lauantai 13. marraskuuta 2010

Jill Clayburgh - ajatuksia näyttelijästä

Jill Clayburgh
30.4.1944 - 5.11.2010
*
Viime viikolla 66-vuotiaana kuollut Jill Clayburgh sairasti leukemiaa noin 20 vuoden ajan.
Hänen viimeisimmäksi elokuvaroolikseen jäi esiintyminen Jake Gyllenhaal&Anne Hathaway-elokuvassa Love and Other Drugs, joka on pian tulossa Suomenkin teattereihin..
Suurelle yleisölle Clayburgh oli tuttu monista tv-sarjarooleistaan,
mutta itse tutustuin tähän säkenöivään ja ihanaan naisnäyttelijään jo 80-luvulla kun harrastin intohimoisesti elokuvia jo nuorena naisena..

Muistan Jill Clayburghin tehneen aina itsenäisen, vahvan, jopa feministishenkisten naisten rooleja. Hänen kuuluisin ja palkituin elokuvansa on Eronnut nainen - An Unmarried Woman vuodelta 1978. Olen nähnyt elokuvan joskus 80-luvulla. Silloin se oli tuore tapaus - Jillin esittämä nainen pyrki hienosti tulkiten eroon avioeron aiheuttamista masennus- ja itsesyytösajatuksista. Nainen jatkaa elämäänsä itsenäisenä sinkkunaisena. Rooli, joka on tehty yli 30 vuotta sitten, on kaikkien sinkkuelokuvien äiti! 
Jill Clayburghin nainen viestittää, että naisen elämään mahtuu niin paljon muutakin kuin miehet ja sydänsurut.
*
Vuosien varrella seurasin tämän kunnioitusta herättävän naisen elämää. Jill ei esiintynyt juorulehdistössä, hän ei vaihtanut puolisoita kuin paitaa, eikä hän viihtynyt punaisella matolla..Hänellä oli aviomies ja kaksi lasta, joista 80-luvun alussa syntynyt tytär on valinnut äitinsä ammatin.
Jill seurusteli Al Pacinon kanssa viiden vuoden ajan vuosina 1970-75, mutta meni naimisiin vuonna -79 ja pysyi naimisissa saman miehen kanssa loppuun asti.
Meryl Streep oli vuosikymmeniä hänen hyvä ystävänsä.
Viimeiset 20 vuotta Jill sairasti tuota alussa mainittua hirvittävää leukemiaa, johon hänen voimansa viimein uupuivat viikko sitten.
*
Jill Clayburgh teki rooleja, jotka herättivät keskustelua, kuten esim. rooli oopperalaulajana Bernardo Bertoluccin elokuvassa La Luna (vuodelta 1979). Bertoluccin Kuu-nimen suomeksi saanut elokuva oli aikanaan kiistelty ja kritisoitu, mutta Clayburghin roolisuoritusta pidettiin rohkeana ja edistyksellisenä.
*
Viime viikolla kun Jill Clayburghin kuolinuutinen saavutti Suomenkin, uutisoi Ilta-Sanomat asiasta otsikolla:
Ally McBealin äiti kuoli.
Olin pöyristynyt otsikoinnista. Ehkä sillä haluttiin saada kansa lukemaan, että kuka ihme amerikkalainen näyttelijä nyt onkaan kuollut.
(Ehkä maassamme tosiaan on joku henkilö, jolle Jill Clayburghin nimi ei sano mitään, mutta että Ally McBealin äiti! Törkeää otsikointia!).
*
Tässä Jill Clayburghin työtoveri Jake Gyllenhaal (Anne Hathaway vierellään) muistelee koskettavin sanoin näyttelijäystäväänsä Jill Clayburghia:

 *

8 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Wau, mikä nainen! Hän on elänyt vetätyvänä ehkä tavalliselle elokuvakatsojalle, kuten minä. Saatan nähdä kiinnostaviakin filmejä tietämättä kuka näytteli vaikka pääroolissa.

