tiistai 8. syyskuuta 2009

Elokuvan pohjalle: Grey Gardens-dokumentti


Sain upean vapaapäivän lahjan postipojan tuomana eilen: Yaelian lähetti minulle postissa sieltä kaukaa dvd-levynä sekä Grey Gardens-dokumentin että itse elokuvan. Yllä kuva virallisen, vuonna 1976 valmistuneen dokumentin kansi ja kuvassa Edie Bouvier Beale.

Kuuluisat dokumentaristiveljekset David ja Albert Maysles ohjasivat tämän hyvin henkilökohtaisen ja iholle menevän dokumentin eriskummallisesta äidistä ja tyttärestä: Edith Bouvier Bealesta ja hänen samannimisestä Edie-lempinimen saaneesta tyttärestä. Tämä tytär Edie oli Jacqueline Kennedyn serkku, ja hänen äitinsä Edith Bouvier Beale oli siis Jackien täti.

Naiset elivät vuosikymmeniä kahdestaan kartanoaan kun rikkaat ja kultaiset ajat loppuivat. Perhe oli alunperin rikas ja koko suku täynnä taiteellisesti lahjakkaita ihmisiä; laulajia, runoilijoita ja maalareita. Grey Gardens-kartanossa oli 30-50-luvuilla palvelijat, kokit ja puutarhurit, mutta kun äiti ja tytär jäivät asumaan kahdestaan, talo pääsi ränsistymään niin pahoin, että loppujenlopuksi viranomaiset puuttuivat asiaan. Talo homehtui täysin, äidillä ja tyttärellä asui kartanossa kymmeniä kissoja, jopa pesukarhuja..Eikä siellä koskaan siivottu. Mielenterveys oli järkkynyt molemmilla. He tuntuivat elävän menneessä, tytär Edie haaveili yhä Broadwayrooleista ja filmitähden urasta. Dominoiva, hieman dementoitunut Edith-äiti piti tytärtään hoitajanaan, ja tytär alistui täysin.

Ainoa side ulkomaailmaan heillä oli dokumentaristiveljekset David ja Albert Maysles. Heidän tästä Grey Gardens-dokumentistaan tuli sensaatio ja filmijuhlilla palkittu elokuva. Ikuisesti tähteydestä haaveillut Edie Bouvier Beale sai vihdoin, lähes 60-vuotiaana, nauttia kuuluisuudesta ja tähteydestä. Naisten samannimisyys erotettiin toisistaan usein käyttämällä nimityksiä: Big Edie ja Little Edie.

Järkyttävää oli huomata, että äiti ja tytär eivät tajunneet millaisessa läävässä he asuivat. Kartano julistettiin asumiskelvottomaksi ja ihmettelen vieläkin miten he pystyivät asumaan kodissa, jossa ei ollut sähköjä, lämmitystä, valoja, wc:tä eikä vettä. Myös hajun sanotaan olleen kuvottava.. (Kuvissa Edien yllä oleva turkki on 40-luvulla saatu lahja suurelta rakkaudelta, mieheltä, joka oli naimisissa, ja joka jätti Edien tylysti. Herkkä Edie ei koskaan selvinnyt tästä pettymyksestä.)

Kaiken keskellä äiti ja tytär laulavat, pukeutuvat hienosti, laittavat huulipunaa ja paistattelevat ränsistyneellä pihalla päivää. Edie Beale käytti aina eriskummallisia huiveja päässään, sillä hän kärsi jo nuoresta lähtien hiustenlähdöstä. Stressi sai hänen hiuksensa lähtemään jo hyvin nuorena.

Jackie Kennedy vieraili kartanossa kerran70-luvulla, ja kunnostutti omilla ja Onassiksen rahoilla kartanoa kuntoon. Vanha rouva Edith kuoli vuosi sen jälkeen kun tämä dokumenttielokuva valmistui eli vuonna 1977. Nuori Edie eli pitkän elämän, ja kuoli vuonna 2002 Floridan auringon lämmössä.. Kaukana East Hamptonin kartanon koleudesta ja homeesta..


Tämä dokumentti, ja elokuva Grey Gardens, on oikeastaan sairaskertomus. Se kertoo siitäkin kuinka joku voi elää ja luoda oman maailmansa, ja elää siinä koko ikänsä. Välittämättä yhteiskunnan säännöistä ja normeista.

