lauantai 6. marraskuuta 2010

Infamous - Kunniaton : Truman Capote luo Kylmäverisesti-romaaniaan

*
Tasan kaksi vuotta sitten katsoin Philip Seymour Hoffmanin huikean tulkinnan Truman Capotena, sen, mistä hänet Oscarilla palkittiin Capote-elokuvassa.
Nyt, kahden vuoden hengähdystauon pidettyäni, olin valmis katsomaan toisen näkökulman, toisilla näyttelijöillä, mutta saman tarinan.
Nyt kirjailija Capotena näyttelee britti Toby Jones ja hänen kanssaan ystävystyvänä tappaja-Perrynä todella järisyttävän herkän roolin tekevä Daniel Craig.
Elokuva on vuodelta 2006.
*
Tämä Kunniaton tarttui mukaani kirjastosta, enkä tiennyt siitä mitään; pidin sitä lähinnä 'Capote kakkosena', mutta moni pitää tätä syvällisempänä tutkielmana, lähes dokumentaarisena kuvauksena Truman Capoten ja neljä ihmistä surmanneen Perry Smithin eriskummallisen väkevästä ystävyyssuhteesta.
Elokuva kertoo, että Truman Capote upposi tositarinaan syvälle vuosikausiksi, se muutti hänen suhtautumistaan elämään. Kun kirja Kylmäverisesti vihdoin julkaistiin vuonna 1966 (murha tapahtui 1959), ei Truman Capote enää koskaan sen jälkeen kirjoittanut mitään niin suurta. Hänen ystävänsä sanovat elokuvassa, että Perryn mukana kuoli myös osittain Truman itse.
*

Tämän elokuvan nähtyäni ajattelin, että maailmassa on niin paljon näkemättömiä elokuvia ja lukemattomia kirjoja! Tämäkin Infamous melkein lipui ohitseni. Se olisi ollut menetys, josta en olisi tiennyt mitään.
Suurimpana, syvällisimpänä ja kauneimpana tähtenä elokuvassa loisti
Daniel Craig.
Väheksymättä yhtään muita näyttelijöitä, joiden joukkoon kuuluivat Truman Capotea näyttelevän Toby Jonesin lisäksi mm.: Sandra Bullock, Gwyneth Paltrow, Sigourney Weaver, Jeff Daniels, Hope Davis ja Isabella Rosselini.
 


7 kommenttia:

hanne kirjoitti...

Kiitos sinulle,
alkoi kiinnostaa..

Sooloilija kirjoitti...

Hanne, ja jos ei muualta, niin kirjastosta pitäisi löytyä, ainakin meidän kaupungissa.

Birgitta kirjoitti...

Tämä leffa tuli jo toisen kerran tässä viikon sisällä esille, joten selvästikin on tarkoitus, että näen sen.

Toivoisin sellaista hiljaista pitkää viikonloppua ihan vaan elokuvia ja itseä varten. Ehkä kuitenkin vaan käyn vuokraamossa ja katson tämän lähiaikoina =)

Sooloilija kirjoitti...

Birgitta, löytyisiköhän tämä vuokraamoistakin, toivottavasti. Tätä ei kannata ohittaa jos tarina kiinnostaa, ja hyvät näyttelijäsuoritukset.

maria kirjoitti...

Olin kuullut leffasta, mutta unohtanut tämän! Hyvä, kun otit esille, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta.
ps. mulla ajatuksessa pitää vapaapäivä - ja viettää se vain leffojen parissa. Katsotaan onnistuuko!

Paivi [Elokuvablogi.com] kirjoitti...

Minäpä en ollut tästä versiosta kuullutkaan. Katsoin jokin aika sitten version nimeltä Kylmäverisesti vuodelta 1967 (http://www.imdb.com/title/tt0061809/), ja samaan syssyyn juuri tuon Capoten. Mielenkiintoinen paketti oli nuo kaksi! Voisipa joskus tämän Kunniattomankin vilkaista.

Sooloilija kirjoitti...

Päivi, tuota vuoden 67 versiota en ole nähnyt. Kylläpä on monta versiota ja monta näkökulmaa. Tarina ja itse Truman Capote olivat niin kiinnostavia.