinä sivussa vähän Deep Purplea ja ehkä Sladeakin.

Daniel Craig on Joe Scot, kuuluisuuteen Amerikassa noussut brittinäyttelijä. Itsekeskeinen, yksinäinen ja itsetuhoinen. Hän on paennut kotoaan teini-ikäisenä ja palaa vihdoin kotiin Englantiin lapsuudenaikaisen parhaan ystävän kuoltua.

Elokuvassa nykyisyydestä hypätään nuoruuden ajan 70-luvulle; ensirakkauteen, seksuaalisuuden heräämiseen ja musiikin vahvaan vaikutukseen. Välähdyksiä menneisyydestä-elokuvan musiikki on hurmaavaa. Erityisesti Roxy Musicin Bryan Ferry ja David Bowie ovat fanituksen kohteina.

Elokuva vilisee erinomaisia näyttelijöitä; nuoret näyttelijät melkein varastavat koko shown, ensirakkauden huuma ihan näkyy nuorten näyttelijöiden kasvoilla. Rooleissa näyttelee monia brittisarjoista tuttuja näyttelijöitä, joiden nimet eivät ole niin tuttuja, kasvot sitäkin enemmän.

Välähdyksiä menneisyydestä käsittelee jännittäviä teemoja: itse jäin miettimään omiakin lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiani. Muistot ovat ihmiselle tärkeitä, ne koostuvat pienistä palasista. Moni luo lapsuudessaan niin vahvat ystävyyssuhteet että vaikka elämä erottaisi kymmeniksi vuosiksi, tuntuu joku ihminen yhä omalta, kuin perheenjäseneltä. Ja sitten kun hänet tapaa, hänellä on yhä se sama nauru ja samat silmät, jotka hänellä oli 10-vuotiaana. Se on melkein käsittämätöntä.

Elokuvan Joe Scott kävi kotona, ja se muutti hänet. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutoksia elämässään.

Elokuvan yksi ihastuttavimpia kohtauksia tässä.
Sivupalkista voit klikata elokuvan trailerin kuvasta.
Kuvassa David Bowie kultaisina vuosinaan 70-luvulla.
Flashbacks of a fool- Välähdyksiä menneisyydestä-elokuvan ohjasi ja käsikirjoitti Baillie Walsh.

13 kommenttia:

Ppi kirjoitti...

Tuo rakkaus-klippi -juttusi on hieno! Ihan Postimies-elokuvaa tuohon rakkausosastoon en laittaisi, mutta hienoja elokuva kaikki nuo.

Yaelian kirjoitti...

Taas kirjoitit elokuvasta, josta en ole kuullut,mutta jonka haluan heti nähdä luettuani arvostelusi. Daniel Craig on hyvä näyttelijä,mutta jotenkuten en pitänyt hänestä Bondina.
Eilen näin tosi vaikuttavan elokuvan,oletkohan kuullut:Grey Gardens? Se kertoo Jackie Kennedy Onassiksen serkusta ja tädistä. Heistä tehtiin ensin dokumenttifilmi 1975 ja nyt viime vuonna tämä elokuva,joka oli tosi hyvä,en osaa lakata sitä ajattelemasta.Näin ensin dokumentin ja sitten elokuvan.Drew Barrymore esitti siinä Jackien serkkua ja hänen roolisuorituksensa oli aivan uskomattoman hieno!Tämä elokuva on muuten HBO:n televisiolle tehty,joten en usko sen tulevan elokuvateattereihin. Latasin molemmat netistä....

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, me täällä odotamme Grey Gardensia ihan hulluina!

Sooloilija, minäkin pidän Craigista. Tuo adjektiivi eläimellinen, sopii häneen just.

Sooloilija kirjoitti...

Ppi, kiitos kehuista. Postimies-elokuvaa en enää edes tarkkaan muista, mutta rakkauden ilmenemismuoto sekin varmaan oli. Suhdetta ohjasi suuri intohimo..

Yael, Grey Gardensia odotan kovasti, mutta uskon, että se tulee suoraan dvd-levitykseen.. Olen ihaillut sen puvustusta ja tyyliä jo pitkään, googletellut kuvia ja katsonut ohjelmia. Mm. keväällä Ellenin showssa vieraili sekä Drew Barrymore että Jessica Lange haastattelussa. Ellen kehui kovasti kyseistä elokuvaa!
Pitäisi vielä nähdä se dokumenttikin. Voisinkohan minäkin ladata netistä. En ole sitä hommaa vielä koskaan tehnyt..

Esim. Milk-elokuva oli hyvä katsoa kun oli ensin katsonut Harvey Milk-dokumentin..

Leena, niinhän me odotamme taas näkevämme Jessica Langen ja Grey Gardensissa näemme kunhan saamme elokuvan tänne asti.

Daniel Craig on siitäkin hurmaava, että näyttää normaalilta aikuiselta mieheltä (2.3.68 syntynyt).

Yaelian kirjoitti...

Löysin molemmat netistä.Halusin nimenomaan katsoa sen dokumentin ensin, ja sitten vasta elokuvan. Erityisesti Drew Barrymore tekee siinä mielestäni elämänsä roolin.

Sooloilija kirjoitti...

Yael, toivotaan, että tulisi dvd-levitykseen, muuten pitää alkaa etsimään sieltä netin uumenista..

Drew on mielestäni hieman aliarvostettu, mutta hän on oikeasti persoonallinen ja sympaattisen oloinen. Taipuu monenlaiseen rooliin. Usein olen nähnyt hänet vähän höpsähtäneissä hippirooleissa. Niissä hän on erityisen hyvä ja hauska. Hän tuntuu olevan luonnostaan hauskan oloinen.
Kiva nähdä hänet sitten vähän vakavammassakin roolissa.

Katriina kirjoitti...

Taas kiinnostava ja minulle tuntematon elokuva. Pidän myös Graigista ja vielä enemmän Roxy Musicista, joten tämäkin korvan taakse.

pikkujutut kirjoitti...

Sanon samoin kuin Katriina,kiitos vinkistä.

Elisa kirjoitti...

Toi leffa pitää nähdä ihan jo Daniel Craigin vuoksi, siinä miehessä on sitä jotain! Kiitos taas kerran vinkistä!

-Anne- kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Anonyymi kirjoitti...

Daniel Craig on jännä juttu, en kiinnittänyt häneen ennen Bondia hirvittävästi huomiota sillä hän ei ole leffoissa ollut mitenkään hirvittävän komea. Herran bongasin vasta Tomb Raider leffasta jossa hän oli hurmaava mutta Bondiin tämä mies on saatu tuunattua vasta minulle kelpaavaan muotoon, näyttelijänä tosin aina ollut erittäin lahjakas, taattua brittilaatua!

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, voisit ehkä pitää tästä elokuvasta juuri tuon musiikinkin takia.

Pikkujutut, ole hyvä vinkistä. Hankitko muuten elokuvat itsellesi dvd:nä vai etsitkö ne netistä katsottaviksi?

Elisa, muistelinkin, että pidät Craigista, joten ei kun vuokraamaan.

Anne, mielenkiintoinen käsikirjoitus tässä olikin. Monivivahteinen.

Mikaela, Craig haluaa selvästi luoda uraa ja tulla tunnetuksi myös muuna kuin Bondina ja tämä oli hyvä esimerkki siitä.
Taattua brittilaatua koko mies. Vaikuttaa erittäin kunnianhimoiselta.
Yllättävän monikasvoinen myös.

Tšupukka kirjoitti...

Hieno elokuva. Katsoin sen juuri ja tulin tsiikailemaan löytyiskö leffan musaa ja törmäsin blogiisi :)