maanantai 22. helmikuuta 2010

Näyttelijävalinnoista

Eilen tv:ssä nähdyn Oven takana-elokuvan näyttelijävalinnoista:
John Irving on kirjoittanut Leski vuoden verran-romaaniinsa persoonalliset henkilöhahmot.
Jeff Bridges on mielestäni kuin ilmetty legendaarinen lastenkirjailija Ted Cole. Punaviiniä lipittelevä kuvataiteilija, joka on kirjoittanut muutaman hyvin myyneen ja ansiokkaan lastenkirjan. Hän käyttää hyväkseen helposti kuuluisaan kirjailijaan ihastuneita naisia. Ted ei ole paha mies, mutta hänen on koettava hullaantumisen ja saalistamisen tunne aina uudelleen. 
Juuri tällaisista miehistä kaikki äidit varottavat tyttäriään.
Jeff Bridgesin matala, mörisevä ääni antaa täydellisen mielikuvan kirjailijamiehestä, jolle viini ja viski ovat maistuneet vähän liian hyvin. 
Vuonna -98 syntynyt Elle Fanning on luonteva kimakkaääninen pikku-Ruth, jolle isä on turvallinen nallekarhu, ja äiti on usein poissa. Surullinen äiti, Kim Basingerin Marion, ei vain surultaan jaksa, olla edes äiti Ruthille, ainoalle elossa olevalle lapselleen.
*
Kim Basinger on näyttelijä, jota olen aina pitänyt ilmeettömänä ja pieniäänisenä naisena, mutta yllättäen hän onkin lähes täydellinen valinta Marioniksi. 
Suuren surun kokenut Marion on eleetön ja aivan kuin käveleekin varpaillaan koko ajan.
Kuvassa yllä koko elokuvan koskettavin hetki:
kun on lähdön aika, ei ole sanoja.  


13 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

En ehtinyt vielä katsoa tätä;ehdottomasti pitää nähdä!

Leena Lumi kirjoitti...

Näyttelijä valinnoista aivan samaa mieltä. Lisäisin vielä, että pikku-Ruthin näyttelijällä oli vihkeät liikkeet ja ilmeet: olin täysin myyty!

Filmi on torso, sillä tästä puuttui kolme oleellista osaa: Ruthin teinivuodet isän kanssa, Amsterdam-osio sekä Marionin ja Eddien tapaaminen, joossa Marion 77 -vuotiaana palaa takaisin Eddien luo! Lisääksi kaipasin sitä kohtausta, jossa Ruth rökittää polven sikamieehltä, joka käy hänen kimppuunsa.

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Minäkin ajattelin aluksi, että Basinger surkea valinta, mutta hän kasvoi elokuvan aikana juuri Irvingin kirjoittaman juonen tapaisesti, että oikein hyvä.

Mutta tuo Ted! Minusta kirjassa Ted oli jotenkin ymmärtäväisen julma Marionille - siis julma teoillaan, mutta ymmärsi häntä. Minustä ehkä tämä näyttelijä oli liian 'babyface' tähän rooliin, mutta vaihtoehdoista en tiedä, olisiko kukaan muu sopinutkaan näin hyvin tähän rooliin.

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Ja ruthin näyttelijä oli tosi onnistunut!

Sooloilija (=Soolis) kirjoitti...

Jael, muistahan katsoa. Elokuva antaa ajattelemisen aihetta moniin aisoihin.

Leena, juu vaikka elokuva ei pystynyt olemaan laajempi ja rönsyilevämpi niin antoi se kuitenkin hyvän kuvan siitä hetkestä ja ajasta. Tv-sarja olisi kaikkein paras vaihtoehto ollut Leski vuoden verran-romaaniin, joka on todella monitasoinen!

Ainoa, joka jäi hieman sivuhahmoksi tässä elokuvass oli Eddien näyttelijä.

Sooloilija (=Soolis) kirjoitti...

Tuure, näinkin..
Minä liputan silti Jeff Bridgesin nimeen!
Elle Fanning oli tosi mainio pikkutyttö!

tiinanen kirjoitti...

Mulla tää leffa odottaa vielä digiboxilla (niinkuin tosi moni muukin...) :)

lumiomena kirjoitti...

Katsoin eilen elokuvan alkuosan, loppu odottaa boksilla. Todella loistavat näyttelijät! Jeff Bridges on mielestäni hyvä elokuvassa kuin elokuvassa ja sopi tähän niin erinomaisesti. Kim Basinger oli myönteinen yllätys. Ihan Irvingin kirjan henkeä elokuva ei mielestäni tavoittanut, mutta ainakin alkunsa osalta onnistui kuitenkin varsin hyvin.

Katriina kirjoitti...

Höh, miten meni multa ihan ohi, harmi!

Paivi kirjoitti...

Mulla menee niin helposti nämä telkkuleffat ohi, en ikinä muista laittaa mitään tulemaan boksille... pöh.

Minä olen tuosta Basingerista alkanut pitää enemmän näin vanhempana, ja hän tosiaan sopii moniin omantyylisiin rooleihin aivan loistavasti, vaikka tosiaan onkin vähän sellainen "pieniääninen nainen".

Helena kirjoitti...

Minä olen aina pitänyt Kim Basingeristä, hän on jotenkin niin luonnollinen. Ja vanhemmiten hän on myös saanut uskottavuutta näyttelijänä ja monesti yllättänyt.

piilomaja kirjoitti...

Pidän kovasti tästä elokuvasta. Jeff Bridges on loistava.
Ei nyt muuta!

hanne kirjoitti...

Mun piti eilen katsoa tämä leffa mutta sit en ehtinytkään..harmitus..
Saahan sitä varmaankin v ideolainaamoista...