20 vuotta leukemiaa kuulostaa tosi kovalta...Nyt odotan tuota 'Jake-leffaa' vielä enemmän, mutta siihen tuli uusia sävyjä.

Uskaltaako sinulta kysyä, onko hän oikeasti Allyn äiti? Minä en tiedä...Ally on tähti, jota inhosin kunnes tuli Brothers & Sisters ja lopun tiedätkin.

Erittäin kiinnostava postaus!

Sooloilija kirjoitti...

Leena, minäkin odotan nyt kovasti tuota Love and other drugs-elokuvaa, se voi yllättää..

Minun piti kyllä vähän aikaa miettiä tuota Ally McBeal-asiaa, mutta siis siinä sarjassa Jill Clayburgh esitti kuulemma Allyn äitiä. Eli ei ole siis Calista Flockhartin äiti.. Katsoin kyllä Ally-sarjan, mutta hänen äitinsä siinä on jäänyt jotenkin pimentoon..

Leena Lumi kirjoitti...

Well;-) Tulin tänne nyt paniikissa, kun tietenkin tarkoitin 'onko hän Calistan äiti?' Eli ei siis.

Sitten tuli mieleeni, että kuinka usein ja paljon kirjoitetaan samoista ja aina vain samoista menestystähdistä, menestyskirjoita, menestysleffoista...ja monta kiinnostavaa, jotka ovat vähän varjossa, saattaa mennä ohi...

Minulle tulee usein vastareaktio, kun jotain myydään paljon, että 'sitä kirjaa en sitten luekaan' ja 'sitä filmiä en sitten katsokaan'. Ja on myös näyttelijöitä, jotka joskus olivat paljonkin esillä, ja nyt heistä ei kuule enää mitään.

Elisa kirjoitti...

Minäkin ihmettelin noita löööppejä. Itse en tod muistanut ko näyttelijää Ally McBealin äidin roolista.

Kuulosti oikein hienolta naiselta tämä näyttelijä. Rauha hänen sielulleen. Kiitos tästä ja leppoisaa la iltaa!

Ps, Mikä siinä on, että la iltana EI TULE mitään telkasta, juuri silloin kun sitä olisi aikaa töllöttelyyn.

Katriina, kirjoitti...

Minä muistan vain sen Eronnut nainen -elokuvan ja sen, että Jill Clayburgh oli taitava näyttelijä erikoisen näköinen tähdeksi. Ei ollenkaan tusinakaunotar, vaan persoonallinen ja aito nainen.

Sooloilija kirjoitti...

Leena, minähän voisin kirjoittaa aina silloin tällöin näyttelijöistä, jotka eivät paistattele aina niissä kirkkaimmissa valoissa punaisilla matoilla, mutta jotka ovat uskomattoman hyviä ja karismaattisia näyttelijöitä. Heti tulee mieleen vaikka ketä.

Elisa, minä ajattelen myös, että Clayburgh oli hieno näyttelijä ja hurmaava nainen.

Ei muuten tosiaan oikein tule. Lauantait ovat huonoin tv-ilta koko viikolla. Miksi ei tule vaikka edes hyviä sarjoja. Nekin tulevat arkisin. Esim. Nurse Jackie olisi täydellinen lauantai-iltaan.

Katriina, hän oli tosiaan tähdeksi erikoisen näköinen. Kaunis, mutta ei muovinen. Hänellä oli juutalainen ja new yorkilainen tausta. Hän ei pienennyttänyt nenäänsä tikun ohueksi ym. Upea nainen, verta ja lihaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hämmästelin myös tuota Iltiksen otsikointia. Jill oli myös yksi minun suosikkejani valkokankaan naisista ja tulee pysymään. Hänen karismansa on vailla vertaa ja se huokuu sieltä filmeistä. Surullinen uutinen se oli.

Sooloilija kirjoitti...

Lepis, sinäkin huomasit.
Clayburghin karisma oli vahvaa, tulee ensimmäisenä mieleen, että lämmin ihminen.