tiistai 1. helmikuuta 2011

Kuninkaan puhe koskettaa ja valloittaa

Geoffrey Rush & Helena Bonham Carter & Colin Firth
- Kuninkaan ystävä & Kuningatar & Kuningas
*
Voiko tämän paremmaksi enää paljon näyttelijäkaarti elokuvassa tulla?
Kuinka monta Oscaria Kuninkaan puhe saakaan?

On hyvä, ettei tiedä liikoja eikä ole katsonut liikaa klippejä 
Kuninkaan puheesta
ennen elokuviin menoa. Harvoin olen kokenut sellaista tuoreuden ja yllätyksellisyyden tunnetta kuin katsoessani tätä elokuvaa elokuvateatterin pehmeässä pimeässä. Yleisöä oli paljon. Kaikenikäisiä katsojia. 
Me kaikki katsoimme lähes henkeä pidätellen kuinka Colin Firthin
(jota perhepiirissä Bertieksi sanottiin),
kärsii suoranaista tuskaa joutuessaan puhumaan julkisesti, sillä hän kärsii pahasta änkytyksestä.
Onneksi hänellä on apunaan ja ystävänään australialainen itseoppinut puheterapeutti, jonka roolin mainio ja karismaattinen Geoffrey Rush näyttelee niin rennosti, tuoden draamaelokuvaan ripauksen kuivaa brittihuumoria.

Helena Bonham Carterin näyttelemä kuningataräiti on juuri niin hienostunut, hienosteleva ja rakastava puoliso kuninkaalle kuin vain voi kuvitella oikeankin Kuningataräiti-Elizabethin olleen. Hänhän eli pitkän elämän, hän kuoli vuonna 2002 peräti 101-vuotiaana.

Elokuvassa eletään 1930-luvun puoliväliä, nykyinen kuningatar Elizabeth ja sisar Margaret ovat vielä pieniä tyttöjä, heillä on rakastava isä, josta tulee yhtäkkiä kuningas, sillä kuninkaan veli luopuu vallasta mennäkseen naimisiin amerikkalaisen, eronneen Wallis Simpsonin kanssa. Se oli aikanaan suuri skandaali eikä monarkkia olisi koskaan kestänyt sitä, että amerikkalaisesta, ei-katolisesta naisesta olisi tullut maan kuningatar.

Tarina on tuttu, mutta silti hieman etäinen. Olen aina seurannut kuninkaallisten elämää, etenkin Brittien kuninkaallisia, mutta olen mennyt ajoittain sekaisinkin, sillä perhepiiri on ollut aina niin laaja ja monien nimet kaltaisiaan. Tämä Kuninkaan puhe selventää monta asiaa ja tuo kuningashuonetta ja sen elämää todella lähelle katsojaa.

Saamme nähdä elokuvassa mm. symbioottista, hellää ja todellista rakkautta.
Kuningas ja Kuningatar rakastivat aidosti toisiaan. Kuningataräiti Elizabethista tuli leski jo vuonna 1952, jolloin hänen rakas puolisonsa Kuningas-Bertie kuoli. Keuhkosyöpä vei Kuninkaan aivan liian aikaisin. Niinpä Kuninkaan tyttärestä Elizabethista tuli uusi Kuningatar samana vuonna, vain 26-vuotiaana.
*
Nyt en kerro enempää. Elokuva on nähtävä itse. On ihastuttava herkkään, vähän ujoon Kuninkaaseen. On elettävä mukana hänen suuressa puheessaan kansalleen. Elokuva huipentuu koko ajan kohti loppua, ja lopussa omakin sydän hakkaa jännityksestä.

Tässä kuitenkin yksi kohtaus elokuvasta. 
Kuninkaan ja puheterapeutin kohtaaminen, elinikäisen ystävyyden hidas alku:

*
Tähtiä ropisee tälle elokuvalle täydet. Ja Oscareita tulee ihan varmasti hyvin monta. Kerrankin, tai pitkästä aikaa, olisin oscarkomitean kanssa samaa mieltä jos Kuninkaan puhe palkittaisiin hyvin monella pystillä, onhan se ehdolla peräti 12 kategoriassa. Tähän juttuun en edes saanut kirjoitettua upeasta puvustuksesta, lavastuksesta ja käsikirjoituksesta.
*
ps:
Colin Firth on ihan Kuningas !

22 kommenttia:

Hane kirjoitti...

Voi että kuinka nuorelta Colin tuossa ylimmäisessä kuvassa näyttääkään ! Ihan kuin Ylpeys ja ennakkoluulossa !
Oikeassa olet Colin on KING !
Ja kiitos sinulle !
DVD tuli eilen ja oli tosi upea valinta ! harmittelin silloin kun se tuli telkusta, kun en nähnyt siitä kuin lopun. No, nyt minulla on mahdollisuus katsoa koko leffa !
KIITOS Soolis !!!!

