lauantai 12. maaliskuuta 2011

Outi Mäenpään Aili

Outi Mäenpää omana itsenään ja Sovinto-elokuvan Ailina.
*
Outi teki sen taas! Hienon ja elokuvahistoriaan jäävän roolin!
Hän näytteli vakuuttavasti ja katsojaa koskettaen
naista, joka luuli autuuden ja ihanuuden koittavan Ruotsissa, siirtolaisena, uudessa isossa asunnossa. Outi Mäenpää kokee elokuvassa suuren ulkoisen muutoksen, hän on lopussa alkoholismin runtelema sairas nainen. 
Outi teke Ailin tarkasti. Katsoja huomaa pienetkin ilmeet; yläkuvan lähestyvän pettymyksen jouluaattona, piparien tuoksussa kun perheen isä on taas korkannut pullon. Mikä pettymys, jälleen kerran, joulu pilalla. Outin kasvot kertovat kaiken.
Outin Aili miettii usein:
'Minä jätän sinut', mutta ei kykene siihen, koska vajoaa itsekin alkoholismin mustaan maailmaan.

Sovinto-elokuvan alussa Aili on tarmokas ja kiihkeä suomalainen nainen. Köyhyys ei poistu elämästä Ruotsissakaan. On siivottava rikkaiden koteja ja nöyristeltävä. Itsetuntoa poljetaan vuosi vuodelta alaspäin. Lopullinen romahdus on näköpiirissä, mutta mitään ei ole tehtävissä.
*
Ihailen Outi Mäenpään taitoa heittäytyä rooliinsa. Luottamuksellinen ja levollinen yhteistyö muiden näyttelijöiden ja ohjaaja Pernilla Augustin kanssa näkyy valkokankaalla. Outi on ehdottomasti elokuvanäyttelijä, kun kamera käy, hänestä kuoriutuu jotain ihmeellistä: säteilevää ammattitaitoa, aikuisen naisen karismaa, vahvuutta ja herkkyyttä.
Olen ihan ymmälläni ja polvillani Outi Mäenpään edessä elokuvateatterin pimeydessä.

Tässä vielä Sovinto-elokuvan traileri:

14 kommenttia:

Hane kirjoitti...

Moikka !
Kiva nähdä muuten profiilikuvassasi, miltä näytät !
En ole nähnyt tätä elokuvaa vielä, mutta paljon siitä on hehkutettu ja katsoin eilen Korkojen kera ohjelman, jossa Outi Mäenpää oli mukana. Olen jotenkin aina tykännyt Mäenpään sellaisesta "matala profiili" tyylistä ja tämä leffa on kyllä pakko käydä katsomassa !

Leena Lumi kirjoitti...

Soolis, onpa innostunut postaus sinulta: Kiitos! Minäkin fanitan Outi Mäenpäätä, sillä hän on jotenkin vahva ja karismaattinen näyttelijä ja myös ihminen. Se lyö läpi jopa naistenlehtien haastattelujen. Tämän elokuvan aion ehdottomasti nähdä!

Katriina, kirjoitti...

Kylläpä kirjoitit kauniisti ja tunteella Outi Mäenpäästä! Ensimmäisen kerran huomasin hänen taitonsa ja läsnäolonsa voiman Kylmäverissti sinun -sarjassa, kun hän oli tulla ruudusta läpi Ville Virtasen katkerana exänä. Eikä hänestä kilttiä muumimammaa ole muuallakaan yrittetty tehdä, vaan hän on aina täynnä raadollisia tunteita.

Kunhan tästä taudista tokenen, tämä on listan ensimmäinen.

Sooloilija kirjoitti...

Hane, minäkin satuin vilkaisemaan tuota ohjelmaa. Outi on hyvä myös haastatteluissa.

Leena, oleppa hyvä. Kyllä Outi kehut ja innostuksen ansaitsee. Luin tässä juuri uudelleen hänen äsken Annassa julkaistun haastattelunsa.

Katriina, paranemisia, jotta pääset mm. elokuviin.
Outi näyttelee erityisen hyvin yhteen juuri Ville Virtasen kanssa.
Sitä yhteistyötä on upea katsella.

hanne virtauksesta kirjoitti...

Minustakin kiva nähdä kasvosi=)

Aion myös mennä katsomaan tuon leffan.
Monta on tässä listallani:
Puu, Kuninkaan puhe, Kosto mm ja sit tuo Sovitus..
Mun täytyy aina vain mennä Turkuuseen leffaan, mut ei haitanne..
halauksin sulle =)

Sooloilija kirjoitti...

Hanne, kiva juttu.

Minunkin listallani olisi Puu, Black Swan ja vaikka mitä, mutta silti ei tule kaikkia käytyä katsomassa. Oikein harmittaa, että hyviäkin elokuvia jää näkemättä. Aina ei tule edes dvd:ltä katsottua.

Susanna kirjoitti...

Outi on vaikuttava ja olisi kiinnostavaa lukea haastatteluja, mutta nyt minulla on vieressä Image, jonka kannessa komeilee Noomi! Lehti on vielä kääreessä, mutta kohta... rapi, rapi.. (tuli muuten Mondo kaupanpäälle!)

Sooloilija kirjoitti...

Susanna, hyvä haastattelu oli tosiaan parin viikon takaisessa Annassa. Myös Noomin haastattelu Imagessa kiinnostaisi. Kaikkia lehtiä ei tule ostetuksi, joten taidan piipahtaa kirjastossa.

Una ♥ kirjoitti...

Ihana tämä siun leffa-arvostelu. =)

Sooloilija kirjoitti...

Una, kiitos sinulle.

Tarja kirjoitti...

Outi on minustakin loistava näyttelijä. Olen nähnyt hänet muutamia kertoja täällä, ehkä asuu Kirkkonummella...

Sooloilija kirjoitti...

Tarja, loistava kuvaa hyvin häntä !
Jännä kuulla, että siellä päin asuisi..

Karoliina @ Kirjava kammari kirjoitti...

Kävin katsomassa Sovinnon torstaina. Ehkä samoihin kiinnitimme ystävän kanssa huomion, sillä puhuimme leffan jälkeisellä viinillä eniten kahdesta kohtauksesta yhteydessä Mäenpään näyttelijänlahjoihin: joulusta ja siitä, kun hän oli siivoamassa varakkaan perheen kotona.

Sooloilija kirjoitti...

Karoliina, merkittäviä kohtauksia molemmat nuo, jotka mainitsit.

Vieläkin elokuva on mielessäni, joten vaatii dvd:n oston ja uudelleenkatsomisen.