sunnuntai 30. elokuuta 2009

Sunnuntaiklassikko - Ylistystä Bryan Ferrylle & Roxy Musicille

Tämän viikon Sunnuntaiklassikko oli helppo valinta. Perjantai-iltana katsomani elokuva Välähdyksiä menneisyydestä (Flashbacks of a Fool) antoi sykäyksen tutustua paremmin Bryan Ferryn tuotantoon. Vuoteen 2009 asti piti elää ennenkuin kuulin ensimmäistä kertaa tämän If There is Something-biisin. Nyt olen kuunnellut sen monta kertaa ja olen niin vakuuttunut, että tämä on yksi upeimpia yksittäisiä lauluja, jota olen kuullut.

Laulu kuvittaa elokuvan loppupuolta, ja tuntuu, että jokainen sävel ja jokainen kuva sopivat yhteen. Näen ihan mielessäni kuinka nuori Bryan Ferry on elänyt ja kirjoittanut suurella intohimolla tämän laulun tarinan. Ja vaikka siinä on pitkä pätkä missä ei lauleta lainkaan, se kertoo siltikin koko ajan jotain.. Laulukin voi olla taideteos. Sanoisin, että tämä on.

23 kommenttia:

Sooloilija kirjoitti...

Voi, tämä tuli nyt tosi leveänä tähän ja meni vähän sivupalkkienkin päälle. Mutta en jaksa nyt enää etsiä toista versiota.

Tuima kirjoitti...

Jos et löydä toista videota, niin laita vaikka linkkinä.

Hane kirjoitti...

Hyvän kuulonen kappale, enpä ole minäkään tähän aiemmin törmännyt. Tästä saa varmaan irti vielä enemmän, kun katsoo tuon leffan, minkä aion tehdä ensi tilassa. Senverran mielenkiintoinen tuo video oli !

Kari kirjoitti...

Aivan outo biisi, mutta hyvä. Video tosiaan kertoo tarinan. Kannattaako elokuvaa enää katsoa?

Yaelian kirjoitti...

Vaikka Ferryn tuotanto on suht¨koht tuttua,niin tätä biisiä en minäkään ole aiemmin kuullut.Hyvä valinta!

Oopee kirjoitti...

Hieno biisi! Piti kuunnella ihan useampaan kertaan.

Sooloilija kirjoitti...

Tuima, tämä video olisi pitänyt poistaa ja laittaa uusi tilalle, mutta tuo alkuperäinen video ei enää näy siellä tekstinmuokkauksessa koodirivinä, se poistuu sieltä kun kerran on julkaissut tekstin.. Joten tämä leveä nyt olkoon tässä..vaikka se näyttääkin hassulta..

Hane, kyllä leffa kannattaa katsoa. Jäänyt liian vähälle huomiolle. Briteissä näytti olleen iso ensi-ilta, mutta täällä en ole kuullut siitä mitään puhuttavan.

Kari, älä nyt ihan masennu, vaikka loppukohtausta videossa näytetäänkin. Kyllä tässä on sen verran vahvaa kerrontaa, että kannattaa katsoa, ihan jo Daniel Craigin osasuorituksenkin vuoksi.

Jael, olen kuunnellut aikoinaan lähinnä 80-luvun Roxy Musicia, joten tämä 70-luvun biisi on jäänyt kuulematta. Ei ole ihan radiosoittokamaa..

Oopee, hymyilen täällä iloisena jos todella olet kuunnellut useamman kerran läpi. Videossakin on loistava tunnelma.

Tuima kirjoitti...

En ole koskaan ollut innostunut Roxy Musicista, vaikka bändissä soittanutta Brian Enoa (joka muuten on klassikoissani toisena tänään) olen myöhemmin paljonkin kuunnellut. En pitänyt tästä kappaleesta, mutta sait ehdottomasti kiinnostuksen elokuvaa kohtaan heräämään. Bryan Ferry on minulle vaikea laulaja. Mutta on yksi Ferryn levy, jsta pidän erittäin paljon, eli As Times Goes By, jossa hän esittää vanhoja standardeja, esimerkiksi The Way You Look Tonight.

Sooloilija kirjoitti...

Tuima, Ferryllä ja Bowiellakin on ihan oma tunnistettava laulutyylinsä, joista kaikki eivät vain pidä. Minustakin Ferryllä on erikoinen ääni, ei välttämättä hyvä, mutta persoonallinen.. Kaikki eivät vain tykkää.

