lauantai 6. maaliskuuta 2010

Tina Turnerin sydäntäsärkevä tarina

Tämä elokuva tv:stä katsottuna, leppoisana lauantai-iltana oli melkein liikaa.
Minun piti välillä käydä syömässä, keittää teetä, mutta elokuva pyöri taustalla.
Ajoittain kurkkua kuristi, kosketti todella.
Tämä What's Love Got To Do With it-elokuva pohjautuu Tina Turneriin omaelämäkertaan, käsikirjoitustyössäkin Tina on itse ollut mukana. Joten kaikki on totta.

Tarina on tuttu: nuori kokematon tyttönen joutuu kokeneen ja kuuluisan miehen pauloihin. Mies osaa hurmata jopa tyttären äidinkin, ja mies tekee naisestaan kuuluisan laulajan. Kulissien takana mies on alusta lähtien narsisti, huumeiden käyttäjä, pettäjä ja väkivaltainen. Nuori vaimo kestää, ja luulee pitkään, että aina on viimeinen lyönti. Mutta alistaminen jatkuu. Miehen huumekierre syvenee ja narsismi pahenee.
Lopulta Tina Turner pakenee pahaa Ike Turneria, ja pelastaa oman elämänsä.

Elokuvan näyttelijät ovat karmaisevan tosia. Laurence Fishburne on iljettävä ja niljakas Ike Turner, Angela Basset on vahva ja herttainen Tina, oikealta nimeltään Anna Mae. Basset elää roolinsa Tinana läpi elokuvan valtavalla tunteella. Angela Basset ilmentää sydäntäsärkevästi Tinan surua ja pelkoa, mutta ennenkaikkea hän tuo esille oikean Tina Turnerin äidillisen ja empaattisen luonteen.

(kuvassa Angela Basset Tinana)
Tina Turneria sanotaan aina vahvaksi naiseksi, mutta kuinka kovan hinnan hän on joutunut maksamaan vapaudestaan ja vahvuudestaan. Hän eli vuosikausia täysin alistettuna. Iken seurassa hän ei usein saanut edes puhua julkisuudessa. Väkivalta kohdistui myös parin lapsiin, joista yksi on biologinen poika ja toiset kaksi poikaa ovat Iken poikia ensimmäisestä liitosta. Tina otti lapset hoiviinsa ihan pieninä. 

Sen jälkeen kun Tina pääsi Ikestä eroon, hän ei ole enää koskaan vaiennut.
Aina kun näemme kuvia Tinasta, hän hymyilee. Pitkään oli aikoja, jolloin hän ei hymyillyt eikä nauranut.

Ike Turner eli pitkähkön elämän, ja kuoli lopulta vuonna 2007, kokaiinin yliannostukseen.
Tina ja lapset eivät menneet hautajaisiin.
*
Elokuvan traileri tässä. Tina Turner laulaa itse kaikki elokuvan laulut.
*
Tina Turner = Anna Mae Bullock on syntynyt 26.11.1939.

15 kommenttia:

lumiomena kirjoitti...

Leffa on hyvä ja vaikuttava, vahva. Eräs parhaista ystävistäni on Tina Turner-fani ja hänen kanssaan katsoimme opiskeluaikoina elokuvan moneen kertaan. Tänään en elokuvaa katsonutkaan, mutta se on pysynyt mielessäni. Tina Turnerilla on valovoimaa ja karismaa, kuten myös Angela Bassetilla.

Sooloilija (=Soolis) kirjoitti...

Lumiomena, tämä elokuva oli tosiaankin vuodelta -93 ja minäkin olen joskus silloin 90-luvulla nähnyt. Nyt palautui taas kaikki mieliin..
Rankka tarina, ja jää varmasti mieliin.
Hatunnosto Tinalle!

Helena kirjoitti...

Näin elokuvan vuosia sitten ja se teki kyllä vahvan vaikutuksen. Tina Turneria olen aina arvostanut.

Sooloilija (=Soolis) kirjoitti...

