maanantai 16. maaliskuuta 2009

Kaikille hevostytöille !

Elämme kotona vaihetta, jossa olohuoneemme muuttuu päivittäin esteratsastustantereeksi. 9-vuotias tytär on nyt niin hurahtanut kaikkeen mikä liittyy hevosiin ja hevosharrastuksiin, että elämä on yhtä hevosmaailmaa koko ajan. Yllättävän paljon tietoa tarttuu pienen ihmisen päähän; tytär puhuu hevosten väreistä ja roduista ja hoitomuodoista jo siihen malliin, että minä vain pyörittelen päätä ja mietin, että mistä tyttö on kaiken oppinut. Mutta kun lukee Hevoshullu-lehtiä iltapäivät ja illat, kuuluu Pollux-heppakerhoon ja etsii netistä kaikkea mahdollista tietoa, niin jäähän se mieleen. Niin, ja esteratsastusta harrastetaan täällä kotona keppihepan kanssa. Oikeallakin tallilla käydään silloin tällöin. Mutta ratsastaminen on kallis harrastus, siksi sitä on tähän mennessä tehty vain satunnaisilla ratsastustunneilla.

Eilisiltana istuin googlettamassa kaikenmaailman hevoskuvia filmitähtien kera. Olkaa hyvät, kauniita ovat nämä kuvat. Hevonen on kaunis, mutta minun mielestäni pelottava eläin. (Yläkuvassa Elizabeth Taylor nuorena tyttönä ja alemmassa kuvassa Taylor 60-luvulla).


Jake Gyllenhaal hevosen selässä, harjoitusratsastusta elokuvaa varten.


Scarlett Johansson nuorena tyttönä Hevoskuiskaaja-elokuvassa, -90-luvun alusta.


Hugh Jackman Australia-elokuvan kuvauksissa. Hugh on kuin luotu ratsastamaan hevosella, elokuvassakin näyttää siltä kuin hän olisi tehnyt sitä koko ikänsä.


Madonna on kuvassa kaunis ja tyylikäs, mutta hänen ratsastustaidoistaan en tiedä. Muistan 2000-luvun alusta uutisen kun hän kartanollaan Englannissa oli pudonnut hevosen selästä.

Itse olen hevosten suhteen niin arka, etten edes uskalla lähestyä niitä. En uskalla taputella hevosta, enkä varsinkaan lähestyä sen iso päätä. Hyvin pelottavaa... Ja oma hevostyttöni Pentti-hevosen kanssa alakuvassa:

16 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Olen aina ihmetellyt, miksi juuri tytöt innostuvat hevosista. Vanhaan aikaanhan se oli miesten ja poikien puuhaa. Voi tietysti olla, että kun pojat ja miehet syttyvät nykyisin autoista ja muista koneista, jonkun täytyy pitää huolta hepoistakin?

Mari kirjoitti...

Kari: Se on se mahtava vallan ja voiman tunne, jonka saa, kun huomaa ison eläimen tottelevan pieniä ja huomaamattomia käskyjä. Hevoset ovat nimenomaan tytöille hieno mahdollisuus kehittää itseluottamustaan. Ja kun siihen hurahtaa, ei loppua näy... Ainakaan tällä hevostytöllä :) Hevoset on hieno harrastus tai tällä iällä ja hevosmäärällä jo elämän tapa!Tsemppiä siis pienelle hevostytölle.

Sooloilija kirjoitti...

Kari, hauska näkökulma, ja ehkä tottakin.. Otsikkonikin jo kertoo, että tytöille tämä juttuni on suunnattu. Mutta oikeasti on paljon poikia ja miehiä, jotka käyvät talleilla ja työskentelevät hevosten parissa. Ehkä enemmän raviohjastajina ym. Mutta sama kiinnostus on hevosiin..

Sitten on tietenkin kouluratsastus, hieno Olympialaji, siinä on paljon miesratsastajia.

Sooloilija kirjoitti...

Mari, kommentoit siinä välissä kun kirjoitin Karille vastausta.

Ihanaa! Kiva kun hevosihminenkin kommentoi täällä juttuani, kiitos!
Minäkin haluaisin oppia tuntemaan hevosia, mutta olen tosiaan kauhean arka. Eikä kaupunkilaisihminen arjessa näe hevosia missään, ellei varta vasten mene talleille..

Mikaela kirjoitti...

Itse ratsastin aikoinaan 10 vuotta ;O) Entäs sitten Lord of the Rings-leffat? Siinä vasta hevostelua olikin, koko joukkio joutui opettelemaan (ellei jo osannut) ratsastamaan mestarin tavoin. Viggohan osti oman leffa-ratsunsa itselleen leffojen teon jälkeen ;O)

Sooloilija kirjoitti...

Mikaela, no niinpä olikin, hyvä muistutus! Ai Viggoko innostui niin paljon hevosista!
Yllättävän monissa elokuvissa on paljon hevosia ja ratsastamista.
Australiassa oli hienot kohtaukset!

Yaelian kirjoitti...

Mulla oli nuorena myös hevoshulluuskausi.Asuin lähellä talleja (Ruskeasuon tallit) ja tuli usein mentyä sinne hevosia katsomaan. Viimeksi ratsastin Venezuelassa.Kun vielä viime vuonna asuin pohjoisessa, oli eräällä tutulla hevosfarmi.Siellä kasvatettiin upeita arabialaisia hevosia. Tuli käytyä siellä joitakin kertoja,ja kyllä hevoset teki taas vaikutuksen. Hienoja kuvia!

