keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Vuoden 2008 Parhaat elokuvat/näyttelijät

Vuonna 2008 valmistui muutama iso elokuva ja joukko pienempiä. Ei liene yllätys, että ne vähän pienemmät miellyttivät minua eniten.

Tässä ovat ne kaksi vuoden 2008 minun ykkösvalintaani:

El Orfanato - Orpokoti oli alkuvuodesta niin huiman kaunis kummitustarina, että iho oli kananlihalla elokuvan alusta loppuun. Sen tarina vetosi äitiyteen ja pääosissa kummittelivat orpokodin lapset. Hui, tätä kirjoittaessakin ihan palelee.. Elokuva oli tyylikäs ja tunteisiin vetoava.

Yhtä tiukkatunnelmainen, mutta viipyilevän eri tavalla, oli Atonement - Sovitus. Sen teemat olivat hienoja: voiko yksi väärinkäsitys vaikuttaa koko loppuelämämme kulkuun.. Vieläkin kaiholla muistelen pääosanäyttelijöiden - Keira Knightleyn ja James McAvoyn - henkilökemiaa.

Listaan tähän muita elokuviin liittyviä vuoden 2008 tapauksia. Ja nämä ovat ihan omia valintojani, paitsi yksi, jonka valitsimme kuopuksen kanssa yhdessä.. :

* Vuoden 2008 järkyttävä uutinen: Heath Ledgerin kuolema tammikuussa -08

* Vuoden 2008 kaihotunnelma: Paul Newmanin kuolema syyskuussa -08


* Vuoden 2008 iloisin elokuva: Mamma Mia (kuopuksen kanssa yhdessä valittu)

* Vuoden 2008 ahaa-elämys: William Hurtin uudelleenlöytäminen

* Vuoden 2008 kotimainen elokuva: Tummien perhosten koti

* Vuonna 2008 rakastuin: James McAvoyhin

* Vuonna 2008 värisyttäviä tunnelmia herätti: Wong Kar-Wain elokuvat

* Vuonna 2008 katsottu paras elokuva dvd:ltä: Capote (valmistunut v. 2006)

* Vuoden 2008 paras eurooppalainen elokuva: Perhonen lasikuvussa


* Vuoden 2008 paras naisnäyttelijä: Meryl Streep - Mamma Mia

* Vuoden 2008 paras miesnäytteljä: Heath Ledger - The Dark Knight - Yön ritari

* Vuoden 2008 hämmentävin elokuva: Vicky Cristina Barcelona

* Vuoden 2008 'kerran katsottu,muttei jaksa toista kertaa-elokuva': Sex in the City

* Vuonna 2008 en ole nähnyt: uusinta James Bondia, There Will Be Blood, No Country for Old Men. Miehiä ja väkivaltaa. Kaksi viime mainittua on hyviä elokuvia, tiedän, Oscarpystein palkittua..

Mamma Mian iloiset aikuiset naiset, esikuvia kaikille meille naisille, monen kokoisille, monen näköisille ja kaikenikäisille!

23 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Katsoin juuri Mammam Mian dvd:ltä tänään. Leffassa se tuntui vielä enemmän ihon alle menevältä, mutta kelpasi sitä katsoa kotisohvalla.

Siinä on asennetta tulevaan vuoteen!

Sooloilija kirjoitti...

Nyt se vuosi sitten vaihtui, Susu, Asennetta on tosiaankin roppakaupalla! Kyllä me näillä eväillä pärjätään!

katriina kirjoitti...

Hyvät valinnat, monesta samaa mieltä. Minusta Mamma Mia oli todellinen piristys, niin paljon hyvää mieltä yhdestä leffasta.
Kiitokset hienosta blogista, käyn täällä päivittäin. Ja loistavaa uutta elokuvavuotta, Sooloilija!

Papi kirjoitti...

Tuo Sovitus on erityisen tunteisiin porautuva elokuva, ainakin minulle. Katsoin sen sunnuntaina ja huomaan miettiväni sitä joka päivä. Keiran ja Jamesin välinen kemia on ihan käsinkosketeltavaa, kertakaikkisen upea pari ja huippuhyviä näyttelijöitä. Olen aivan ihastunut molempiin.

Voivoi se kohtaus siellä kahvilassa, kun Cee sano Robbielle "come back to me", muistatko? Mää siis itkin.

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, kiitos toivotuksista. Odotan kovasti hyviä elokuvia, mm. erästä Brad Pittin elokuvaa..

