sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Date Night - ihan kelvollinen komedia

 *
Ei pitäisi, mutta tein kuitenkin niin: luin arvosteluja Date Night-elokuvasta ennen elokuviin menoa. Vähän harmitti. Arvostelut nimittäin erosivat toisistaan kuin yö ja päivä. Toisen mielestä tämä oli ennalta-arvattavissa oleva lattea kahden tähden elokuva. Toisen kriitikon mielestä tämä on neljän tähden ihmissuhdekomedia, joiden näyttelijät ovat huippuluokkaa jne.
Tältä pohjalta minun piti muodostaa oma mielikuvani, mutta lähinnä halusin vain nautiskella ja olla rentona elokuvissa. Ja sainkin olla. 
Date Nightin avioparia näyttelevät Tina Fey ja Steve Carell ovat juuri sellainen pari, jonka avioliitto on hieman väljähtänyt, vaikka rakkautta onkin. Heillä on pieniä lapsia, kiireiset työt ja he asuvat New Jerseyssä ihan mukavassa omakotitalossa.. Mutta kerran he päättävät lähteä 'kaupunkiin' eli Manhattin uusimpaan ja hienoimpaan ravintolaan syömään, eli viettämään Date Night-iltaa. Siitä alkaa tapahtumaketju, jossa heitä luullaan toiseksi pariskunnaksi. Sillä toisella pariskunnalla on tietenkin poliisit ja mafiapomot kannoillaan, on kadonnutta muistitikkua ym.


Siinä mielessä ennalta-arvattava on juoni, että kaikkihan me tiedämme jo alkumetreiltä, että tarina päättyy puolentoista tunnin kuluttua ihan hyvin. Ja aviopari huomaa rakastavansa toisiaan, sillä kiperässä paikassa he ovat toimineet hyvin yhteen ja ovat olleet huolestuineita toisistaan.
*
Date Nightin pääpari Tina Fey ja Steve Carell ovat hurmaavia, aikuisia ihmisiä, jotka näyttelevät ajoittain hyvin fyysisesti. He käyttävät ilmeitä, eleitä ja ääniä sujuvasti ja hauskasti. Silti missään vaiheessa ei mennä yli. Tina Fey on uraäitinä täysin uskottava ja Carell on tavallisista tavallisin, mutta niin täydellinen aviomies ja isä lapsilleen kuin vain voisi toivoa. 
*
Date Nightin sivuhenkilöt on myös hyvin tarkkaan mietitty: rikollisliigan pomona, mafiosohenkisenä yksinvaltiaana jyrisee Ray Liotta: kaikkien pahisten isähahmo! Upea, hieman parodinenkin rooli Liottalta!
Myös yläkuvan Mark Wahlberg tekee mielestäni itseironisen roolin paidattomana hilluvana naistenmiehenä, jolla on kultainen sydän, ja halua aina auttaa naista hädässä, ja siinä sivussa vähän mustasukkaista aviomiestäkin. 

Steve Carell & Tina Fey yhdessä hyvinrakennetussa kohtauksessaan.
*
Date Nightissa on vanhanajan komediallisia aineksia. Mutta tietenkin mukaan on ympätty kohtuuden rajoissa pysytellen myös vauhdikasta takaa-ajoa, sillä ainahan siitä takaa-ajo tulee jos rikollisliiga on perässä ja tavallista avioparia luullaan rikollisiksi. 
Elokuvassa vilisee sivurooleissa jänniä näytteljävalintoja, jotka selvästi nauttivat pienistä sivurooleistaan:
mm. Mark Ruffalo, James Franco, ja jo aiemmin mainitut Ray Liotta ja Mark Wahlberg.
*

Date Night on selvästi älykkääksi komediaksi pyrkinyt elokuva, joka pohdiskelee ajoittain syvällisestikin parisuhdetta ja avioliittoa. Mutta pientä puristusta terävyyteen olisin vielä kaivannut, vieläkin hieman ronskimpaa ja kriittisempää otetta, mutta hyvä näinkin. Ei huono elokuva. 
Mutta ehkäpä taas hieman väärin markkinoitu: sopii ehkä paremmin meille aikuisille, jotka olemme avioliitossa tai eronneet. Nuorison mielestä tämä voisi olla aika tylsäkin elokuva.

Traileri tässä.

4 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Tästä leffasta olen kuullut paljon,ja ehkä sen takia,kun täällä on näytetty paljon sitä kohtausta,missä israelilainen näyttelijätär. Muutenkin näyttelijävalinnoiltaa kuulostaa mielenkiintoiselta,joten pitää kyllä nähdä tämä.

Sooloilija kirjoitti...

Jael, tämä on sellainen mukava 'välipalaleffa'. Israelilaisen naisen osuus on suht pieni, mutta jää mieliin kyllä..

Leena Lumi kirjoitti...

Soolis, mietippä sitä, jos tämä olisikin brittituotantoa...Sitten ehkä enempi sitä syvällisyyttä, särmää etc. Minä usein kaipaan amerikkalaisissa leffoissa 'sitä jotakin'...tosin tänä talvena nähty pari poikkeusta...

Sooloilija kirjoitti...

Leena, mietin myös miltä brittiversio näyttäisi. Tässä on hyvät näyttelijät, mutta Briteistä löytyisi varmasti myös mahtava pari.