keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Grey Gardens-elokuva jää mieliin

Grey Gardens-elokuva on Drew Barrymoren (s.-75) uran tähänastinen huipennus! Hän on uppoutunut Edie Bouvier Bealen rooliin niin tarkasti, puhetyyliä ja ulkonäköä myöten, että katsojana voin vain ällistellä ja ihailla!

Yhtä lumoavan häikäisevä on harvakseltaan rooleja tekevä Jessica Lange (s.-49) Edien äitinä.

Grey Gardens on äidin ja tyttären tarina. Lopussa se on myös sairaskertomus, kuten kerroin eilisessä dokumentti-jutussani.

Grey Gardensin naiset, Big Edie ja Little Edie, ovat molemmat laulavia ja tanssivia kaunottaria 1930-luvulla. Äiti luotsaa perhettä Grey Gardensin kartanossa Hamptonissa, meren rannalla, kun perheen isä käy kaupungissa töissä ja elättää perhettään. Edith-äiti järjestää ylellisiä juhlia, pitää nuorta rakastajaa, kaikki on iloista ja teatraalista.. Kunnes perhe hajoaa.

Nuori Edie-neiti haaveksii romanttisesta rakkaudesta, Broadwayurasta, Hollywoodista. Hän tekee mallin töitä ja tutustuu rikkaisiin ja kuuluisiin ihmisiin. Todellinen rakkaus astuu kuvioihin kun hän tutustuu itseään vanhempaan naimisissa olevaan mieheen. Kiihkeä suhde kariutuu yllättäen, vaikka Edie suunnitteli jo häitä unelmamiehensä kanssa. Miehestä jää jäljelle muistona vain turkki, jota Edie pitääkin koko loppuelämänsä ajan, kesät talvet..

Edie antaa periksi ja tekee äitinsä mieliksi: ja jää kartanoon asumaan yksinäisen äitinsä kanssa. Se on suuri uhraus. Siinä uhrataan kokonainen elämä. Miksi nuori ja häikäisevä Edie jää asumaan äitinsä kanssa, rahattomana ja köyhänä, sitä nykypäivän katsoja ihmettelee. Ehkä hän oli sairas jo hyvin nuoresta, tietämättään. Ehkä hänen äitinsä tiesi hänen tilansa (skitsofrenian). Elokuvassa sitä ei kerrota. Kerran äiti tokaisee Edielle, että 'sinullahan lähtivät hiukset jo ihan pienenä kun sinulla oli stressiä'.. Se toteamus kertoo katsojalle sen, että Edie olikin alusta alkaen erikoislapsi, suojelua kaipaava, heiveröinen. Mutta silti hän oli häikäisevän kaunis ja erittäin älykäs, puhelias ja sanavalmis.

Vuodet ja vuosikymmenet kuluvat Grey Gardensin kartanossa. Äiti ja tytär heikkenevät henkisesti, he eivät ole koskaan siivonneet eivätkä osaa laittaa ruokaa. Pikkuhiljaa myös pieni Hamptonin yhteisö hylkää heidät; veden tulo, sähköt ja puhelin katkaistaan maksamattomien laskujen vuoksi. Elokuvan loppupuolisko kertoo 70-luvusta, jolloin Edie on lähes 60-vuotias ja hänen äitinsä on yli kahdeksankymmenen.. Naiset elävät omassa maailmassaan, vaikuttavat höppänöiltä, mutta ovat sydämellisiä. Heille on kertynyt kissoja ja kissanpentuja kartanoonsa kymmeniä. Myös pesukarhuja asuu sisätiloissa. Vuosikymmeniin talossa ei ole siivottu. Talo on niin homeessa, että tapetit tippuvat seiniltä. Se on järkyttävää katsottavaa.


Jessica Lange ja Drew Barrymore on maskeerattu vanheneviksi naisiksi erittäin luontevasti. Minua ei katsojana häiritse yhtään tehdyt rypyt ja tehdyt huonot hampaat, kaikki istuu kuvaan hyvin luontevalla tavalla. Näistä naisista tuli elokuvan kuvauksen aikana läheiset ystävät, ja se tunne kyllä välittyy. He ovat kuin oikea äiti ja tytär. Eri medioissa he ovatkin ylistäneet toisiaan ja ystävyyttään auliisti. Kuva alla kertoo heidän ystävyydestään paljon: Jessica häikäisevänä ja äidillisenä, Drew hänen vieressään nuorena ja suloisena, kuin hän olisi Jessican tytär oikeastikin..
Elokuva näytettiin Usa:ssa tänä keväänä HBO-kanavalla. Ensi-iltajuhlat olivat suuren maailman tyyliin isot ja juhlavat. Sen jälkeen elokuva on julkaistu dvd:nä, joka julkaistaan myös Suomessa. Päivää en vielä tiedä.

Tosipohjaiset aiheet elokuvissa ovat aina kiehtoneet minua. Näistä naisista on nyt aika jättänyt, Edie kuoli vuonna 2002, hänen äitinsä vuonna 1977. Little Edien serkku Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis kuoli vuonna 1994. Hän vietti Grey Gardensin kartanossa lapsuudenkesiään yhdessä Little Edien ja tämän perheen kanssa. 1970-luvulla Jackie Kennedy vieraili Grey Gardensin kartanossa kerran äiti-Edien ja tytär-Edien vieraana. Hän oli täysin tietämätön kartanon huonosta kunnosta, ja korjauttikin sitä sen jälkeen asumiskuntoon. Loppuvuodet äiti ja tytär saivat asua rikkaan Jackien kunnostuttamaa kartanoa. Elokuvassa Jackie Kennedyä näyttelee Jeanne Tripplehorn (kuva yllä).

