maanantai 16. helmikuuta 2009

Kylmää ja kaunista

Pakkasta -21 astetta. Kaunista on, mutta niin purevan kylmää. Kipaisin kauppaan hakemaan sekä kaalilaatikko- että pinaattikeittoainekset. Painavan kauppakassin kanssa pyörähdin kuitenkin torinrantaan kuvaamaan näitä aittoja. Kesällä tälläkin rantakujalla on niin erilainen meininki. Nyt tunnelma oli lähes aavemainen keskellä päivää, utuinen pakkassää ei antanut auringon paistaa, vaikka se kovasti sitä yrittikin..

Aittojen toisella puolella avautuu meri, joka on nyt niin kovasti jäässä. Teatteritalo ja tämä laiva ovat kuin toisesta maailmasta..

Nyt rupean kotitöihin; sämpylätaikina kohoamaan ja kaalilaatikko (soijarouheella korvaan taas jauhelihan, eikä kyllästytä vieläkään!) uuniin muhimaan. Pinaattikeittoa lapsille sitten iltapäivällä. Usein on tehtävä kahta eri ruokaa, lapset ovat niin ennakkoluuloisia soijaa ja lihatonta ruokavaliota kohtaan. Mistähän sekin kumpuaa.. Lapset ovat kaavoihin kangistuneita ja jos heille on syötetty liharuokaa suunnilleen puolivuotiaasta lähtien niin eiväthän he oikein osaa muuta ajatellakaan. Kaikki tapahtuu pikkuhiljaa..

11 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Oi kun teillä on kylmää;täytyy myöntää että tuollaista kylmyyttä en kyllä laisinkaan kaipaa...mutta kaunistahan ulkona on.Olen itse ollut Oulussa vain pikavisiitillä kesällä 04, ja olisi ollut kiva nähdä enemmänkin.

Soijarouhe lihankorvikkeena onkin hyvää.Käytin sitä paljon Suomessa, mulla oli iso säkki soijarouhetta,jota sain kälyn siskolta ja mieheltä,joilla oli yritys, jossa valmistettiin soijarouhetta. Minunkaan poikani ei oikein tykännyt siitä ,vaikka kuinka yritin piilottaa sitä spaghettikastikkeeseen ja niin edespäin.Itse tykkäsin kovasti.Tosin poika kyllä välillä suostui syömään rouheista tekemiäni soijapyöryköitä. Nttkin kun olin Suomessa kesällä pojan luona, hän katsoi siemeniäni/pähkinöitäni jne. jääkaapissa ja sanoi:"mitä pupunruokaa täällä jääkaapissa on...?"

katriina kirjoitti...

Ihana tuo aittakuva, todella kaunis! Siellä on kylmempää ja pystyt kuitenkin ajamaan pyörällä, huh.

Teenkin taas kaalilaatikkoa, kiitos vinkistä.

Anna kirjoitti...

Meillä onneksi soijarouhe meni alas lihan seassa kun en puhunut siitä. Oisko teillä vipata lisää ohjeita soijarouheelle vai käytetääkö sitä kuin lihaa?
Nuo torinrannat tuo mieleen kesäkuun 1994 olin oys:ssa odotelemassa tulokkaan tuloa pääsin välillä käymään ulkona. Käytiin torilla hörppäämässä kahavit.
Täälä oli kanssa -21c

Sooloilija kirjoitti...

Yaelian, soijarouhe on aika edullista, varsinkin kun ostaa tavallisesta kaupasta, luontaistuotekaupoissa sekin on hinnoiteltu kalliimmaksi.

Yritän ujuttaa sitä jauhelihan jatkeena aina välillä, eivätkä lapset huomaa ollenkaan..

Kiva kuulla, että olet käynyt muutama vuosi sitten täällä Oulussa. Kesäkaupunkina kaunis. Talvella mukiinmenevä. Olen asunut täällä 20 vuotta.

