sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Rabbit Hole - Takaisin elämään

Nicole Kidman elokuvassa Rabbit Hole - Takaisin elämään
*
Nicole Kidman on ensi yönä ehdolla pääosa-Oscariin tästä Rabbit Hole-elokuvasta, jossa hän esittää äitiä, jonka pieni lapsi on kuollut tapaturmaisesti. Elokuva alkaa siitä, että kaikesta on kulunut 8 kuukautta. Kävin katsomassa elokuvan juuri ennen Oscareita.

Olen nähnyt nyt naispääosaehdokkaista Annette Beningin The Kids Are All Right-elokuvassa ja Nicole Kidmanin tässä elokuvassa. Muut ehdokkaat ovat Natalie Portman Black Swanissa, Jennifer Lawrence Winter's Bone-elokuvassa ja Michelle Williams Blue Valentine-elokuvassa. Onnea kaikille upeille naisille kisaan, mutta erityiesesti kuitenkin toivon ja luulen, että Natalie Portman vie pystin kotiin.
(Linkitysten alla kuvat näyttelijöistä rooleissaan).
*
Menin katsomaan Rabbit Hole-elokuvaa tietämättä siitä paljonkaan. Yhtään arvostelua en ollut siitä lukenut, vain juonenkulusta olin jotain lyhyesti katsastanut. Hyvä niin. Yhä enemmän haluan aina yllättyä kun istun elokuvissa katsomassa elokuvaa. Tämänkin elokuvan kohdalla kävi niin, että yllätyin pariinkin kertaan, sain jopa niitä ns. ahaa-elämyksiä, että 'ahaa, näinkö tämä menikin'.

Elokuvassa Nicole Kidmanin rinnalla näyttelee vahvasti myös perheen isänä Aaron Eckhart, joka tuo riipaisevasti esiin myös isän surun lapsen menetyksestä. Eckhartin roolisuoritus nousee ajoittain jopa ohi Nicole Kidmanin, mikä on yllättävää. 

Dianne Wiest tekee myös elämänmakuisen ja koskettavan roolin Nicole Kidmanin äitinä, 
joka myös on menettänyt yhden lapsistaan kuolemalle.

Nicole Kidmanin näyttelemän Beccan ja hänen äitinsä välit on kirjoitettu erityisen hienosti. Äidin ja tyttären suhde on vaikea, suru on yhteinen, sillä isoäitikin suree menetettyä lapsenlastaan ja omaa lastaan. 
Elokuva ei suinkaan ole koko aikaa synkkä eikä kyyneleitä vuodateta, siinä ollaan koko ajan menossa kohti uutta elämää, kuten suomenkielinen lisäotsikko elokuvan nimessä viittaakin: Takaisin elämään.

Elokuvan ohjaaja John Cameron Mitchell on monipuolinen elokuva-alalla: vuonna -63 syntynyt Mitchell näyttelee, käsikirjoittaa ja ohjaa. Tästä Rabbit Hole-elokuvasta hän on tehnyt arkipäiväisen näköisen, hienovaraisia tunteita sisältävän pienen, suuren elokuvan. Tarkkanäköinen suhtautuminen asioihin, kaikenlainen turhan glamourin karsiminen ja näyttelijöiden herkkyyden esiintuominen ovat olleet tässä elokuvassa ohjaaja Mitchellin vahvuuksia. Ei mitään turhia vetistelyä vaan todellisia tunteita. Elämästä voi löytyä lohtua, ja jopa iloa.

Kuvassa ohjaaja John Cameron Mitchell ohjaa Nicole Kidmania.

Nicole Kidmanista on sanottava tämän elokuvan nähtyäni, että kunnioitukseni häntä ja hänen tekemäänsä työtä kohtaan lisääntyi taas. Hän näyttää elokuvassa kauniilta ja luonnolliselta, esiintyen lähes koko elokuvan läpi hyvin vähäisellä meikillä. Kidman on koko ajan läsnä, hyvin vahvasti.

Nicolellekin soisin tästä roolista Oscarin.
Kaikki viisi naispääosaehdokasta ovat jo voittajia, se sanonta on niin totta!
*

12 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Nicole Kidman on filmitaivaan outo tähti, sillä muistan vielä sen ajan kun en yhtään hänestä perustanut. Sitten näin elokuvan Tunnit ja se oli menoa. Mutta senkin jälkeen luin jonkun miesarvotelijan ikävän kommentin koskien Kidmanin esittämää Woolfia, että 'Nicole pärjäsi vain ollen ilmeetön ja hänelle rakennetun tekonenän ansiosta.' Minä en tätä alleviivaa.