Helena, minäkin tosiaan näin vuosia sitten, ja eilen kaikki palautui mieleen. Karmaisevana.
Tina on ainutlaatuinen!

Leena Lumi kirjoitti...

Tina Turner kuuluu sarjaan Naiset, joita ihailen. Ja hän selvisi! Olkoon hän esimerkkinä meille kaikille lähtemisestä, mutta mielummin vähän nopeammasta lähdöstä. Se on vain niin, että narsistin uhri ei tajua omaa tilaansa ennen kuin katsomaan pakotettuna. Olen nähnyt asian hyvin likeltä.

Hyvä Tina!

Sooloilija (=Soolis) kirjoitti...

Leena, hyvä kun otit esille tuon narsismin, ja määritelmän. Se on niin totta. Myös läheltä seurannut.

Tytti kirjoitti...

Oi, minulta meni leffa ohi. Olen sen kyllä nähnyt silloin 90-luvulla ja se teki kyllä vaikutuksen.

♥ Hannele på Hisingen kirjoitti...

Mahtava mummu.

Päivi kirjoitti...

Nyt harmittaa, koska en nähnyt elokuvaa eilen. En tiedä, olisinko sitä kestänyt, sillä jo kuvauksesi leffasta sai kyyneleet silmiini.

Anonyymi kirjoitti...

Harmi, elokuva jäi näkemättä. Tinan näin livenä ja on mahtava. Toivottavasti hänen tarinansa antaa toivoa lähteä alistetun asemasta elämään omaa elämää.
-arja-

Päivi kirjoitti...

Nyt näin leffan ja oikeassa olit. Muutaman kerran suunnittelin lähteväni pakoon (keitiiöön, vessaan, tupakalle) tarinan kauhistuttavia, mutta useaan kertaan kuultuja kohtauksia. Miten onkaan eri asia nähdä ne.

Katsoin, nieleskelin kyyneliä, säälin kovasti Tina Turneria ja odotin hänen voimansa ja vihansa kasvamista. En tiedä, olisinko pystynyt katsomaan, jos elokuva olisi jättänyt Tinan narsistisen psykopaatin luokse.

Toivon, että kukaan ei joutuisi narsistin lumoihin, mutta ei siinä toivomukseni taida auttaa. Ike Turnerkin oli hyvin hurmaava aluksi.

Olen niin vanha, että muistan uutiset Ike ja Tina Turnerin avioerosta. Vihdoinkin, taisi olla yleisin kommentti uutisissa ja jutuissa heidän liitostaan.

Anonyymi kirjoitti...

Nytpä kommentoin täällä kaikille,jotka jo maaliskuussa jättivät tänne kommenttia, sekä erityisesti Päiville, joka palasi tänne lokakuussa uudelleen:

huomasin, että elokuva tuli uusintana, vilkaisin vähän, ja heti iski kauhea ahdistus. En halunnut enää katsoa. Mutta hyvä Päivi, että uskalsit katsoa.

Mahtavaa, että Tinan voima ja viha kasvoivat, ja hän pystyi lähtemään. Se on varmasti parasta mitä Tinalle on tapahtunut koskaan.

Toivon Anna Maelle - Tina Turnerille vielä pitkää ja onnellista elämää !!!

terveisin Sooloilija

Anonyymi kirjoitti...

Eilen tuli tämä elokuva ja katsoin sen. Itkua melkein päästin kun seurasin elokuvaa! Tiedän miltä tuntuu kun on narsistinen ihminen elämässä. Se vapauttaa ihmisen kun pääsee hänestä yli!

Anonyymi kirjoitti...

Eilen tuli tämä elokuva ja katsoin sen. Itkua melkein päästin kun seurasin elokuvaa! Tiedän miltä tuntuu kun on narsistinen ihminen elämässä. Se vapauttaa ihmisen kun pääsee hänestä yli!

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi, varmasti on vapauttava tunne kun narsistista pääsee eroon! Tinakin pääsi, ja kuten jutussa kirjoitin, on sen jälkeen hymyillyt ja nauranut paljon!

t. Sooloilija