keskiviikko 5. marraskuuta 2008

Sanaton rakkaus tehosi vieläkin


William Hurt ja Marlee Matlin esittivät rakastavaisia vuoden 1986 Sanattomassa rakkaudessa niin tunteella, että heistä tuli rakastavaiset oikeassakin elämässä muutamaksi vuodeksi. Tätä suhdetta ja sen aitoutta seurasin viime yönä tarkalla silmällä kun katsoin uudelleen, lähes 20 vuoden paussin jälkeen, Randa Hainesin ohjaaman rakkausdraaman Sanaton rakkaus - Children of a Lesser God.

Innostuin kirjastolainaamisesta niin paljon, että minulla on nyt koko ajan vetämässä filmivarauksia, niistä tippuu sitten tietoja puhelimeeni harva se päivä. Nyt sain tämän Sanattoman rakkauden katsottavakseni. Viime viikollahan hehkutin William Hurtin ihanuutta Huumassa. Nämä ovat jo sen verran vanhoja elokuvia, että niitä ei videovuokraamoista löydy, joten kirjasto on hyvä palvelija tässä asiassa.


Elokuva on selvästi 80-lukulainen, mutta tässä sen ajan vaate- tai musiikkityyli ei häiritse, niin vahvasti on kuurojen koulun opettajan (Hurt) ja koulun entisen kuuron oppilaan (Matlin) suhde läsnä. Tempperamenttia, kuumia suudelmia, suhteen repivyyttä ja paljon viittomakieltä. William Hurt on äänessä koko ajan, hän puhuu ääneen myös Marlee Matlinin viittomiset.

Marlee Matlin sai naispääosa-Oscarin tästä roolisuorituksestaan. Pystin hänelle jakoi suudelman kera hänen rakastettunsa William Hurt. Tässä siitä tapahtumasta filmimateriaalia, siis vuodelta -86.

Sanaton rakkaus teki yhä minuun saman vaikutuksen kuin silloin -80-luvulla. Ajatukseni William Hurtista eivät myöskään ole muuttuneet(My kind of man). Marlee Matlinin ura on myös jatkunut tähän päivään asti mm. tv-sarjojen puolella. Viimeksi häntä nähtiin L-Koodissa, kauniina ja hehkeänä.

2 kommenttia:

violet kirjoitti...

En olisi mitenkään muistanut että olen nähnyt tuon elokuvan, mutta niin se vaan on!
Muistan nyyhkineeni tyttökaverin kanssa aikalailla...
William Hurt on komea.

Sooloilija kirjoitti...

Aina unelmoin, että tapaisin William Hurtin kaltaisen miehen..

Sanatonta rakkautta pidin ihanan positiivisena elokuvana: rakkaus voittaa kaiken-tyylisenä. Se on mielestäni vieläkin yksi parhaimmista rakkauselokuvista..