Papi kirjoitti...

Näistä kuvista paras on ehdottomasti tyttösi heposen kanssa.

Minäkin kävin ratsastamassa juuri tuon ikäisenä, mutta se harrastus lopahti, kun en oikein saanut oppia. Olisin halunnut opetella satulointia ja hevosen hoitamista sen ratsastuksen lisäksi, mutta se oli jotenkin vähän nihkeää aina. Voisin sanoa, että me pikkutytöt saatiin hiukan tylyä kohtelua. Mutta komeita eläimiä ovat.

Hane kirjoitti...

Täällä kans yksi "tallityttö" !Rahat ratsastamiseen tuli tienattua lantaa luomalla ja hevosia sukimalla ;o) Ja äiti marisi kun vaatteet haisi aina tallille ! Hieno harrastus - vieläköhän sen osaisi ?
Ihanaa kun laitoit HJ:n kuvankin, - hänhän se opetteli tuon ratsastuksen vasta Kate ja Leopold elokuvaa varten.

Hirlii kirjoitti...

tämä ei kuulu itse asiaan,mutta yhäkö ne kommentit virtaavat sinulle?

Sooloilija kirjoitti...

Ihania kommentteja täällä! Vastaan kaikille vähän niinkuin yhteisesti.. Minä olen kai niitä harvoja, jotka ei lapsena olleet heppatyttöjä. Kaveripiiristähän se vähän myös johtuu.

Minäkin olen ollut vähän pettynyt yleisesti ottaen hevostallien opetushommiin, siis nykyaikana.. Lapseni on kokeillut nyt montaa tallia. Ja jokaisessa tuntuu se opetus olevan vähän retuperällä: sillä tyylillä, että 'kuka joutaa pikkutyttöjä opettamaan'. Vanhemmat seuraavat sydän kurkussa kun omaa lasta taluttaa joku pari vuotta vanhempi tyttönen, joka on käsketty siihen hommaan.. Näin meille on käynyt monta kertaa.

Ehdottomasti pitäisi olla AIKUINEN opettamassa aloittelijoille kaikki jutut.. Hevostallien pitäjät ottavat 20 euroa/tunnilta siitä, että vanhemmat tuovat toivorikkaan lapsen ratsastustunnille OPPIMAAN ja sitten vastassa on 10-vuotias tyttönen taluttamassa eli kävelee vieressä..

Toivottavasti näin ei ole kaikilla Suomen opetustalleilla. Meille vain on käynyt näin monta kertaa täällä paikkakunnalla.. En oikein tiedä missä vika. Pitäisi olla itse aktiivinen ja vaatia rahoillensa vastinetta..

*************

Hirliille viestiä, että aamusella tuli vielä niitä kommenttisähköposteja, mutta nyt iltapäivällä ei ole enää tullut. En ole kyllä nyt oikein ehtinyt olla koneella eli en ole laittanut mitään asetuksia enkä painellut mitään..

Papi kirjoitti...

Ai se jatkuu edelleenkin. Voi harmi. Muistan niin hyvin, kun äitini kysyi etteikö täällä opeteta mitään ja vastaukseksi sai, ei me ehditä kaikille yksityisopetusta antamaan. Siitä jäi tosi huono maku.

Äitini, toiminnan ihmisenä, kyseli enemmänkin ja vastaus oli aina se, että meille saa tulla oppimaan koulupäivän päätteeksi jos intoa riittää. Mutta eipä siellä ollut ketään, joka olisi ohjannut. Kyllä siihen opastajaa olisi tarvinnut, hyvänen aika sentään. Ei isoa eläintä osaa pieni tyttö taidotta hoitaa.

Sooloilija kirjoitti...

Papi, se on muuten oikeasti ihan vaarallistakin. Meillä molemmat tytöt ovat ainakin kerran pudonneet hevosen selästä. Mutta onneksi se ei ole pelkoa jättänyt.

Mutta me vanhemmat, ja isovanhemmat varsinkin, ovat sitä mieltä, että lasta ei saa viedä talleille ja jättää sinne yksin, jos siellä ei tosiaankaan ole ketään kenen kanssa oppia näitä asioita..

Mutta etsitään.. Ja opitaan..

Hannelen paratiisi kirjoitti...

En ole koskaan ratsastanut,
nyt kesällä ajattelin kokeilla.

Anonyymi kirjoitti...

Varmaan olisi ihan kivaa jos kykenisi. Olen niin yliherkkä hevosille, etten voi olla samassa tilassa jonkun hevosharrastajan kanssa. Ei edes vaikkei tuolla olisi hevosteluvetimiä päällänsä. Life is hard then you die!

Kai mulle on edellisessä elämässä tapahtunut jotain traagista niiden kanssa.... ;D

Sooloilija kirjoitti...

Hannele, ihailen aina ihmisiä, jotka aikuisiällä aloittavat hevosharrastuksen.. Itse en vain koskaan tule kuulumaan heihin, sillä pelko on ja pysyy.

Lepis, tarkoitko, että olet niin allerginen? Onpas voimakas allergia..Jännä juttu..