tiistai 31. maaliskuuta 2009

Persoonallinen Tilda Swinton


Näin ensimmäisen kerran brittinäyttelijätär Tilda Swintonin näyttelevän Orlando-elokuvassa 90-luvun alussa. Muistan ajatelleeni jo silloin, että mistä tällainen upeakasvoinen, androgyynin näköinen, mutta silti naisellinen näyttelijä on löydetty! Vuosia on kulunut, ja olen seurannut hänen uraansa eri elokuvien välityksellä.

Sen jälkeen kun hän näytteli Narnian tarinoiden huikean pelottavaa velhoa, kaikki tiesivät Tilda Swintonin. Ja nyt hän on valloittanut jo Hollywoodinkin. Tilda Swinton sai sivuosa-Oscarpystin viime vuonna elokuvasta Michael Clayton. En ole tätä elokuvaa vielä nähnyt. Katsomislistalle se on kyllä laitettu jo aikoja sitten..

Vuonna 1960 syntyneestä Tildasta, jonka alkuperäinen nimi on Katherine Mathilda, kerrotaan mm., että hänen äitinsä on australialainen ja isänsä on skotti. Tilda asustelee Skotlannissa avomiehensä ja kahden lapsensa kanssa. Wikipedia tietää kertoa, että suuressa taloudessa asuu myös Tilda poikaystävä, italialainen näyttelijä. Kerrotaan, että Tildan puoliso on antanut siunauksensa asialle ja kaikki on avointa. Eli mielikuvani persoonallisesta naisesta vahvistui tämän tiedon myötä. Uskon, että tämä elämäntyyli on juuri Tilda Swintonille hyvä. Ei välttämättä muille.


Kuvassa yllä Tilda Swinton roolissaan elokuvassa Orlando, joka perustuu Wirginia Woolfin romaaniin. Elokuva kahlaa läpi vuosisatojen, alkaen 1600-luvusta. Swinton esittää vuoroin naista, vuoroin miestä. Kantavana voimana on rakkaus. Orlando on alunperin mies, mutta hän muuttaa elokuvan aikana muotoaan. Erikoinen elokuva, jonka voisinkin nyt katsoa uudelleen. Kerran näin sen kirjaston dvd-hyllyssä, mutta en napannut sitä silloin mukaan.

5 kommenttia:

Ebe kirjoitti...

Tilda Swinton kuuluu myös minun lemppareihin ja Orlando on katsottu monta kertaa. Hyvin erikoisen näköinen ja persoonallinen. Myöskin elokuvaroolivalinnat ovat olleet hänellä hieman erilaiset kuin monella muulla :D

katriina kirjoitti...

Hm, en enää muista, miksi inhosin Orlandoa ja Swintonia erityisesti. Nyt vasta näin hänet taas jossakin elokuvassa ja siinä pidin, mutta sain ihan kamppailla entisen Orlando-vastenmielisyyden kanssa. Ehkä minussa on jotakin vikaa (päässä:), kun en pidä Virginia Woolfistakaan.

Sooloilija kirjoitti...

Ebe, roolivalinnat ovat tosiaan hyviä. Narnian Velho oli kyllä huippu hyvä!

Katriina, kaikkien maut eivät näköjään käy yksiin, eikä tietenkään tarvikaan. Minäkään en ole yhtään Woolfin kirjaa lukenut kokonaan. Elokuvien kautta (nykytyyliin!) ovat hänen aiheensa tuttuja.

Muistelen, että Orlando on hidastempoinen elokuva, jossa mm. puhutaan suoraan kameralle, mikä on alussa hämmentävää.

Yaelian kirjoitti...

Tilda Swinton on mielestäni mielenkiintoinen näyttelijä, tosin antaa aika kylmän kuvan yleensä.Viimeksi näin hänet juuri Michael Clayton elokuvassa. Aika mielenkiintoinen järjestely hänen perheessään;yleensähän se on mies ja kaksi naista, harvemmin nainen ja kaksi miestä....

tiinanen kirjoitti...

Mä muistan kans katsoneeni Orlandon joskus vuosia sitten telkkarista. Oli aika erikoinen.
Michael Claytonista en erityisemmin pitänyt. Mutta en tiennytkään, että Swinton sai siitä Oscarin.