lauantai 21. maaliskuuta 2009

Pieni elokuva suurista asioista


Miten olenkin ohittanut tällaisen elokuvan kuin Aprilin juhlat - Pieces of April, vuodelta 2003. Pääosassa näyttelee Katie Holmes, aiemmin kilttien tyttöjen rooleissa nähty, ja viime aikoina Tom Cruisen vaimona tunnettu, pätevä ja persoonallinenkin nuori nainen.

Aprilin juhlat keskittyy kokonaan yhteen perheeseen ja sen mustaan lampaaseen, April-tyttäreen. Tytär on päässyt irti huumeista ja yrittää kaikkensa tullakseen hyväksytyksi tyttäreksi. Hän kutsuu perheensä (isä, äiti, isoäiti, sisko ja veli) viettämään Kiitospäivää luokseen, pieneen rähjäiseen asuntoon. Hän odottaa täydellisen kalkkunapäivällisen valmistuvan kädenkäänteessä..

Koko elokuvan nerokas juoni kalkkunan paistosta, ei omassa rikkinäisessä uunissa, vaan taloraihnan naapureiden uunissa, kuljettaa tätä tarinaa tosi hienosti. Suurkaupungin talossa asuu jos jonkinlaista asukasta, kaikki eivät suinkaan ole valmiita auttamaan ovelle koputtavaa Aprilia kalkkunansa kanssa..

Aprilin perhe lähtee matkaan esikaupunkialueelta kohti suurkaupunkia ja automatkalla tapahtuu kaikenlaista. Aprilin väsyneenä rintasyöpää sairastavana äitinä näyttelee upea Patricia Clarkson. Hänen ilmeettömyytensä ja outo huumorintajunsa ovat koko elokuvan sydän. Raastavinta on seurata hänen katkeraa suhtautumistaan pettymyksiä aina aiheuttaneeseen April-tyttäreen. Katsoja toivoo koko ajan, että äiti ja tytär ehtisivät lähentyä ennen kuin äidin sairaus vie hänet kokonaan.

Lopussa tulevat kyyneleet. Elokuvassa on jollain lailla onnellinen loppu.
Sitä en ymmärrä miksi dvd:n takakansi sanoo, että tämä on komedia. Lämminhenkinen tämä kyllä on, ja sisältää huumorinpilkahduksia, mutta ehdottomasti tämä on draama!
Suosittelen monille,varsinkin heille, joita perhesuhteet kiinnostavat pienen, suuren elokuvan aiheena.

Haluan vielä sanoa sanasen upeasta naisesta - Patricia Clarksonista, joka on aina valinnut tarkkaan roolinsa ja on hyvin muutautumiskykyinen, vaikka näyttääkin rooleissan aina melkein samalta. Viimeksi näin hänet sivuroolissa Vicky Cristina Barcelona-elokuvassa. Hän tekee myös tosi hyvän roolin The Dying Gaul-nimisessä indie-henkisessä elokuvassa, joka on jäänyt aivan liian pienelle huomiolle. Ja jonka aion joku päivä katsoa uudelleen. Patricia on syntynyt v.-59.

11 kommenttia:

katriina kirjoitti...

Tätä leffaa en ole nähnyt, mutta kuulun kyllä Patricia Clarksonin ihailijoihin. Hänen läsnäolonsa tuntuu olevan laatuelokuvan takuu. Juuri nyt ei tule Vicki Cristinan lisäksi mieleen muuta kuin Station Agent.

Muuten tuo traileri ei auennut mulla oikein.

Sooloilija kirjoitti...

Pitääpä laittaa uusi traileri. Löytyi tosi huonosti.. Jos ei löydy, poistan koko kohdan sitten tekstistä.

Sooloilija kirjoitti...

Katriina, ei löydy kunnollista traileria. Poistan trailerikohdan kokonaan..
Tuota Dying Gaulia suosittelen, sen verran mitä siitä muistan. Se oli erikoinen elokuva.

Yaelian kirjoitti...

Tästä leffasta en ole edes kuullutkaan, heti kiinnostuin!

Sooloilija kirjoitti...

Yaelian, kirjastosta itse lainasin. Ehkä löytyy vuokraamoistakin, viitisen vuotta vanha elokuva. Katie Holmeskin on aika nuori tässä, 25-vuotias.

imlacking kirjoitti...

Olen tuon Aprilin juhlat nähnyt joskus muutamaankin kertaan, mutta jostain syystä en muista siitä oikein mitään. Pitäis varmaan katsoa se _taas_ uudelleen.

Leda kirjoitti...

Minultakin se on näköjään mennyt ohi. Kuulostaa kiinnostavalta.
Olen muuten tehnyt saman huomion että usein kannessa lukee komedia, vaikka oikeasti pitäisi olla draama. Ehkä se myy paremmin.. mutta ei ole mukavaa tulla harhaanjohdetuksi varsinkaan silloin kun haluaisi katsella jotain kevyttä ja todella hauskaa.

Esikko kirjoitti...

Olen nähnyt Aprilin pariin kertaan, eikä elokuva kyllä minustakaan ole komedia. Mieleen on jäänyt oma jännitys Aprilin juhlien onnistumisesta.

Sooloilija kirjoitti...

Imlacking, Leda ja Esikko:
tämä elokuva tosiaan nostaa esille monia tunteita. Ehkä se on se perhe, jossa me kaikki on eletty; sisarusten väliset kilpailuasetelmat, pettymykset, ilot ja surut, joita perheessä koetaan.

Koen tämän vahvana perhe-elokuvana.

Leena Lumi kirjoitti...

Tuntuu juuri mun tyyppiseltä leffalta. Ah, kunpa vuorokaudessa olisi enemmän tunteja.

Sari kirjoitti...

Mä olen kans katsonut tän leffan jo jonkun aikaa sitten, mutta muistikuvat tästä on aika hämärät. Pitäisi kai katsoa uudestaan.

Patricia Clarkson oli muuten juuri katsomassani Elegy-leffassa sivuosassa ja pidin hänen roolisuorituksestaan.

Mukavaa viikon alkua sinulle!

Sari