Elokuva on tutustumisen arvoinen..

juanita kirjoitti...

vieras minulle, mutta hieno biisi, josta seiskytlukulaisuuden kuulee helposti. videokin oli kiinnostava. en ole elokuvasta aiemmin kuullutkaan, mutta kiinnostus heräsi. onko se tänä vuonna pyörinyt leffateatterissa vai onko kyseessä vanhempi elokuva?

Viides rooli kirjoitti...

Tämä sunnuntai on ihan käsittämätön, täynnä lempimusiikkiani! Tuimalla Byrneä, Halo Efektillä Motownia, sinulla Ferryä! Nastaa!

Minulle yksi Roxy Musicin tärkeimmistä 1970-luvun levyistä on Stranded, pehmeämpää linjaa edustaa viimeinen studioalbumi, 1980-luvussa julkaistu Avalon, jota kuuntelen niin ikään säännöllisesti. Kiitos tästä valinnasta!

Halo Aiko Efekti kirjoitti...

Ferry ja Roxy Music on aika tuttu, luulin...mutta en muista tätä piisiä kylläkään. Kiitos siis muistutuksesta että sieltähän löytyy paljon kaivelemisen arvoista tuotantoa.

Sooloilija kirjoitti...

Juanita, elokuva ei ole täällä ollut elokuvateattereissa ollenkaan vaan tuli suoraan dvd:lle ihan äskettäin. Se on tehty 2008.

Viides rooli, kiva kun onnistui nappiin tämä sunnuntai myös sinulle!
Kiitti 70-luvun levyvinkistä. 80-luvun Avalonia olenkin kuullut.

Halo, minäkään en ollut missään aiemmin tätä kuullut. Kummallista miten sen on ohittanut. Nyt pitää tutustua paremmin Bryan Ferryn tuotantoon.

Leena Lumi kirjoitti...

Vitsi, kuinka upeeta! Mulla nousi kaikki karvat ihan pystyyn eli menin ns. kananlihalle. Tämä oli todellakin taideteos ja erilainen.

Sooloilija kirjoitti...

Leena, sinun pitää nähdä myös tämä elokuva.

Katriina kirjoitti...

Mulle kans ihan tuntematon piisi. Ferryn aina yhtä vaikuttava ääni ja tunteikas saksofonin kujerrus uivat suoraan liiveihin!

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, siitä ujelluksesta ja kujelluksesta minäkin pidin, ja se todellakin ui suoraan liiveihin, tai johonkin..

Ppi kirjoitti...

Kaunis on tämä vaikka pikkasen mua häiritsi tuo vibra äänessä, mutta sehän tietysti on Ferrya. Hieno tämä on, ei voi muuta sanoa.

Ja kiitos taas leffavinkistä, tämän(kin) haluan nähdä! Olen nyt niin Hanen klassikon lumoissa, että toivunko huomenna aamulla töihin, jaa-a. Mulla ei ole nyt itsellä ollenkaan sunnuntaiklassikkoa, ei ole kerenny!

Vaiheinen kirjoitti...

Tätäpä Ferryä en ole tainnut kuullakkaan. Hieno kappale kerrassaan. Kaunis kuin mikä kaikkinen käänteineen.

Sooloilija kirjoitti...

Papi, Elviksen Fever on kyllä niin samettia korville ja Marilyn niin hunajaa silmille.. (=Hanen klassikko). Ja jos tästäkin tykkäsit, niin hyvää musiikkia olet saanut kuunnella.
Leffa löytyy ainakin Makuunista.

Vaiheinen, kaikkine yllättävine käänteineen tosiaankin kaunis laulu. Kuvitus tukee laulua..

lepis kirjoitti...

Kyllä minä ensi kuuntelulla ajattelin että et nyt ole tosissas, Sooloilija. Toisella kuuntelulla alkoi raksuttamaan ja sovituskin kasvoi loppua kohti, jolloin välähti. Aikojen alkuunhan tässä mennään ja aidointa Roxy Musicia parhaimmillaan. Tosin se alkuperäinen sovitus nappaa himpun verran enemmän, mutta ei tämäkään huono ole. Se vaatii vain muutaman kuuntelukerran ja kun ei ole nähnyt leffaa niin... ;)

Sooloilija kirjoitti...

Lepis, toisille aukeaa hitaammin, minulle aukesi tämä biisi ihan alkusekunneista lähtien. Samoin kävi elokuvan kanssa, tiesin heti, että pidän siitä..

Annie kirjoitti...

Roxy Music on mun favourite! Ja edellinen elokuva kiinnostaa myös.