lauantai 12. syyskuuta 2009

Taas klassikkoelokuvia katsotaan

Tänä viikonloppuna tv hellii klassikkoelokuvien ystäviä. Lauantain ja sunnuntain aikana tulee eri kanavilta kolme erilaista 50- ja 60-luvun elokuvaa..

Teema-kanava näyttää tänään lauantaina illalla (klo 21 alkaen) Marlon Brandon huiman roolityön elokuvassa Alaston satama (On the Waterfront), jossa Brandon lisäksi näyttelevät Eva Marie Saint ja Karl Malden. Alaston satama on vuodelta 1954 ja ehkäpä ohjaaja Elia Kazanin tunnetuin työ. Elokuva palkittiin aikoinaan peräti kahdeksalla Oscarilla, mm. Brando ja Eva Marie Saint saivat pystit. (yllä olevassa kuvassa on yksi elokuvan vaikuttavimmista kohtauksista, joista Brando myös muistetaan hyvin. Elokuvaa näkemättömille voin paljastaa sen verran, että mies, joka aseella uhkaa Brandon näyttelemää Terry Maloyta, on hänen veljensä..)

Lauantai-iltana pitää tehdä valinta, sillä melkein samaan aikaan (21.45 alkaen) tulee FST5:llä ohjaaja John Hustonin ja käsikirjoittaja Tennesee Williamsin elokuva Liskojen yö (The Night of the Iguana) vuodelta 1964. Sen pääosassa näyttelevät Richard Burton, Ava Gardner ja Deborah Kerr. Elokuva sijoittuu Meksikoon.

Ava Gardner tähdittää myös sunnuntaina Teemalla (klo 18 alkaen) tulevaa Mogamboa, joka sijoittuu Keniaan. Sen pääosissa näyttelevät Avan lisäksi Grace Kelly ja Clark Gable.

Elokuvan ohjasi legendaarinen John Ford ja se on vuodelta 1953.

Pyrin katsomaan näistä kolmesta elokuvasta ainakin yhden tänä viikonloppuna. Afrikkaan sijoittuvan Mogambon olen nähnyt joskus nuorena. Alastoman sataman katsomisesta on muutama vuosi aikaa. Liskojen yötä en ole muistaakseni nähnyt koskaan..

4 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Olen Tennesee Williams -fani ja aiomme istua TV:n ääressä kuin liimattuna. Viettelysten vaunun ohittanutta ei ole, ´mutta useimmat hänen elokuvansa erottuvat kiinnostavalla tavalla massasta.

Sooloilija kirjoitti...

Leena, Tennessee Williams, Elia Kazan, John Ford jne. ovat kaikki huippunimiä elokuvan tekemisen saralla.. Nyt on vaikea valita..

Tuima kirjoitti...

MInä oli niin tyytväinen, kun satuin huomaamaan, että Liskojen yö tulee. En ollut pitkään aikaan nhnyt sitä eikä sitä saa lainaan DVD:nä. Oli se taas hyvä. Mogambon voisi (taas) katsoa illalla. Kiitos vinkistä!

Kimmeli kirjoitti...

btw...tuo Selma on IHANA!!!