Papi, mun on tänään kyllä katsottava Atonement uudestaan. Tuli kylmät väreet kun kerroit tuosta kohtauksesta.

Tänään tulisi ykkösellä klo 22.40 alkaen Dancer in the dark. Juuri lainasin sen kirjastosta eli voin miettiä katsonko sen tv:stä vai dvd:ltä.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, ehdottomasti 'Mamma Mia' oli menneen vuoden paras elokuva. Tai oikeastaan moneen vuoteen ei ole tuollaista iloittelua saanut katsella :)

Nautiskelevaa Uutta Vuotta!

Mukava uusi blogipohja!

katrilli kirjoitti...

Hei !

Minustakin Sovitus oli paras elokuva minkä katsoin viime vuonna. Se oli hyvin tunteisiin vetoava, en voinut katsoa elokuvaa itkemättä. Muutenkin elokuvan katsominen tuo paljon ihania muistoja mieleen....

Mamma mia- elokuvan aion hankkia itselleni ihan pian.

Halauksin Katrilli

marko77 kirjoitti...

Sovitus oli kyllä hieno elokuva - toivottavasti vuosi 2009 tarjoaa lisää mahtavia elokuvaelämyksiä! :)

Sooloilija kirjoitti...

Lepis, jännä kuinka Mamma Mia on vedonnut kaikkiin ihmisiin.

Katrilli, Sovitus saa tosiaankin miettimään monia asioita, omaankin elämään sitä voi peilata.

Kannattaa hankkia Mamma Mia. Kaikkein huikein se oli tietenkin elokuvateatterissa, mutta kyllä se kotisohvaltakin on lähes yhtä huikea, kuten SusuPetal tuossa ensimmäisessa kommentissa totesi.

Sooloilija kirjoitti...

Marko, uskon, että vuosi 2009 on monipuolisempi elokuvavuosi. Kaikenlaisista hyvistä elokuvista olen jo lukenut. Eli odotettavissa on elämyksiä..

Elisa kirjoitti...

Sovitus oli tosiaankin mieleenpainuva elokuva. Jotenkin jäin leffan jälkeen miettimään, miksi kirjailija halusi olla niin kauhean kauhean julma elokuvan pääparille? Hehän vain rakastivat toisiaan ja pienestä nuoren tytön "virheestä" johtuen he eivät koskaan saaneet toisiaan...

Itkuleffa - tunteisiin vetoava leffa, hieno sellainen!

Sooloilija kirjoitti...

Elisa, eikös ollutkin niin että kirja ei ollut hyvä, mutta elokuva on. Jännä, että joskus käy näinkin päin..
Kirja oli niin puuduttava, että kyllästyin jo alkusivuilla.

Liivia kirjoitti...

Ahaa, täällä on "pystejä" jaettu. Hauskaa!

Huomaan, etten ole nähnyt vuoden elokuvista muita kuin tuon Sex in the Cityn, ja olen samaa mieltä pystistä.

Kaiho/surupystin antaisin ehdottomasti Peltsille (Markku Peltolalle), jonka poismenosta on nyt tasan vuosi.

Sooloilija kirjoitti...

Liivia, enpä olisi muistanut tuota Markku Peltolan poismenoa. Sekö oli tosiaan näin uuden vuoden kynnyksellä..

Olen huomannut, että Paul Newmanin poismeno jätti sellaisen aukon, jonka legendat jättävät kuollessaan. Newmanin elokuvien seurassa kasvoin nuoruuteni. Hänessä oli hiljaista karismaa, joka tehosi enemmän kuin sellaiset karismat, jotka 'hyppäävät silmille'..

pikkujutut kirjoitti...

Mukavaa uutta vuotta!

Sovitus on kylla katsottava nyt uudelleen.

Sooloilija kirjoitti...

Pikkujutut, Sovitus piti lähteä tänään vuokraamaan. Se odottaa tuossa nyt katsomistaan. Yö on siihen parasta aikaa. Jo sen tunnelmankin vuoksi.

Merja kirjoitti...

Minäkään en ole noista juuri mitään nähnyt. Paitsi Dark Knightin (miehen mieliksi) ja meinasin nukahtaa teatteriin..

Katso ihmeessä No country for old men. Se oli tosi vaikuttava.

Brad Pittistä: odotatko sitä Benjamin Button -elokuvaa? Näin sen Coloradossa viime viikolla. Oih, Cate Blanchett oli siinä aivan uskomattoman kaunis.