On surullista huomata kuinka kaunis ja valovoimainen Edie Bouvier Beale oli nuorena, kuvasta yllä sen huomaa. Hän oli pitkä, hoikka ja älykäs nuori nainen, jonka kaikki haaveet murskautuivat. 1930-40-luvuilla ei vielä hoidettu stressiä, uupumusta, masennusta eikä skitsofreniaa samalla tavalla kuin nykyään.. Jos olisi hoidettu, tietäisimme ehkä hyvinkin kuka Edie Bouvier Beale oli...

Kerron seuraavassa jutussani itse elokuvasta, jonka pääosissa näyttelevät Jessica Lange äitinä ja Edienä yhdennäköisyydessään hätkähdyttävä Drew Barrymore..

Tästä linkistä voi katsoa Grey Gardens-dokumentista otteen. (Kuvassa yllä oikea äiti ja tytär Bouvier Beale).

Kiitos Jaelille tästä lähetyksestä! Sain tutustua aiheeseen tuoreeltaan nyt kun olen siitä ollut niin kiinnostunut. En tiedä vielä milloin tämä Grey Gardens-elokuva tulee Suomeen dvd:lle, ja näytetäänkö Suomen tv:ssä tätä dokumenttia. Tietääkö joku?

10 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Olen nähnyt tuon dokumentin eli on tullut televisiosta, veikkasin että viimeisen 2-3 vuoden aikana.

Oli kyllä riipaiseva dokkari, juuri syistä, joista tuossa kirjoitit.

Sooloilija kirjoitti...

Susu, no hyvä, sillä minullakin oli pieni tunne, että dokkari on tullut tv:stä joskus, mutta en muista katsoneeni.

Leena Lumi kirjoitti...

Hui!, olipa ihon alle menevä tosielämän kertomus. Paljon olen lukenut Jackiesta sekä Kennedyn klaanista, mutta tämä tarina on kiertänyt minua. Pakko ostaa, kun tulee myyntiin.

Taisit olla aika eläytynyt, koska kirjoitit niin, että huomasin pidättäväni hengitystä...

Sooloilija kirjoitti...

Leena, ja elokuva-arvostelu tulee perässä.

Eläydyn aina erityisesti tosielämän tarinoihin.

Mikaela kirjoitti...

Oho. Kuulostaa melkoisen järkyttävältä itse asiassa, siksi nämä tosielämän tapaukset ovat niin masentavia ja jopa pelottavia. Harkitsen tämän katsomista, kauhuleffat ovat paljon helpompaa katsottavaa ;O)

-Anne- kirjoitti...

Vaikuttaapas surulliselta tarinalta... Voisi kyllä olla mielenkiintoinen katsoa.

Sooloilija kirjoitti...

Mikaela ja Anne, en masentunut tästä tarinasta, vaikka siinä surullisia aineksia paljon onkin.

Tämä Little Edie oli hyvin valoisa persoona, ei ehkä tiedostanut olevansa eriskummallinen tai surullinen hahmo. Hyvin valloittava persoona.. Mutta varmasti se skitsofreenisuus vaikutti siihen, että näkyvä elämä oli kaaosta.. Toisten mielestä jopa elinkelvotonta, mutta itse hän vain kuljeskeli kesähelteellä turkki päällä ja ruokki kymmeniä kissojaan sisällä kaatamalla ruokaa suoraan lattialle.. Pesukarhut hyppelivät pitkin seiniä jne.. Onhan se erikoista..

arleena kirjoitti...

Mielenkiintoinen tarina.

Yaelian kirjoitti...

Tiesinkin,että kirjoitat hyvin osuvasti tästä dokumentista. Se oli tosiaankin surullinen,ja pisti miettimään pikku Edien poisheitettyä elämää,ja mitä lahjakkaasta nuoresta naisesta olisi voinut tulla,jos asiat olisivat olleet toisin. Minusta iso Edie oli aika itsekäs;hänhän sai osittain toteuttaa itseään ja ainakin elää ja saada lapsia,kun taas pikku Edielle ei sitä ollut.

Sooloilija kirjoitti...

Arleena, mielenkiintoinen pieni suuri tarina äidistä ja tyttärestä.

Jael,kiitos sinulle, että pääsin tutustumaan näin pian tähän tarinaan. Ostan dvd:n itselleni heti kun se Suomessa ilmestyy, siis sen elokuvan.