Sooloilija kirjoitti...

Hane, oleppa hyvä. (Mietin onko juuri tuota Coco-elokuvaa vielä tullut tv:stä, se oli se toinen versio, joka tuli).
Totta, Colin näyttää ihan samalta kuin Ylpeys ja ennakkoluulossa.. Huoh!

Anioni kirjoitti...

Kiitos hienosta arvioinnista. Olen just huomenna menossa katsomaan tuon leffan, ja odotan innolla (vaikka en Colin-fani olekaan) :)

Leena Lumi kirjoitti...

Oi!, rakastan brittiläisyyttä. Melkein kaikkea siinä. Silti tämän elokuvan kinnostavin minulle on Geoffrey Rush, sillä Loisto, jossa hän on pääosassa kuuluu elämäni 'TOP-teniin'.

Ostan tämän filmin heti kun tulee myyntiin.

Kiitos tästä arvostelusta ja yhdestä vinkistä, jonka nyt sain...

Katriina kirjoitti...

Hyvä juttu, tämä elokuva kuulostaa NIIN houkuttelevalta! Mutta huokaus, ei ole tulossa tänne vielä ensi viikollakaan.

(Finnkinon nettisivu on muuttunut niin omituisen näköiseksi, etten millään meinaa osata löytää sieltä, mitä haen.)

Rita kirjoitti...

Vaikuttaa katsomisen arvoiselta. Kiitos esittelystä!

Mervi kirjoitti...

Tuo Coco-elokuva on pyörinyt jonkin aikaa Canal plussalla, sieltä sen katsoin. Kuninkaan puhe on pakko nähdä!

Sooloilija kirjoitti...

Anioni, toivottavasti kolahtaa sinuunkin tämä elokuva. Kerrohan sitten.

Leena, minä myös niin tykkään kaikesta brittihenkisyydestä.
Kiva kun sain olla vinkin antajana..
Loistoa en ole nähnyt pitkiin aikoihin.

Katriina, voi että, tulisi nyt teillekin päin, ja pian!
Ihan samaa mieltä olen Finnkinon sivu-uudistuksesta. Sekavammaksi meni. Lippujen varaus myös, tökkii usein.

Rita, oleppa hyvä. Tämä on sellainen elokuva, että jos käy vain muutaman kerran vuodessa elokuvissa, niin yksi katsotuista voisi olla tämä. Tunnelma on tiivis juuri isolla kankaalla.

Mervi, no niinpä tietenkin, en ajatellutkaan näitä muita kanavia, minulla kun ei Canal plussaa näy niin en seuraa koskaan sen ohjelmistoa.

hanne virtauksesta kirjoitti...

Laitoin eilen sulle tänne kommenttin, mutta se ei olekkaan ??

No, laitan uuden=)

Kiinnostaa tuo elokuva. Eli onko se jo vuokraamoissa?

Saineilen sen "Camille Claudell"-elokuvan.
Ekana tuli mieleen, että aika pikä se oli, oli hyvin voinut tiivistää..
Kirja piti enemmän hallussaan minua. Ehkä osittain myöe sen vuoksi koska tekstitys oli englanniksi..
Mutta laitoin leffan kiertoon. Jos olet kiinnostunut, voin lähettää sen sulle katsottavaksi, jos haluat, sit kun saan sen takaisin..

Sooloilija kirjoitti...

Hanne, ei ole näkynyt, mihin lie kadonnut. Vai laitoitko jonkun toisen jutun kohdalle?

Tämä Kuninkaan puhe tuli juuri viime viikolla leffateattereihin.. Milloin lie tuleekaan dvd:lle, olisiko alkukesästä tai yleensäkin muutaman kuukauden kuluttua.

Voi olla, että löydän sen täältä kirjastosta eli ei tarvitse välttämättä lähettää tänne päin Camille Claudelia. Haluaisin kuitenkin katsoa suomenkielisillä tekstityksillä, varsinkin jos elokuvassa puhutaan ranskaa, jota en ymmärrä kuin muutaman sanan verran..

Elisa kirjoitti...

Kiitos tästä! Näin äkkiseltään on pakko myöntää, että tarina puheongelmista ja esiintymispelosta kärsivästä kuninkaallisesta ja siitä kuinka hän siitä selvisi, ei tunnu kovin innostavalta, ja kuitenkin Colin Firth+Geoffrey Rush fanina ja mahtavia leffa-arvosteluja lukeneena tämä leffa on ihan pakko nähdä.

Sooloilija kirjoitti...

Elisa, ole hyvä. Aihe oli jännä, lähestymistapa hyvin raikas, väliin jopa hauska, mutta silti koko elokuva on suurta draamaa ! Ihan mestariteos!

Maria kirjoitti...

Voi kiitos !Ihana postaus aivan häkellyttävän suloisesta ja koskettavasta elokuvasta.

Varpunen kirjoitti...