Katriina, minä ajelen pyörällä aina, ihan vain siitä syystä, että olen niin laiska kävelemään. Pyörä ol kyllä aika jäässä. Pitääkin viedä se varastoon yöksi.

Anna, laitan sitä soijarouhetta kaikenlaisiin ruokiin missä muuten olisi jauhelihaa. Vielä on kokeilematta lihapullat/pihvit, sekin varmasti onnistuu ihan hyvin.
Minäkin kaipaisin lisää ohjeita, pitää alkaa kai googlettamaan..

Tulehan joku kaunis kesäpäivä käymään uudestaan torilla kaffella, vuodesta -94 on jo vierähtänyt aikaa. Asun muutaman sadan metrin päässä torista.

Elegia kirjoitti...

Hyvin välittyy kylmyys kauniista kuvistasi. Alkoi muuten tehdä mieli kasviskaalilaatikkoa nyt kun mainitsit. Pitääkin ehdottaa miehelle, että tekisi sitä taas joskus.

PupuLihavisto kirjoitti...

Oon ihastellu ihastuttavaa talvimaisemaa toistaseksi vaan olkkarin ikkunastamme - on todella kaunista, kun puut ovat huurteessa ja valoakin jo riittää:)

Täytynee täsä kuiteski pistää myöhemmin nokkaaki pihamaalle, kuhan vaan pistää vaatetta tarpeeksi!

Sooloilija kirjoitti...

Elegia, mistähän se kaalilaatikko minunkin mieleeni tuli, pitkästä aikaa. Pinaattikeitto tuli mieleen kun PupuLihavisto oli sitä äskettäin syönyt, ja meillä myös tykätään siitä.

PupuL, joten kiitos pinaattikeittovinkistä!
Tänään oli tosiaan oikein kaunista. Huomisaamuksi luvattiin n. -23 astetta, lapsilla on kylmä mennä kouluun. Hiihtoviikkokin menossa, mutta taitaa hiihdot peruuntua..

arleena kirjoitti...

Siellä on ollut tosi kylmää, 16-astetta enemmän kuin täällä.

Kaalilaatikko on ihanaa hauduttaen siitä tulee niin pehmeää ja maistuvaa

Helmiina kirjoitti...

Tykkään noista valkoisista puista. Ne on niin kauniita. Minä olen ollut Oulussa yli 20 vuotta sitten, silloinkin vain ohikulkumatkalla Lapista kotiin.

Kaalilaatikko on yksi lempiruuistani. Joskus haluaisin tehdä soijarouheella myös kaalikääryleitä. Ei ole vain tullut tehtyä, kun niissä on niin iso homma mukamas.
Teehen liittyen haluaisin tutustua Helena Petäistön Tee teematka -kirjaan.

Sari kirjoitti...

Huih kun on kylmää, mutta olipa kaunis tuo aittarivistö, kuin postikortti!

Ja miten minulla iski kauhea nälkä tämän postauksen luettuani. Sämpylöitä ja kaalilaatikkoa, nam, kuulostaa hyvältä! Mielenkiintoiselta kuulostaa tuo soijarouhe, millähän nimellä täällä mahtavat sitä myydä, jos joskus kokeilisi. Hmm... Itse söin juuri lautasellisen hernekeittoa ja olipa hyvää sekin, ihan perinteisellä suomalaisella reseptillä tehtynä... ;-)

Sooloilija kirjoitti...

Arleena, Helmiina, Sari: kaikki tykkäämme näköjään kaalilaatikosta. Siitä tuli oikein maukasta. Sämpylöistä myös, käytän niitä kuvituksena johonkin juttuuni..

Tänään tiistaiaamuna heräsimme vielä kylmempään keliin: -23 astetta ja lapset piti vain kuitenkin lähettää koulumatkalle, toinen meni kävellen lyhyemmän matkan ja toinen linja-autolla pitemmän matkan..