Elokuvan trailerin voi katsoa tästä.

15 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Erinomainen elokuva-arvostelu:-) Olin tosiaankin ihan ällikällä lyöty tuosta Drewin roolisuorituksesta, ja myös Jessica Lange oli tässä loistava.Koskettava elokuva.

Sooloilija kirjoitti...

Jael,kiitos.
Minustakin tuli Drew Barrymoren ihailija viimeistään nyt! Jessica Langea olen ihaillut jo 80-luvun alusta lähtien..

Leena Lumi kirjoitti...

En ole koskaan kuullutkaan Drew Barrymoresta, Jessica Langesta sitäkin enemmän. Kunpa filmi saataisiin myös teattereihin. Paljon ihan turhaa toimintaleffaa tulee, mutta kiinnostavaa vähemmän. Pidän tosiperäisistä elokuvista ja tässä on vielä takana elämää suurempi tragedia: moninkertaista välinpitämättömyyttä ja sitten kuitenkin outoa kiintymystä.

Sooloilija kirjoitti...

Leena, tässä vähän faktaa Drew:sta: hän on syntynyt kuuluisaan Barrymoren sukuun, isoisä oli kuuluisa John Barrymore, 40-luvulla kuollut näyttelijä.
Drewn ensimmäinen filmirooli oli Spielbergin E.T.-filmissä, hän oli silloin 6-vuotias..

Hollywoodissa on paljon näitä näytteljäsukuja, joihin synnytään, ja ammatinvalinta on monella selkeä, kuten Drewlla. Tosi hurmaava nainen!

Mutta tosiaankin, nämä tosipohjaiset traagiset tarinat iskevät minuun! Tämä olisi ollut hieno katsoa elokuvateatterissa, mutta ei voi mitään..sinne se ei tule.

Anonyymi kirjoitti...

Tästä kiinnostuu väkisinkin, kun näin hyvin kirjoitetun ja kiinnostavan arvioinnin lukee. Nytpähän tiedän tarttua, kun julkaistaan.

Katriina

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, yritän juuri selvittää milloin Grey Gardens tulee myyntiin. Löysin tiedon, että Canal+ on lähettänyt elokuvan kesäkuussa. Mutta kuitenkin aika harvalla on sitä maksukanavaa, joten olisi kiva ostaa elokuvan dvd.. Pitää jatkaa selvitystä.

hanne kirjoitti...

On niin ihanaa saada lukea sun arvosteluja, selostuksia, esittelyitäsi eri elokuvista...Pidät minut ajan hermolla, elokuvien suhteen..Kiitos...ja haluan nähdä tän leffan ku/jos se tulee...DvD:Nä

Leena Lumi kirjoitti...

Sooloilija, minä opin koko ajan. Kai tajuat, että vastaavanlainen on Jane Fondan 'kohtalo', siis syntyä näyttelijäperheeseen, myös kärsiä siitä ja sitten yrittää korjata elokuvassa Kultalampi välejään isäänsä etc.

(Muistuta minua, kun leffa tulee myyntiin. Kuu lähestyy sinua nyt...)

(Siis, ovtko Jael ja Hugh...?)

En voinut olla huomaamatta Grantia tuossa. Joku hänessä on, miksi hänestä vain pitää...

Sooloilija kirjoitti...

Hanne, ihana kommentti, kiitos. Pidän jatkossakin sinut ajanhermolla..

Leena, kyllä, sama päivä.. Hugh Grant on luontaisesti hauska ja suloinen. Brittimies päästä varpaisiin, hieman kuivaa huumoria viljelee, mutta on samalla niin hurmaava!

violet kirjoitti...

Kiitos tästä, kiinnostavalta vaikuttaa.
Joka tiedät että Meryl Streepiltä on tulossa elokuva.
Julie and Julia.
http://www.youtube.com/watch?v=fDe5O68mbq0
Vaikuttaa kivalta, ainakin hauskalta.

Sooloilija kirjoitti...

Violet, juu huomasin, elokuvateatterissa näytettiin tätä traileria eli on pian tulossa teattereihin.. Käyn varmaankin katsomassa. Pidän Meryl Streepin komediallisista rooleista ja elokuvista yleensä. Hän teki nuorena niin paljon traagisia rooleja, että revittelee nyt vanhempana oikein kunnolla komedioissa. Kivalta vaikuttaa.

Leena Lumi kirjoitti...

Sooloilija, minusta Meryl on ollut tosi loistava tragedienne. Esimerkiksi Tunnit elokuva on siitä harvinainen, että siinä kaikki kolme lempinäyttelijääni ja kaikki, myös Meryl tekevät aivan mahtavat ja traagiset suoritukset. Nicole Kidman on ihan turhaan aliarvostettu, ehkä ei ole vian saanut itselleen sopivia rooleja tai on valinnut vääriä. Julianne nyt on aina ollut pidetty/arvostettu - kai.

By the way, tuossa ensi-iltajuhlakuvassa Jessica on tosi tyylikäs. Mutta muistan häntä eniten Postimiehestä...

Sooloilija kirjoitti...

Sehän se Merylissä parasta onkin, että hän taipuu sekä suureen draamaan että hulvattomaan komediaan ja itseironiaan. Minä rakastan Merylin komedioita, samoin kuin Huhg Grantin ja Colin Firthin kuivaa brittihuumoria..

Jessica Lange on aina tyylikäs!

Liivia kirjoitti...

Kiitos näistä! Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta kummatkin, dokumentti että leffa.

Sooloilija kirjoitti...

Liivia, olen koko viikon mietiskellyt Grey Gardensin naisia eli heidän tarinansa oli mielenkiintoinen ja jäi mieliin..