Tää on saanut kyllä joka suunnasta niin paljon kehuja, että kyllä tää varmaan täytyy mennä kurkistamaan. Näyttelijäkaartista voi ainakin odottaa jo paljon. :)

Mikaela kirjoitti...

Miten mä arvasinkin että rakastaisit tätä elokuvaa ;O) Nyt vaan peukut pystyyn ihanalle Colinille!!

Birgitta kirjoitti...

Ehkä ensiviikolla =) tai ehkä jo huomenna =D

Alin kuvasi on aivan herkullinen (nam)

Sooloilija kirjoitti...

Maria, oleppa hyvä, kävit siis katsomassa. Minäkin sanoisin, että 'suloinen', vaikka se hieman oudolta saattaakin kuullostaa.

Varpunen, minusta oli jännää myös se, että yleisössä oli laaja ikähaarukka, nuorimmat ehkä 15v. ja vanhimmat siinä 70v. Eli sopii moneen makuun tämä draama.

Mikaela, peukut on Colinille todellakin pystyssä, vaikka vastassa on hienoja miesnäyttelijöitä, mutta Jeff Bridgesille ei nyt ehkä toista peräkkäistä Oscaria kuitenkaan..

Birgitta, alin kuva on elokuvan pressitilaisuudesta. Colin näyttää hyvin rennolta. Katsoin erään videon, jossa häntä haastateltiin elokuvasta, ja hän puhuu omana itsenään paljon nopeammin kuin olin kuvitellut. Hän antaa itsestään kuvan rauhallisena ja lempeänä miehenä, ja ehkä on sitäkin, mutta haastattelussa hän oli nopea ja särmikkäänkin oloinen.

Anioni kirjoitti...

Elokuva oli loistava. Colin-fani en ole vieläkään, mutta upean suorituksen hän tässä leffassa teki. En muista kovinkaan montaa leffaa, jossa reilu 2 h olisi mennyt niin nopeasti. Tarina ja jännitys piti koukussaan loppuun saakka. Lisäksi nautin sen ajan miljöistä ja puvustuksesta :)

Birgitta kirjoitti...

Kävin tänään katsomassa tän leffan ja kyllä oli upea!

Kuningataräiti -Elizabeth oli sanoinkuvaamattoman hieno ja ihanasti kuvattu. Olin aivan myyty aina kun näin hänet katsomassa tai kuuntelemassa miestään. Mikä tuki ja luotto. Ihanaa.

Puheharjoittelut olivat hienoja keskusteluja. Ei voi kuin kuvitella miten yksinäistä ja rajattua elämää kuninkaallisilla voi olla.

Upea tunnelma elokuvassa, hyvä, että kävin katsomassa teatterissa. Siellä tämä toimi! Jouduin vaan alkutaipaleella vaihtamaan paikkaa, kun joku aikuinen nainen potki selkämykseen =( Onneksi oli kaksi istuinta vieressä tyhjänä, joten siirryin toiseen tuoliin suosiolla ja tunsin vaan vaimeammat penkkirivin notkahdukset.

Tästäkin elokuvasta muuten oppi sen, että koulutus ei aina kerro kaikkea, taidot voi oppia luontaisesti muutenkin ja ne oikein käytettynä voi viedä ihan mihin vain =)

Ihanaa viikonloppua sinulle!

Sooloilija kirjoitti...

Anioni, aika tosiaan kului nopeasti ja draaman kaari oli mahtava! Vieläkin kylmät väreet lopusta.
Puvustus oli kerrassaan ihanaa!

Birgitta, oi, ihanaa, sinäkin ihastuit! Upea tunnelma siinä oli, harmi, että katsomiskokemuksesi häiriintyi alussa. Hienoa, että siirryit muualle istumaan.

JA MIKÄ IHME SE ON, ETTÄ PITÄÄ POTKIA ISTUINPENKIN SELKÄMYSTÄ, HÄH? OLEN SIITÄ ASIASTA TAAS VIHAINEN. JA ETTÄ AIKUINEN IHMINEN VIELÄ SE POTKIJA. ÄÄLIÖ!!!!

Mutta elokuvasta vielä: nautittavia olivat ne puheen harjoituskohtaukset. Colin tuntui todella uppoutuvan tähän rooliin, eikä häntä ajatellutkaan enää Colin Firthinä vaan ihan oikeana Kuninkaana.

Tytti kirjoitti...

Odottelen kovasti milloin elokuva tulee tänne kotikaupunkini pieneen teatteriin. Colin-fanina en jätä tätä väliin! Helsingin teatterit ovat kyllä lähellä nekin, mutta en pidä siitä hälinästä mikä niissä vallitsee. Lisäksi inhoan pop-cornin hajua :)

Sooloilija kirjoitti...

Tytti, kyllä se tulee jossain vaiheessa, toivotaan ainakin.
Hälinästä en minäkään tykkää, mutta popcornien tuoksu ei haittaa. :D