Sooloilija kirjoitti...

Merja, no just sitä Benjamin Button-elokuvaa odotan kovasti! Traileri oli niin vakuuttava. Ihmettelin myös miten Cate Blanchett oli siinä niiin kaunis. Eli sen menen heti katsomaan kun se tulee.

Samoin odotan Herttuatar-elokuvaa jonka pääosassa nyt niin ajankohtainen Keira Knightley.

Minäkään en jaksanut innostua Batmanista, tylsä se oli ihan oikeasti. Mutta hyvät näyttelijät kauttaaltaan.

Pitääpä harkita No country for old meniä. Samoin olen harkinnut pitkään There will be bloodia.. Toista Javier Bardemin vuoksi, ja toista Daniel Day-Lewisin vuoksi.

-Anne- kirjoitti...

Tuo paneekin miettimään että mikä on minun suosikkielokuva viime vuodelta. Mutta kun en muista mitä kaikkea olen nähnyt, täytyy virkistää muistia ja palata sitten asiaan.
Orpokoti on kyllä aika vahvoilla.

Sooloilija kirjoitti...

Anne, eihän niitä tosiaankaan muistaisi koko vuodelta, mutta onneksi pidän tuota listaa tässä blogissa. Laskin,että viime vuonna katsoin 69 elokuvaa joko dvd:ltä tai elokuvissa + tv:stä tulleet elokuvat päälle.

Kerroppa sitten mikä sulle nousi vahvimmaksi.

Yllättäen Orpokotia eivät ole kovin monet nähneet. Sitä ei tule ehkä vuokraamonkaan hyllyltä ensimmäisenä napattua mukaansa..

-Anne- kirjoitti...

Täytyiskin varmaan pitää samanlaista listaa kuin sinä, olisivat hyvin näkyvillä. Facebookissa käytän Flixter-applikaatiota, missä voi antaa tähtiä katsotuille elokuville, ja sieltä voi käydä tarkistamassa mitä on tullut katsottua, mutta helpoimmin löydettävissä oma lista olisi kyllä varmaan tuossa blogin sivupalkissa.

Sooloilija kirjoitti...

Anne, tuohon sivupalkkiin ne on helppo kirjata. Viime vuonna laitoin kaikkiin vielä trailerilinkitkin, mutta en ole nyt varma jatkanko sitä linjaa. Usein on nopein vain laittaa elokuvan nimi siihen listaan.

Eli suosittelen. Jotkut muutkin pitävät samaa listaa, myös kirjoista.

Minä en koskaan muista facebookiin laittaa katsomiani elokuvia. Flixter ja movie-kohdat on fb:n uudistuksen jälkeen jotenkin nyt piilotettu jonnekkin. Aiemmin olivat kaikki jutut paremmin näkyvillä.
Facebookin uudistus meni huonompaan suuntaan. Vähän kyllästyin käyttäämään koko naamakirjaa..

Myy kirjoitti...

Sivun reunassa oli tuo kuva Orpokodista ja oli pakko tulla kurkkaamaan, mitä tykkäsit. Siis tykkäsit. Niin minäkin. Minusta tämä oli todella hyvällä tavalla karmaiseva filmi. Itkin lopussa, joten oli tosiaan hyvä katsella elokuva yksin ja päivällä. Ehkä äitinä miettii asioita erilailla, kun kuvataan äitiyttä. Minulle olisi ainakin ollut karmeaa, jos lapsilleni olisi jotain tapahtunut, tai tapahtuisi nyt, kun ovat jo aikuisia.

Kävin myös katsomassa Sovituksen. Pidin siitäkin erittäin paljon ja samoin kuin olet laittanut, rakastuin James McAvoyhin.:) Myös Keira Knightley on erinomainen näyttelijä, tämä rooli ainakin istui hänelle kuin nenä päähän. (pidän hänestä erityisesti myös Ylpeys ja ennakkoluulossa, Austenin filmit kun ovat lemmikkejäni).

Tuosta listastasi äkkiseltään kävin Mamma Mian katsomassa myös elokuvissa ja hankin senkin DVDnä itselleni, kuten yllä mainitutkin. Siinä on sellaista ihanaa naisenergiaa ja hauskuutta, mitä tarvitaan elämässä. Tyttäreni oli ihan ulalla tätä katsoessaan, Abba ei taida olla hänelle niin tuttua mutta minulle se toi lisäkipinän ja muistutti omasta (hurjasta???) nuoruudesta. =)