Arvostan Nicole anäyttelijän yhä enemmän.

Minä taas luin tästä fimistä ja aion tämän ohittaa. Minusta kaikki, mikä koskee lapsen kuolemaa on niin ylitse tajuamisen/kestämisen/kaiken. Pinossa on vieläkin yksi kirja, johon en ole pystynyt tarttumaan sen rankan aiheen vuoksi. Elän nyt hetken kevyesti ja kerään voimia ja sitten...

Sooloilija kirjoitti...

Leena, Nicole on aina halunnut ehkä pysyäkin filmitaivaan 'outona', hän ei ole paljastanut liikaa elämästään ja on näin pysynyt 'mysteerinaisena'. Olen lukenut, että hän on elokuvan teossa avoin, hauska ja hurmaava ihminen.
Hän valitsee nykyään roolinsa tarkkaan, on tehnyt sitä ehkä aina.

Tämä elokuva ei ollut niin rankka kuin voisi olettaa. Se on hyvin lohdullinen. Mutta saa silti ajattelemaan.

Yaelian kirjoitti...

Olen kuullut jotain tästä elokuvasta ,mutta en paljon,joten oli mielenkiintoista lukea ajatuksiasi siitä. Vaikuttaa hyvältä elokuvalta,jonka nyt haluaisinkin nähdä. Nicole Kidman on hyvä näyttelijä!

Sooloilija kirjoitti...

Jael, en halunnut paljonkaan kertoa elokuvan tapahtumista, vain ajatuksista, joita se herätti.
Mielenkiintoinen elokuva tosiaan.
Nicole tekee aina tarkkaa työtä.

hanne virtauksesta kirjoitti...

Nicole on yksi minun ehdottomista suosikkinäyttelijöistä...
kaikki hänen elokuvansa ovat olleet vaikuttavia..

Aion katsoa tämän elokuvan..

Paivi [Elokuvablogi.com] kirjoitti...

Samoilla linjoilla mennään. Minäkin pidin tästä paljon - oli vaikuttava, muttei kuitenkaan liian synkkä. Erittäin rankka aihe kyllä ja Kidman veti roolinsa huikean hienosti.

Birgitta kirjoitti...

Varmaan hyvä juttu olla lukematta arvosteluja etukäteen. Kun näin tämän trailerin, niin mietin, että aiheesta huolimatta voisin käydä katsomassa. Arvostelut taas käänsivät päätäni toiseen suuntaan. Nyt sitten katson, että meneekö jalat saliin vai toiseen ;-)

Kidman on kyllä upea näyttelijä, kaikki kunnia hänelle.

Sooloilija kirjoitti...

Hanne, kannattaa siis katsoa tämäkin Nicolen elokuva, jos olet muistakin hänen elokuvistaan tykännyt.

Päivi, ohjaaja oli ottanut hyvän tavan lähestyä järkyttävää aihetta.
Näyttelijät olivat kaikki hyviä ja rooleihinsa sopivia.

Birgitta, elokuvissa on niin mukava joskus yllättyä.
Jos et ehdi elokuviin tätä katsomaan, niin dvd-valintanakin tämä on varmasti hyvää katsottavaa kotisohvalta, sopivana hetkenä.

piilomaja kirjoitti...

Kiitos kun kerroit tästä!En ollut edes kuullut elokuvasta.
Muistan miten ennen The Hours -elokuvaa pidin Kidmania jotenkin ihan pilipalinäyttelijänä.
En pidä enää!

Sooloilija kirjoitti...

Piilomaja, tästä elokuvasta ei ole paljoa rummutettu, jostain syystä. Minäkin ensin kiinnostuin sen hyvästä nimestä, suomalainen lisänimi taas on vähän turha.

Minäkin pidän Kidmania nyt kovan luokan näyttelijänä. Hän on metodinäyttelijä parhaasta päästä.

Helena kirjoitti...

Kidmanin ongelma on se, että hän on häiritsevän kaunis. Tätäkin leffaa kritisoitiin siitä, että pääpari on kuin Barbie ja Ken. Kidman myös näyttelee kauneuttaan korostaen, mikä häiritsee ainakin minua.

Sooloilija kirjoitti...

Helena, minua se kauneus tai sen korostus ei häiritse, mutta kyllähän se tulee esille, hän on niin hurjan pitkä ja gasellimainen, hyvin naisellinen.

Elokuvan miesnäyttelijä Aaron Eckhart olisi voinut olla vaikka joku muukin näyttelijä..Kenties..